Zdravím všechny,
v rodokmenu mám situaci, u které by se mi hodily nějaké rady z matričních a úředních "zvyklostí" a "pravidel", abych mohl danou věc dohledat a objasnit.
Moje prababička se v období 2. sv. války vdávala, ale svatba byla anulována po několika dnech (max. týdnech) po sňatku pro smrt manžela, který byl voják a byl ihned po sňatku odveden / odvelen.
Protože během války vojna nebyla, lze předpokládat, že daný muž byl profesionální voják, ale jméno nikdo nezná. Rád bych sňatek v matrikách našel a našel si nějaké informace co se pánem vlastně stalo.
Prababička má v matrice narozených zapsaný záznam, že v roce 1922 přechází k církvi česko-slovenské, ale v roce 1941 (27.1. ??? je to tam takové nečitelné) má do matriky dopsán záznam, že přechází zpět k římsko-katolické církvi.
Odkaz na záznam č. 57 - Růžena: https://ebadatelna.soapraha.cz/d/14274/35
Tak s 90% pravděpodobností bych řekl, že přecházela zpět právě z důvodu toho sňatku.
Z vyprávění v rodině je znám fakt, že se museli vzít "na rychlo", protože její muž měl již dané datum odvodu / odvelení. I po této svatbě ale používala dál jen své rodné příjmení, takže nevím ani příjmení ženicha.
U její druhé svatby v roce 1944 s již známým mužem nemá vyplněno, že by byla "vdova po xxx".
Mám prohlídnuté matriky oddaných z roku 1941 v Kolči (kde měla v dětství bydliště), ve Stehelčevsi (kde měla v dospělosti bydliště), dále na Praze 7 (kde přecházela zpět k ŘK církvi), dále jsem na náhodu projel Dejvice (kde také bydlela), Břevnov, Bubeneč, Holešovice (kde byly kasárny), Košíře, Libeň, Nusle, Smíchov, Střešovice, a Vinohrady.
Ale tím, že to mělo být "na rychlo" to může být kdekoliv dle volných kapacit fary.
Jestli má smysl pokračovat, uvítal bych od někoho odpovědi na následující otázky:
1) Předpokládám, že zápis svatby by "někde" v knize oddaných měl být s následným přeškrtnutím / dodatečným popisem, že svatba byla anulována?
2) V případě, že by to byl vojenský sňatek (konaly se během válek?), kde by byl takový sňatek byl zapsán?
3) Jaké byly v té době možné lhůty pro anulování sňatku, kdy se vše dalo "smazat" a nevěsta nepřešla do vdovského stavu?
4) Jak dopředu člověk obvykle na farách dojednával sňatek?
Moc díky za jakékoliv rady a informace.