Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
Zora píše:Takže - postupuju správně?
Čerpám z Wiki
Haploty
Haplotyp (z řeckého haploos = jednoduchý) je kombinace alel odkazujících na různá místa sekvence DNA. Celá kombinace je přitom přenášena společně. Haplotyp může představovat sadu dvou a více míst (až po kompletní chromozóm) v závislosti na počtu rekombinací, které se vyskytly v rámci dané sady. Výraz haplotyp vznikl zkrácením tvaru haploidní genotyp.
alela
Alela (allela, alelomorfa) je konkrétní forma genu.
Haploskupina
Haploskupina je skupina haplotypů, což jsou kombinace alel odkazujících na různá místa daného chromozómu.
Marker
Genetický marker je známá sekvence DNA, která může být jednoduše identifikována.
Lze jej popsat jako jistý druh variace, způsobený mutací či pozměněním původní sekvence, který se sleduje na předem daném místě.
Genetickým markerem může být krátká sekvence DNA, například úsek DNA se změnou jednoho páru bází (SNP marker), případně delší repetitivní úsek, zvaný mikrosatelit.
Dají se ony definice vyjádřit nějak lidštěji, přístupněji?![]()
Zatím je mně bližší ta jaderná reakce i bez použití kuliček.![]()
Z
ZEL píše:Tak já začnu tím žebříkem s bambulkama. Na každé straně žebříku je jedna a ta se chytí pacičkama bambulky na druhé straně žebříku, takže vznikne vazba. Jsou jen čtyři druhy bambulek. Dál budu mluvit jen o chromozomu Y, který se dědí z otce na syna. Když při tomto dědění (kopírování toho žebříku) dojde ke změně nějaké vazby, říká se tomu mutace. Pro genetickou genealogii jsou důležité mutace v nekódující části chromozomu, tj. mimo geny (mutace nezpůsobí genetickou změnu). Genetici vytipovali určité části chromozomu Y, kde k těm změnám dochází častěji a které tedy testují. Tato místa se nazývají markery. Jsou dva typy markerů. Markery SNP jsou místa, kde dojde k jedné mutaci. Mění se málokdy a jejich testování je drahé. Má dvě hodnoty Ano/Ne, k mutaci došlo, nebo nedošlo. Na jejich základě se malují ty stromy a určují haplogrupy. Markery STR jsou místa, kde se DNA "zakoktá", tj. daná vazba se opakuje několikrát (žebřík je delší). Mění se častěji a jejich testování je levnější. Jejich hodnotou je počet opakování dané vazby. Na jejich základě se dá haplogrupa jen odhadnout (na základě srovnání se STR markery těch lidí, kteří už mají určené i SNP markery).
Já v tomto vlákně psala u využití STR markerů. Haplotyp je sada hodnot STR markerů, tedy sada např. 23 čísel. Pokud mají dva nositelé stejného příjmení tuto sadu stejnou (nebo se liší o jedničku v jednom až dvou markerech), tak to znamená, že budou příbuzní nejspíše ještě v matričním období.
Všem odborníkům se omlouvám za zjednodušení.
Zora píše:Marker - Marker - zajimava, vyznamna konkretni DNA ktera neco urcuje, pomaha urcovat. Treba to konkretni misto na Y chromozomu, ktere mi (v kombinaci s dalsimi markery) pomuze urcite jestli jsou dva lidi pribuzni po otcovske linii blizce, nebo dalece.
neco urcuje, pomaha urcovat. Treba to konkretni misto na Y chromozomu, ktere mi (v kombinaci s dalsimi markery) pomuze urcite jestli jsou dva lidi pribuzni po otcovske linii blizce, nebo dalece.
snažím se porozumět, a proto se ptám, jestli tam třeba nemá být
Marker - zajimava, vyznamna konkretni část DNA ktera ...
nebo existují markery jako označení pro "nějaké" konkretní významné DNA?
Nechytám za slovíčka, jde mně fakt o pochopení. díky, Z
gkg píše:Tohle je zase spis odbornejsi diskuse
Otestovat konkretni SNP marker je relativne levne (18$ - https://www.yseq.net/index.php?cPath=1), jen jsou tech SNPs statisice, kdezto standardni sady STR markeru jsou v desitkach. Proto, kdyz chceme otestovat cely chromozom Y, je to o neco drazsi (~400$) nez 111 STR markeru (~250$).
Nicmene s jednim SNP panelem (~100$) se dostanu dal nez s 67STR testem (~200$).
Jiffy píše:Zora píše:Takže - postupuju správně?
