Matrika Z Praha 1880-1895 Ležák

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Matrika Z Praha 1880-1895 Ležák

Příspěvekod Rooka » stř pro 03, 2025 20:59

Dobry večer, hledam pomoc s dohledáním matriky zemřelých. Jde o dohledání umrtí Jana Vorla 1835 Bohužel nemám toho moc, krom toho
že vím že manželka odchazí z obce Skramníky v roce 1883 do Myslíče pravděpodobně s 2dětmi Antonínem(1877) a Marii(1879), ktera v obci umírá. Dal stopa končí až v roce 1922 umíra Marie Vorlova rz Kustkova v nemocnici spadajíce do Myslíče 7 tak i v roce 1932 Matěj. V zápisu dcery Anny jsem dohledal zapis vnoučete Jana, že by měl v roce cca 1892 být po smrti, a tak se vracím na začátek dotazu. Jelikož se mne ani CeskoBrodském tak i okolí Benešovském kam spada obec Myslíč. 7 kde se záznam nepodařilo dohledat. Jsem usoudil že by mohl teoreticky zemřít někde v Praze. Oslovil jsem dneska spravu hřbitovů. Kde zemrela snacha Jana Vorla MArie Kostrovska pochovaná na Olšanech v roce viz odkaz + zprava o jmenech Jana ted jde zda se jedná opravdu o mojeho Jana nebo jee to jen shoda příjmení a jmena

Marie roz? Kostrovska manželka Jana Vorla 1866

pana Jana Vorla evidujeme v hrobovém místě číslo hřbitova III, číslo oddělení 3, číslo hrobu 321, byl pohřbený dne 16.2.1894, dále s ním je pohřbená paní Anežka Vorlová dne 15.12.1890. Druhého pana Jana Vorla evidujeme 2-3-384 a byl pohřbený dne 9.2.1885 Předem moc děkuji za dohledání matricniho zaznamu pokud by byl na netu ja se v AHMP vubec neorientuji :cry: :cry:
Naposledy upravil Rooka dne stř pro 17, 2025 11:19, celkově upraveno 1
Rooka

Oblast pátrání: z Otcovi strany:
Benešovsko - Myslíč Bedrč Jírovice Postupice,
Kolínsko - Příšimasy Škvorec Uhřiněves, Uvaly
Praha - Strašnice Košíře Vršovice Nusle Žižkov Vinohrady

Re: Matrika Z Praha 1880-1895

Příspěvekod Boza » čtv pro 04, 2025 8:44

Dobrý den, vůbec se nechytám, podle čeho bysme měli poznat, že nějaký Jan Vorel je správný.

Vorel, Worel, Vorlíček atd. jsou hojná příjmení a hledat naslepo v Praze, to je fakt jehla v kupě sena (aniž by člověk měl jistotu, že tam vůbec je). Jenom v pražských policejních přihláškách vidím více než 1000 Vorlů a Worlů, viz https://digi.nacr.cz/prihlasky2/

Za prvé, prosím doplňte diakritiku, tohle se nedá číst.
Za druhé trochu svůj dotaz strukturujte.
Za třetí, uveďte odkazy na všechny matriční záznamy, které by mohly být relevantní, zejména úmrtí manželky, dětí, svatby dětí, narození vnuků, svatby vnuků. Je šance, že v nich bude nějaké vodítko.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod Rooka » čtv pro 04, 2025 17:03

Boza píše:Dobrý den, vůbec se nechytám, podle čeho bysme měli poznat, že nějaký Jan Vorel je správný.

Vorel, Worel, Vorlíček atd. jsou hojná příjmení a hledat naslepo v Praze, to je fakt jehla v kupě sena (aniž by člověk měl jistotu, že tam vůbec je). Jenom v pražských policejních přihláškách vidím více než 1000 Vorlů a Worlů, viz https://digi.nacr.cz/prihlasky2/

Za prvé, prosím doplňte diakritiku, tohle se nedá číst.
Za druhé trochu svůj dotaz strukturujte.
Za třetí, uveďte odkazy na všechny matriční záznamy, které by mohly být relevantní, zejména úmrtí manželky, dětí, svatby dětí, narození vnuků, svatby vnuků. Je šance, že v nich bude nějaké vodítko.

Dobrý den, omlouvám se, blbě vidím.

posílam to lépe struktulizované:

Jde o dohledání umrtí Jana Vorla 17.7.1835 narozeného v Jirovicích, poslední působnost mám evidovanou na Skramníkách v okrese Český Brod
kde se v roce 1879 narodila jeho dcera Marie https://ebadatelna.soapraha.cz/d/11912/96 a v roce je evidováno umrtí dcery na obci Myslíč č.7 https://ebadatelna.soapraha.cz/d/3899/128. Od té doby do roku 18** nikde není dohledatelný.

