Moc prosím o pomoc

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Moc prosím o pomoc

Příspěvekod luciefoukalovaa » pon pro 01, 2025 22:45

Chtěla bych vás touto cestou moc poprosit o pomoc a to takovou, že jsem se dostala ke svému předku jménem Karel Foukal, který se narodil 3.11. 1886 v Kapli, což je část obce Čelechovice na Hané. Měl za ženu Alžbětu Mlčochovou, svatbu měli 3.11. 1919 a jeho rodiče byli Ignát/Ignác Foukal, krejčí taktéž z Kaple a Filoména Kaštilová.
Chtěla bych pokračovat dál v linii, bohužel ale nemohu najít záznam o narození Karla Foukala. Datum vím ze záznamu o narození jeho dětí, ale jeho konkrétní záznam jsem nebyla schopna dohledat... Zkoušela jsem hledat pod farností Kostelec na Hané, Smržice, ale nic není bohužel k nalezení. Hledám na Acta Publica.
Pokud by tady náhodou byl někdo, kdo by byl ochoten mi pomoct, byla bych nesmírně vděčná. Je to pro mě hrozně důležité a vážně kvůli tomuhle nechci svoje bádání ukončit...
Předem moc děkuji a přeji všem hodně zdaru v jejich honu po stopách.
luciefoukalovaa

Oblast pátrání: Prostějov, Otinoves, Čelechovice na Hané, Dětkovice, Určice

Re: Moc prosím o pomoc

Příspěvekod Zora » pon pro 01, 2025 23:00

Vložte odkazy na matriční záznamy, které jste našla , určitě to pomůže. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » úte pro 02, 2025 10:59

Pokud není záznam v matrice online, pak budete asi muset oslovit archiv.
Ještě můžete hledat ve sčítacích operátech.
Určitě pomůže vložit odkaz alespoň na nalezenou svatbu, případně hledejte teoretické starší sourozence .

pokud něčemu nerozumíte, ptejte se. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » úte pro 02, 2025 14:30

Podle všeho jsou matriční záznamy narození pro Kapli on-line zatím jen do roku 1880. Jestli je následující matrika ještě na matričním úřadě a nebo jestli už je v archívu a jen ještě nenaskenovaná (letos se do archívů odevzdávalo velké množství matrik, spousta z nich ještě není zpracovaná), je takhle od stolu těžko říct. Zkuste si zavolat na úřad do Kostelce a zeptejte se tam. Aspoň budete vědět, na čem jste.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod mix59 » úte pro 02, 2025 18:08

Podle inventáře matričních knih MZA pro okres Prostějov (viz https://www.mza.cz/actapublica/uploads/dokumenty/cs/PROSTEJOV-kopie2.doc strana 51) bohužel navazující matriky pro obec Kaple (a sousední) jsou také vedeny jako sdružené, takže podle praxe panující na matričních úřadech resp. v krajských archivech budou zveřejněny až v roce 2049. V blízké budoucnosti asi jen matrika 9174 Kaple (OÚ Smržice) s N, O, Z 1881-1928.

Ono by to asi technicky řešit šlo (oskenovat vše a zobrazit veřejně jenom části O a Z), ale do toho asi nikde nepůjdou. Tohle je kruté GDPR znevýhodnění u malých obcí, kde se vše zapisovalo do jedné matriky už třeba od roku 1850. Tam se osobnost narozená v tom prvním roce chrání 200 let... :roll:
Jak by řekl Jára Cimrman, můžeme s tím nesouhlasit, může se nám to nelíbit, ale to je zhruba asi tak všechno, co proti tomu můžeme dělat.

Na místě paní Foukalové bych asi napsal konkrétní dotaz na matriku v Kostelci na Hané mumatrika@kostelecnh.cz. Ale určitě neuškodí, když nám sem nejdříve vloží odkazy na dosud zjištěné matriční události, jak již doporučovali kolegové přede mnou. :wink:
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Příspěvekod zburget » úte pro 02, 2025 21:44

Ale tak to v MZA dělají - oskenují vše a zveřejňují aspoň to, co je možné.

A pozor - ten inventář matričních knih je těžce neaktualizovaný. Není do něj zaneseno to, co archív převzal letos, co skenuje a zveřejňuje. Několik matrik, které jsou tam zapsané, že leží na matričním úřadě už jsou normálně naskenované a zveřejněné.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » úte pro 02, 2025 22:21

A nebylo by rychlejší, logičtější, kdyby kolegyně reagovala a spojila se matričním úřadem nebo archivem?
nebo se alespoň zeptala, pokud neví, jak to udělat?
Z
Zora

Příspěvekod mix59 » úte pro 02, 2025 23:28

Samozřejmě, že bylo. Zvlášť po tom, jak psala, že je to pro ní opravdu důležité bych tak trochu čekal, že se ozve hned po první reakci. Ovšem priority se mohou změnit, stát se může cokoliv, těžko říct.
Mail na ten matriční úřad jsem jí našel.

A jinak ano, souhlasím - MZA je ve skenování a zveřejňování nových matrik v ČR opravdu špičkové. Hodně se v tom kraji pohybuji, takže jsem si všiml, že s tím začali už v první polovině roku 2024. A teď vidím, že skutečně zpřístupnili O a Z část jedné brněnské sdružené NOZ matriky (18039). Takže u nich to jde i fakticky. Možná se tedy kolegyně těch matrik dočká v průběhů několika měsíců (paní Švancarová z MZA by jí asi prozradila přesnější termín).

Moje skepse v předchozím příspěvku pramenila z informací, které mám potvrzeny přímo z Třeboně od jihočechů - tam je i strohý sdružený index NOZ xxxx-1949 (natož pak matrika s údaji!) jednoznačně klasifikován, že bude předán do archivu nejdříve po roce 1949. A SOA Hradec Králové? Raději nemluvit. Ptal jsem se na matričním úřadě v Přibyslavi, kdy budou předávat do Hradce matriku obce Hřiště NOZ 1864-1930: v roce 2031. A tu poslední, do roku 1949, předají rovněž v řádném termínu. Když si k tomu ještě přičtu rychlost digitalizace matrik u těchto dvou archivů... :? Chápu, že někde na to třeba nemají lidi nebo techniku, případně rozpočet, ale že si každý archiv vykládá legislativu jinak, to mi hlava nebere.
No nic, tyhle moje povzdechy kolegyni nepomůžou - omlouvám se za plevelení vlákna.
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Zpět na Hledám pomoc