Dají se ony definice vyjádřit nějak lidštěji, přístupněji?![]()
Z
Určitě daji. Wikipedie je encyklopedie, takže odborné věci popisuje odborně, což někdy v opulárně naučném prostředí může být trochu na škodu. Takže k jednotlivým pojmům:
Marker: Ten už jsem popsal v předešlém příspěvku. Chápejte to velmi zjednodušeně jako určitou část DNA. Nachází se na chromozomu Y což je věc, která je přítomná jen u mužů a dědí se v přímé otcovské linii, podobně jako příjmení. Proto se toto testování provádí jen u mužských jedinců. Dalo by se opět zjednodušeně říci, že každá rodina má "svůj chromozom", který si dědí z otce na syna. Markerů v chromozomu je více, není jen jeden. Každý marker má také určitou hodnotu. Jak už jsem řekl, výsledkem je v podstatě tabulka s čísly. Je v ní uvedený vždycky konkrétní marker a jeho hodnota. To by samo o sobě nestačilo, kdyby nedocházelo postupem generací k mutaci těchto markerů. Tj., že jednou za X generací nějaký z markerů náhodně změní svou hodnotu. To je pro srovnávání v genetické genealogii důležité. Kdyby markery nemutovaly, tak my všichni muži máme tu tabulku s čísly úpl ě stejnou a nezjistíme z toho vůbec nic. Ale od našeho společného mužského předka docházelo v minulosti k mnoha různým mutacím a z jedné společné "tabulky" dnes máme každý tabulku s různými hodnotami markerů právě vlivem mutací v průběhu staletí a tisíciletí. A čím bližší máme hodnoty společných markerů mezi dvěma jedinci, tím blíže mají společného mužského předka. Dva Novákové, kteří mají společného pradědečka Nováka budou mít hodnoty stejné. Ale když budou mít společného až 4x pradědečka Nováka, pak už se nějaký marker vlivem mutace může změnit, třeba o jedničku, tedy při srovnání hodnot bude se bude jedna z nich lišit o jedničku, hovoříme tedy o genetické vzdálenosti 1. Když budou mít společného předka až 9xpradedečka Nováka, tak se páové mezi sebou budou lišit třeba už o dvě mutace, tedy o genetickou vzdálenost 2 atd. Tedy čím dále máme společného předka v minulosti, tak tím více se nám začínají hdonoty našich markerů lišit. A toto srovnávání a určování společného otcovského předka v minulosti lze využít v genealogii. Např. u zmíněných dvou Nováků jde podle té genetické vzdálenosti určit, zda mají společného prapředka Nováka (pokud jsou k sobě hodnotami svých markerů blízko) a nebo oni dva zrovna příbuzní nejsou a jejich příjmení vzniklo nezávisle na sobě.
Haplotyp: co je marker jsme si už vysvětlili. A vlastně při tom i vysvětlili, co je to ten haplotyp. To je právě ona tabulka markerů, která je vlastní konkrétnímu jedinci. Já mám soubor hodnot svých vlastních markerů. V případě genealgického testu je mým haplotypem jeho výsledek. Kolegové Peters nebo gkg mají také tabulky s hodnotami svých markerů, a to jsou tedy zase jejich vlastní haplotypy. Tyto své haplotypy srovnáváme v databázích a právě hledáme podobné haplotypy, což principiálně znamená, že lidé, ke kterým jsou naše soubory markerů (jejich hodnoty) blízké, jsou s velkou pravděpodobností naši příbuzní, resp. lidé, se kterými máme společného předka v otcovské linii.
Haploskupina: obrazně by se dalo říci, že je to taková genetická krevní skupina. V průběhu deseti tisíců let vývoje člověka počínaje našim společným předkem v Africe se lidská populace geneticky vyvíjela v určitých skupinách. Každá z těchto skupin měla svou vlastní historii. Tyto skupiny někde v minulosti vznikly, v určitých dobách různě migrovaly, někde se rozšířily, jinde zanikly, mnohé z nich lze ztotožnit s nějakou archeologickou kulturou nebo civilizačním okruhem. Během doby se dosáhly určitého rozšíření a mají nějaké své typické znaky. Ať už je to geografické rozšíření v současnosti nebo právě jejich vlastní minulost. Naše haploskupina nám řekne tedy něco málo o prehistorii našeho rodu. Tedy ono příslovečné kdo jsme, resp. odkud pocházíme. Kdo byli v dávné minulosti naši předkové.
Snad je to takto dostatečné a hlavně alespoň trochu srozumitelné.
Monika píše:Jiffy píše:... jednou za X generací nějaký z markerů náhodně změní svou hodnotu...
Počet generací, za které marker změní hodnotu, je konstatní a pro všechny stejný? Hodnotu pak mění vždy o jedničku?
Myslím tím, jestli muž A a muž B, kteří jsou od společného předka vzdáleni o stejný počet generací budou mít stejný počet zmutovaných markrů o stejnou hodnotu (třeba 1). Nebo může mít každý z nich jiný počet zmutovaných markrů o jiný počet jedniček?
Vím, že to pro vás musejí být úplně stupidní otázky. A ještě jednou děkuji za vysvětlení!
Monika píše:Děkuji! Tohle už je mi jasnější. A může se stát, že by měli dva muži třeba 60/67 nebo 93/111 a neměli společného předka (záměrně jsem zvolila zhruba -10 a -16 %)? Nebo kde je ta hranice, kdy nepříbuzní mohou mít podobné markry (jako že došlo náhodně k právě takovým mutacím, jaké má někdo jiný bez mutace téhle části)? Samozřejmě chápu, že se procenta budou lišit při větším počtu testovaných markrů.
gkg píše:Monika píše:Děkuji! Tohle už je mi jasnější. A může se stát, že by měli dva muži třeba 60/67 nebo 93/111 a neměli společného předka (záměrně jsem zvolila zhruba -10 a -16 %)? Nebo kde je ta hranice, kdy nepříbuzní mohou mít podobné markry (jako že došlo náhodně k právě takovým mutacím, jaké má někdo jiný bez mutace téhle části)? Samozřejmě chápu, že se procenta budou lišit při větším počtu testovaných markrů.
Vsichni mame spolecneho predka. Jde jen o to kdy
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník