VYŘEŠENO Seznam vojáků IR 47

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO Seznam vojáků IR 47

Příspěvekod Hynekk » sob úno 07, 2026 17:47

Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda existují nějaké zápisy nebo tabulky, kam by se zapisovali vojáci na přelomu 18. st. a 19. st. Konkrétně se snažím najít rakouského vojáka Jana Zaurka, který sloužil u IR 47 Fraz Kinsky. Předem děkuji za odpovědi.
Naposledy upravil Hynekk dne pon úno 09, 2026 15:43, celkově upraveno 1
Hynekk

Re: Seznam vojáků IR 47

Příspěvekod kolsi » sob úno 07, 2026 18:18

Ano, jsou k dispozici na FamilySearch z jednotlivých let, ale je nutné procházet ručně.
https://www.familysearch.org/cs/search/ ... oha:321294
kolsi

Oblast pátrání: Teplicko, sev. Plzeňsko, Rokycansko, Podřipsko
Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-55200902 ... amily-tree

Příspěvekod Hynekk » sob úno 07, 2026 18:26

Děkuju a ještě bych se chtěl zeptat toto: Fasz. 2532-2533 v názvu matriky znamená co? A jěšte, je v nich nějaký index nebo alespoň číslo strany, kde se nachází daný pluk?
Hynekk

Příspěvekod kolsi » pon úno 09, 2026 10:53

První čísla jsou názvy svazků. Ty navazují po sobě. Pokud svazky navazují, ale letopočty ne, tak dané roky chybí. Indexy nejsou, je třeba procházet ručně stránku po stránce.

Musterlisten jsou soupisy vojáků podle jednotek dle let. Na začátku každého roku je souhrn všech jednotek daného pluku a následně jednotlivé jednotky. Na konci každé jednotky jsou změny v daném roce - nově naverbovaní, odchozí (tam je info i do jakého pluku nebo kam odešli) atd.
Standestabellen jsou stavy po jednotlivých měsících. Tam jsou psaní pouze ti vojáci, u kterých byla nějaká změna - nově přijatí, odchozí, padlí, v nemocnici, na dovolené, oddaní atd.

Když vím, u jakého pluku sloužil a vím, i konkrétní jednotku, tak se proklikám k té dané jednotce (často má název podle svého velitele). Na konci pak skouknu, jestli dané osoba neodešla k jinému pluku/jednotce. Jenom je třeba dávat pozor, že i velitelé se měnili, takže stejná jednotka v různých letech může být pojmenovaná jinak.

Už jsem to delší dobu neměl otevřené, tak snad jsem to napsal správně.
kolsi

Oblast pátrání: Teplicko, sev. Plzeňsko, Rokycansko, Podřipsko
Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-55200902 ... amily-tree

Příspěvekod Hynekk » pon úno 09, 2026 15:43

Děkuju
Hynekk

Re: VYŘEŠENO Seznam vojáků IR 47

Příspěvekod raadjaa » pon bře 09, 2026 19:43

Dobrý den, přečetl jsem si Vaši konverzaci o vojenském archivu v Rakousku, a mám prosbu: Dohledávám matriky a kmenový list předka, který byl součástí Cordon soldaten na Tachovsku kolem let 1792 - 1820, v civilních matrikách byl uveden jako "patenter invaliden", předpokládám, že uzavřel sňatek někdy kolem roku1813, ale ten jsem v civilních matrikách nedohledal, předpokládám, že bude ve vojenských matrikách, stejně jako narození 1. syna asi v roce 1814. Mělo by jít o Infanterie Regiment 35 z Plzně. Snažím se i s využitím AI v FamilySearch dopídit kýžených snímků, ale vůbec se mi nedaří "vyplnit" požadované kolonky. Nemohl byste napsat osvědčený postup? Třeba i s využitím screenshotů? Kdysi dávno jsem se k jednomu záznamu zázračně proklikal, a teď vůbec netuším, jak na to... Jistě by Vám byla vděčná celá řada nás neznalých.
Radek Svojanovský
raadjaa

Oblast pátrání: Svojanov, rod Svojanovských, historie objevitelů Javoříčských jeskyní

Zpět na Hledám pomoc