Bohužel nemám toho moc, krom toho: že vím, že manželka odchazí z obce Skramníky v roce 1883 do Myslíče pravděpodobně sama z dcerou Marii(1879), ktera v obci umírá. Dal stopa končí až v roce 1922 umíra Marie Vorlova rz Kustkova v nemocnici spadajíce do Myslíče 7 tak i v roce 1932 Matěj. tam žádné vodítko o úmrtí Jana není.

dcera Anna 1868-1938 se nachazí v okolí Benešovska kde se rodi její rodině děti. V zápisu dcery Anny jsem dohledal zapis vnoučete Jana, že by měl v roce cca 1892 být po smrti, a tak se vracím na začátek dotazu. viz odkazy vnoučat.
Františka https://ebadatelna.soapraha.cz/d/3895/22
Josef https://ebadatelna.soapraha.cz/d/12153/415

Jelikož se mne ani CeskoBrodském tak i okolí Benešovském kam spada obec Myslíč. 7 kde se záznamy nepodařilo dohledat. Jsem usoudil, že by mohl teoreticky zemřít někde v Praze.
Proto jsem se dneska obrátil na správu hřbitovů. Kde zemřela snacha Jana Vorla Marie rz.Kostrovska pochovaná na Olšanech v roce 1903 viz odkaz:
https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... 86#scan387 jde o manželku syna Jana Vorla 1866.
šlo mne zda-li existuje stále zachované hrobové místo a kdo by teoreticky o misto mohl pečovat. Tady jsem na správě hřbitovů bhž neuspěl.
+ zprava o jmenech Jana ted jde, zda se jedná opravdu o mého Jana nebo je to jen shoda příjmení a jmena. A budu muset umrtí hledat jinde.
Proto jsem prosil o najíti matriky pro Prahu v dané době 1880-1892 popřípadě indexy kde bych si už záznam nasel sám. Jelikož nevím a neumím v těchto zaznamech matriky hledat bo je to složity o proti těm co jsou s ebadatelny.cz

zpráva ze SPH:
pana Jana Vorla evidujeme v hrobovém místě číslo hřbitova III, číslo oddělení 3, číslo hrobu 321, byl pohřbený dne 16.2.1894, dále s ním je pohřbená paní Anežka Vorlová dne 15.12.1890. Druhého pana Jana Vorla evidujeme 2-3-384 a byl pohřbený dne 9.2.1885

Nejde mne o to hledat v 1000 jde mne jen o to poslat mne odkazy na Index popřípadě matriku v Praze jelikož nevím zda se může jednat o toho mého. Předem moc děkuji za dohledání bhž lip už to podat nedovedu. A hlavně daalsí indicie kam se směřovat nemám.

Vím že v okolí Českobrodského byli 2 synové Jana ale ani u nich žádné poznatky nejsou proto se domnívvám dle umrtí Marie Kostrovské v Praze tak by teoreticky tam mohl zemřít i její tchán Jan Vorel.
Rooka

Příspěvekod Polexina » čtv pro 04, 2025 19:02

Jan Vorel

Tady je zápis úmrtí Jana Vorla, zemřelého 7.2.1885 a pohřbeného 9.2.1885 – narozeného v Jistebnici. Není to ten váš, můžete ho vyloučit.

https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... =93#scan93

Polexina
Polexina

Příspěvekod janamic » čtv pro 04, 2025 20:20

ad "snacha Jana Vorla Marie rz.Kostrovska pochovaná na Olšanech v roce 1903"
Jak se můžete dočíst v záznamu o úmrtí : Marie, manželka dělníka, zemřela u Apolináře (=v nemocnici), nebydlela v Praze a na rozdíl movitějších zemřelých, jí ani nenechali převést k pohřbení do rodné vsi. Tak pravděpodobně skončila v hromadném či neoznačeném hrobě.
Takže hledat nějaký hrob či hrobku Vorlů na Olšanech je asi slepá ulička. Mít tam vlastní hrob, nebyla a není levná záležitost
Teoreticky mohl hledaný Jan Vorel také zemřít v nemocnici, podívejte se do matrik Apolináře, Všeobecné nemocnice, Zemského ústavu pro choromyslné /Kateřinky), nemocnice Alžbětinek , možná i do trestnice...
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Příspěvekod Rooka » čtv pro 04, 2025 23:35

Polexina: moc děkuji, ale bohužel to neni ten můj. :( Můj Jan Vorel 1835 se narodil v Jirovicích c.d.2 v okrese Benešov. poté bydleli v obci Myslíč 11. kde se narodili vsichni jeho děti. v roce 1883 se vratili do Obce Myslíč č.d.7 přesto mne příjde že se Marie vracela už sama s dcerou. Vědět ten druhej zapis v matrice. Jen netuším kde. :( M.

Ad Marie Kostrovska se narodila ve Škvorci, v roce 1899-1902 už nefiguruje jako kmotra u posledních dětí Anny Vorlove Pazderové. Tim jsem usoudil, že se vratili s manželem do rodné vsi. Ale když zemřela v Praze v nemocnici u Apolináře, bud při porodu, ale (Porodnice by měla nejspíš jiné označení) nebo kde by se nechalo zjistit, že by její manžel pracoval v Praze? bhž nevím kde.

Ale tohle je už +/- 10-15let od pravděpodobného umrtí tchána Jana. takže nikde by už žádná zmínka o jeho umrtí bejt neměla.

Hřbitovní knihy z té doby už nejsou. takže ani nikde není zapis, kdo byl uložitelem. ale pravděpodobně manžel ale hrobu na Olšanech s jmenem a příjmením Marie Vorlová figuruje víc. ale žádná v tom roce 1903... Manžel se v roce 1903 opětovně oženil na Hradešíně. Ale nejspíš v listinách o úmrtí se jako vdovci nic víc o smrti jeho ženy psat nebude a ani zmínka o otci. I když by to bylo zajímavé.

Ač v záznamu se psalo že je pohřbená v roce 1903 jaka pravděpodobnost, že by se jednalo o urnu mohla bejt pohřbená později. (ale nejspíš nepravděpodobné, nebot by to nejspíš bylo uvdeno v matriční knize.)
Rooka

Příspěvekod Zora » pát pro 05, 2025 2:30

v českých zemích byl pohonem spolek Společnost přátel žehu, a první krematorium bylo otevřeno v Liberci v roce 1917, ačkoliv první oficiální kremace v Praze proběhla až v roce 1921.

https://www.google.com/search?q=histori ... e&ie=UTF-8
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod janamic » pát pro 05, 2025 10:45

Dobrý den,
nevím, proč nechcete přijmout fakt, že žádný hrob na Olšanech neexistuje.
Ještě jednou:
Marie Vorlová, byla z venkova, zemřela r. 1903 v Praze v nemocnici. V zápise Z je číslo domu 499/2, což je dodnes Všeobecná fakultní nemocnice - "na Karláku"
Máte tam i diagnozu.
Denně jim tam umírala nejmíň desítka nemajetných lidí. I v dalších nemocnicích, chudobincích umírali velké počty lidí.
Jen ty majetnější zemřelé nechali pozůstalí převést na jiný hřbitov. Na Olšanech měla vlastní rodinný hrob jen nižsí střední třída a výš.
Pokud někdo z fora přesně ví, jak se postupovalo, budu ráda za poučení. Platila náklady pohřbu domovská obec?
Domnívám se, že na hbitově bylo oddělení, kde se kopal jeden neoznačený (pouze očíslovaný) hrob, vedle druhého. Pronájem hrobového místa nebyli příbuzní schopní platit, hrob tak zanikl po minimální tlecí době 10 let.
Spojitost místa pohřbení Marie Vorlové a jejího tchána neexistuje.
Hledáte především místo a datum úmrtí Jana Vorla. Moje rada:
1) pokuste se blíže časově určit rok úmrtí , tj. u svateb jeho dětí hledejte poznámku "po zemřelém"
2) prohledejte v Praze farnosti, dne se zapisovali zemřelí v nemocnicích - viz moje předchozí odpověď
3) podle mapy středočeských farností na badatelně Soa hledejte úmrtí v sousedních farnostech jak Škvorce, tak Myslíče, postupujte v kruzích a na spojnici mezi těmito dvěma obcemi.
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Příspěvekod jana 21 » pát pro 05, 2025 11:32

Kostel Sv. Apolináře - záznam o úmrtí - 16.2.1894 zemřel Vorel Jan ze Žebráku u Hořovic, věk 31 let, 15.12. 1890 zemř. Vorlová Anežka ze Žebráku, věk 23 let, To znamená, že tento hrob také není ten pravý. J
jana 21

Oblast pátrání: Sobotecko, Turnovsko -povodí Žehrovky, Libuňky

Příspěvekod Rooka » pát pro 05, 2025 12:34

jana 21 píše:Kostel Sv. Apolináře - záznam o úmrtí - 16.2.1894 zemřel Vorel Jan ze Žebráku u Hořovic, věk 31 let, 15.12. 1890 zemř. Vorlová Anežka ze Žebráku, věk 23 let, To znamená, že tento hrob také není ten pravý. J

Děkuji za dohledaní i druhého hrobového místa. máte pravdu bhž ani tohle není ten pravý.
Umrtí u Jana odhaduji od roku 1883-1893 což je dost velky rozsah.
Ukládám si vaše poznatky, ohledně okolních nemocnic, Trestnice rozhodně nepřipada v uvahu. Ale jak jsem udával výše, neumim v AHMP matrikách hledat. pouze v Matrikách pro SOA . Michal PS Vím že po roce 1900 se nejspíš už úmrtí Jana 1835 u vnoučat. Dohledat nedá.

Přesto bych se rád dozvěděl, zda existují nějaky dokumenty a pokud ano kde?
Rooka

Zpět na Hledám pomoc