Drexler a Koptíková z Vinoře (?), sňatek 1735 Dobříš

Nalezené záznamy o osobách, které nemají zjevnou místní příslušnost k dané matrice.
Pravidla fóra
Do této sekce patří váš objev matričního zápisu, v němž se vyskytuje konkrétní člověk, který místem bydliště nebo původu do matriky nepatří. Např: František Novák z Prahy, svatba v Brně, 1854
Nezapomeňte uvést název archivu, označení (signaturu) matriky, folio a odkaz na příslušný sken či matriku.

Drexler a Koptíková z Vinoře (?), sňatek 1735 Dobříš

Příspěvekod JosefJ. » sob bře 22, 2025 9:04

Dobrý den. Poprosím u následujícího zápisu zejména o místní jména. Místní znalost mi zde není moc platná, vypadá to, že cizí jsou oba snoubenci.

Matrika Dobříš 02, str. O23, 4. (poslední) zápis https://ebadatelna.soapraha.cz/d/5060/132 vpravo 30.9.1735

z Dobrzisse
Praemisis tum ex parte sponsi tum sponsa promulgationibus
nempe 21 S(e)pt(embris), 25ta & 29va nulloque impedimento detecto copulati
sunt per me infra scriptum (?) Honestus Adolescens Mathias Drexler
ex Horniana (?) mola braxator Benorzensis (?) sponsus cum Honesta
vidua d(omi)na Rosalia post defunctum d(omin)um Carolum Kopka
officialem Hendrzensem (?) sponsa, subditi Czerniniani in Prae(sen)tia
Wenceslai Prochaska, Virginis Elisabetha Bakovskianae, et d(omin) a
Angeliana. Ita idem facio J(oannes) Hubatius curatus loci.

Děkuji předem všem ochotným.
Naposledy upravil JosefJ. dne ned bře 23, 2025 6:47, celkově upraveno 3
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Re: O 1735 Dobříš [PB] latinsky

Příspěvekod Mistr Jan » sob bře 22, 2025 10:05

infra scriptum - ano; ex Horniana mola - čtu taky; otec nevěsty byl Koptik
Co se lokace týče, bude to dvakrát to samé. Nezdá se mi ten první znak, ale jsou poddaní k Černínům a ti vlastnili panství Vinoř, což mi připadá asi jako nejvíc podobné tomu, co je tam napsáno.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-779315361/

Re: O 1735 Dobříš [PB] latinsky

Příspěvekod JosefJ. » sob bře 22, 2025 12:46

Děkuji. Ve Vinoři jsem sice ani jedno z jmen při krátkém prohlížení matriky kolem daného roku nenašel, ale po pohledu zpět na text to může být a logiku to má.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Zpět na Cizí v matrice (nalezeni mimochodem)