Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
gkg píše:"GaP je určitě zajimave a způsob jak Čechy více přiblížit genetické genealogii".
gkg píše:Kdyby se vám někomu chtělo odpovědět: http://bgengen.blogspot.cz/2016/12/20-o ... alogy.html
1. Kdo byl první člověk, kterému jsi dělal DNA test?
Nikomu jsem test DNA zatím nedělal, asi bych to ani pořádně neuměl.
2. Co byl tvůj vlastní první test?
No, ten u p. Kotačky z Brna, ale výsledek přišel až poté, co jsem to na to konto už nevydržel a nechal si udělat testy jinde. Y i Mt, základní i rozšířenou versi. Ovšemže za peníze, to se rozumí...![]()
3. Který rok jsi odebral svůj první test?
Nějak loni v létě pro to Brno.
4. Který je poslední test, co jsi udělal?
Aha, už rozumím: který jsem si nechal udělat, že? Takže rozšířený Mt-Genograf GENEA, výsledek jsem převzal letos 31. července.
5. Udělal jsi úplný test mitochondriální DNA na FamilyTreeDNA.
Ne, neudělal jsem tam žádný, natož úplný.
6. Jaká je tvá mitochondriální haplogroupa?
Klan Jasmína, predikovaný podklan J*, pokud dobře rozumím otázce.
7. Máš nějaké úplné mitochondriální shody?
Vždyť já ani pořádně nevím, co to je...
8. Jaký je maximální počet STR markerů, které jsi/tvůj mužský příbuzný testoval?
Nevím, zda to jsou zrovna STR markery, ale na tom certifikátu z rozšířené analysy Y mám 39 nějakých položek.
9. Jaká je Y haplogroupa tvého otce?
R1a, predikovaný podtyp R1a1a1g
10. Máš nějaké úplné Y shody?
Už jsem to uvedl u Mt: nevím pořádně, co to je, a hlavně, jak a kde se to hledá. A na MyHeritage ty svoje výsledky z GENEA nahrát nemůžu, to jste mi tady asi před měsícem objasnili.
11. Testoval jsi na všech 3 největších testovacích společnostech?
Nemám o takových žebříčcích sebemenší přehled. Byl jsem u p. Kotačky a v GENEA. Pokud jsou největší, tak je to jen dobře.
12. Nechal sis udělat test celého genomu?
To nedokážu z těch certifikátů posoudit. Ale snad jo, přinejmenším u p. Kotačky, ne? Vždyť je to myslím grantová, tedy státem sledovaná záležitost...
13. Kolik testů spravuješ?
Co myslíte tím „spravuju“? Kolik mám těch výsledků? Pokud ano, tak celkem PĚT: jeden Y od p. Kotačky a ty čtyři (Y a Mt základní a Y a Mt rozšířená analysa) z GENEA. To mi na takové to domácí genetické genealogování jistě stačí bohatě... Nebo ne?
14. Používáš GEDmatch?
No, tak to už vůbec nerozumím...
15. Jaký je tvůj oblibený nástroj na GEDmatchi?
dtto
16. Dokázal jsi testovat své rodiče?
Nedokázal, už oba umřeli.
17. Dokázal si testovat své prarodiče?
Tím spíš ne...
18. Věk nejstarší osoby kterou jsi otestoval?
No, sám jsem netestoval nikoho, ale mně je 65 let.
19. Skončil jsi s testováním příbuzných?
Po pravdě řečeno jsem s tím ani nezačal.
20. Kdybys mohl požádat KTERÉHOKOLIV předka o test, koho by si požádal?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník