Severní Plzeňsko, okolí Nepomuku, jihozápadní Čechy

Zde je prostor pro zapsání příjmení, která se vyskytují ve vašich rodokmenech. Pro nově nalezená příjmení upravte, prosím, původní záznam.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Severní Plzeňsko, okolí Nepomuku, jihozápadní Čechy

Příspěvekod syrius » pon led 26, 2015 14:09

Dobrý den, hledám společné předky v těchto rodech. Těším se na případné "shody" :-)

Chramosta - Chramostová - původem Bohy, později Hromnice (PS)
Brousek - Brousková - původem Rudoltice, Všepadly (DO), později Česká Bříza (PS)
Kovářík - Kováříková - původem z Vrčeně u Nepomuka, později Plasy (PS)
Doktor - Doktorová - původem z Vrčeně
Bestiak - Bestiaková - původem z Vrčeně
Bejna - Bejnová - původem z Vrčeně
Braun - Braunová - původem Hvozd, Lité, později Dolní Bělá (PS)
Reich - Reichová - původem Luková, později Lité (PS)
Hubka - Hubková - původem Rybnice, později Řemešín (PS)
Novák - Nováková - původem Soseň, Kůzová, později Kožlany (PS)
Panuška - Panušková - původem Zavidov, později Kožlany (PS)
Pidrman (Pitrman - případně obměny) - Pidrmanová - původem Nová Ves, později Rousínov, Chříč, Kožlany
Turek - Turková - původem Dolní Láz, později Třebsko, Modřovice, Oslí, Strýčkovy
Šedivý - Šedivá - původem Strýčkovy
Bambas - Bambasová - Půvedem Strýčkovy, Třebsko
Herzer - Herzerová - původem Praha
Košťál - Košťálová - původem Újezd u Svatého Kříže u Rokycan, později Rokycany
Berka - Berková - původem Střelské Hoštice
Francl - Frenclová - původem Záboří, později Horažďovice
Budecius - Budeciusová - původem Horažďovice
Vopalecký - Vopalecká - původem Třebomyslice, později Kalenice
Čadek - Čadková - Chanovice
syrius

Re: Severní Plzeňsko, okolí Nepomuku, jihozápadní Čechy

Příspěvekod alenas » pon led 26, 2015 17:06

Zdravím -
časem budu pracovat na rodokmenu Šedivých ze Strýčkov a Modřovic, zatím mám pouze výpisky a jednoduchou linii od Jakuba Š. (* před 1800) a jeho syna Josefa *30.11.1800 Strýčkovy 36 po dnešek.
Aš.
alenas

Příspěvekod jirkabart » pon led 26, 2015 18:05

Zdravím.
Bešťákovi mezi předky z vrčeňska mám, ale hodně vzdálené - moje 7x pra babička Mariana dcera Jiříka Bešťáka ze Čmelín se vdala 28.10.1708 za Víta Hajného z Bezděkova-Liškova. Děti se jim v Bezděkově-Liškově rodili v letech 1709 - 1727.
Pátrám především na jižním plzeňsku, klatovsku a královehradecku.
jirkabart

Oblast pátrání: plzeňský kraj: přešticko, švihovsko, žinkovsko, nepomucko
královéhradecký kraj: severně od Nechanic

Příspěvekod syrius » pon led 26, 2015 19:59

Moje Bešťáková Rosalie si 5.11.1769 vzala ve Vrčeni Václava Kováříka - viz níže. Tady bohužel moje cesta v této chvíli končí, protože zápis sňatku - viz níže - neobsahuje informace o rodičích a zatím jsem nenašla její narození. Třeba to bude nakonec společný předek. ;-)

http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... -10_0970-o

Anno 1769 die 5 9bris contraxit Matrimonimum per verba de praesenti honestus
sponsus Wenceslaus Kowarzek cum dispensatione ArchiEpiscopali 3 & 4. gradus
consanguinitatis cum pariter honesta sponsa Rosina Bestiakowa ex Czmelin subditi dominio
Grünberg praesente P. Joseph Andreaschko Capellanus loci & Coram testibus Josepho Bartha
ex Wrczen Rosina Koskowa ex Czmelin
Naposledy upravil syrius dne úte led 27, 2015 17:53, celkově upraveno 1
syrius

Příspěvekod jirkabart » úte led 27, 2015 12:17

Zkusil bych se spíše ptát, zda ta Vaše Rozálie nemohla být vdovou po Bešťákovi z Čmelín - a vyloučit se to rozhodně nedá.

Mrkněte na zápis z 30.7.1768 (http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... -06_0330-n) - je zde narození Václava Ignáce, syna Václava Bešťáka mlynáře z Čmelín a matky Rosiny rozené Černé z Bezděkova-Liškova. Takže bych se asi u narození zaměřil na záznam z 22.1.1735 (http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... -05_0410-n), dále na dohledání dětí Rozálie Černé s Václavem Bešťákem, jejich svatbu a samozřejmě Bešťákovo úmrtí ve Čmelínech někdy na přelomu let 1768 a 1769.

Pokud tedy někdy tehdy mlynář Václav Bešťák umřel, předpoklad bych bral za jistotu. A samozřejmě vzhledem k udělenému dispensu ještě můžete pátrat dále a hledat společného předka Václava Kovaříka a Rozálie Černé - pokud společného předka najdete, máte jistotu. :-)
jirkabart

Příspěvekod syrius » úte led 27, 2015 17:46

to jirkabart: Velice děkuji za nasměrování, po roce tápání se snad posunu dál. :-)

:-( tak bohužel nic, mlynář Václav neumřel a v roce 1771 měli s Rosinou další dítě. Nicméně mě to povzbudilo v pátrání ... :-)
syrius

Příspěvekod jirkabart » stř led 28, 2015 11:34

Škoda ... tak možná ještě zkusit soupisy poddaných pro zelenohorské panství.
Pokud pro období krátce před rokem 1769 existují, tak byste tam tu svoji Rozálii mohla najít. Ale to se budete muset vypravit do archivu v Klášteře u Nepomuku - zatím nejsou online, i když je údajně už v Klášteře digitalizované mají.

Ještě byste možná mohla vědět podle zápisu o úmrtí, kdy se ta Vaše Rozálie mohla narodit. Pak už zbývá jen v období plus minus pět let vypsat všechny Rozálie narozené ve Čmelinech a porovnat to se seznamem Rozálií od počátečního roku bádání do roku 1769 zemřelých. Třeba Vám z toho něco vyleze. Bohužel i v této oblasti docházelo z používání příjmení po chalupě.
jirkabart

Příspěvekod syrius » stř led 28, 2015 17:49

Rosina zemřela 28.1.1795, dle zápisu ve věku 43 let na souchotiny.
http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... -15_0040-z

Tzn. měla by se narodit okolo roku 1752, o moc později asi ne, neboť se vdávala v roce 1769 a 1. dítě porodila 25.3.1771. Propátrala jsem v matrikách 3 desetiletí, bohužel zatím bez výsledku.
Mám teď rozpracované Jihozápadní Čechy, ale pak se zase vrátím do Vrčeně a budu hledat dál... :-)
syrius

Příspěvekod Petronila » čtv bře 26, 2015 21:41

Vopalecký

Neodpustím si poznámku k příjmení Vopalecký, které tu někdo před pár lety hledal i v Berní rule. Toto příjmení tam nelze najít proto, že se původně na Horažďovicku zjevilo se zakládáním ovčínů v 17. století. byl to starý rod hamlknechtů a mistrů polních, kteří byli najímáni pro své odborné znalosti. Příjmení se psalo různě od Opalský, Vopalský, Vopalanský až k ustálenému Vopalecký. Původně byl rod spojen s ovčínem v Pačejově. Jeden z prvních zápisů jsem našla roku 1644 v první děravé maloborské matrice, kdy se narodil Janovi a Kateřině Vopalským syn Adam. Jak vidno rod zde usedl a příjmení se zde vyskytuje dodnes :-) Ač mohou být v 18 století mezery způsobené používáním příjmení po střeše. V této oblasti se pohybuji a ač Vopalečtí nejsou moji předci, propadla jsem kouzlu ovčáků a začala si je vyhledávat :-)
Petronila

Oblast pátrání: Kolínsko, Kutnohorsko, Kácovsko, Nalžovsko, Horažďovicko, Chrudimsko, okolí Topoĺčan

Zpět na Příjmení v rodokmenech