Ověření návaznosti Sixty na Sixty z Ottersdorfu

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Ověření návaznosti Sixty na Sixty z Ottersdorfu

Příspěvekod radek.s » pon čer 02, 2025 20:26

Dobrý den,
druhým rokem se věnuji genealogii své rodiny a rodokmen spravuji v aplikaci MyHeritage.

Z otcovy strany neseme příjmení Siksta, které se v minulosti psalo také Sixta.
Nejstarší předek, ke kterému jsem se ve své přímé linii dostal, je Eliáš Sixta narozen roku 1769.
Jeho jméno jsem dohledal v matričním záznamu o narození jeho vnuka a rovněž se vyskytuje v záznamu o oddání jeho syna Františka Sixty.

Záznam o narození samotného Eliáše se mi ale zatím nepodařilo najít – i když mám představu, kde hledat, matriky jsou částečně špatně čitelné a zároveň není jisté, zda se Eliáš narodil ve stejné obci jako jeho potomci (Třebihošť), což pátrání komplikuje.

Na MyHeritage uvádí několik uživatelů, že Eliášovým otcem byl Jan Sixta z Velimi, čímž by tato větev měla vést až ke šlechtickému rodu Sixtů z Ottersdorfu – konkrétně k Janu Theodorovi Sixtovi z Ottersdorfu a jeho otci.

Tuto návaznost bych chtěl ověřit.
Zatím nemám žádný přímý matriční důkaz, že Jan Sixta byl skutečně Eliášovým otcem. Záznam narození Eliáše by mohl být klíčový k potvrzení nebo vyvrácení této hypotézy.

Proto bych rád požádal o pomoc:

Zda by se někdo zkušenější mohl na tuto linii podívat a zkusit návaznost ověřit.

Případně budu rád za doporučení na odborníka či genealoga, který by mi s tímto ověřením mohl pomoci (klidně i za úplatu).

Děkuji předem za každou pomoc či zkušenost!
radek.s

Re: Ověření návaznosti Sixty na Sixty z Ottersdorfu

Příspěvekod Sil » pon čer 02, 2025 22:14

Některé z těch MyHeritage rodokmenů tam mají i přesné datum narození, tady i včetně snímku z matriky.

https://www.myheritage.cz/site-family-t ... lyTreeID=2

https://sites-cf.mhcache.com/t/372/134/ ... XKOM=/.jpg
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Příspěvekod zeter » úte čer 03, 2025 9:22

(O Velimi tam ovšem nevidím nic, lokality v zápisu zmíněné jsou jenom Třebihošť a Trotina.)
zeter

Příspěvekod radek.s » stř čer 04, 2025 12:28

Děkuji za reakce.

Možná jsem to nepopsal dostatečně, zkusím to ještě více podrobněji.

Mnou ověřená poslední osoba je Eliáš Sixta, narozený v Třebihošti. Všichni dál jsou napojení podle MyHeritage, přičemž dva rodokmeny, odkud toto napojení pochází, uvádí jako jeho otce Jana Sixtu (*1839) z Velimi. Tím by se tedy Sixtové propojili s těmi Velimštími a tak jak popisuje například příběh Jaroslava Sixty pro Paměť národa (https://www.pametnaroda.cz/cs/sixta-jaroslav-1936) by se tato linie propojila i se zmíněnými Sixty z Ottersdorfu.

Nicméně právě otce Eliáše Jana nemám nijak doloženého. Stačilo by najít matriční záznam o narození Eliáše a Jana, abych potvrdil vztah k Velimi.

Autory zmíněných dvou rodokmenů (oba jsou navzájem příbuzní) jsem kontaktoval a i oni čepali z jiného profilu na MyHeritage. Částečně by mohl být klíč v rodokmenu Hladík Web Site, ale jeho autor už přes rok na MyHeritage nebyl a na moji zprávu ještě nezareagoval.

Moje žádost mířila mezi vás, ostatní genealogy, o pomoc s ověřením Eliáše a Jana, případně o kontakt na někoho, kdo by mi to pomohl doložit.
radek.s

Příspěvekod radek.s » stř čer 04, 2025 12:47

Ještě několik indicií.

Nejobsáhlejší profil Jana Sixty má nejspíš p. Mašín. S ním jsem si jednou i telefonoval a mám dojem, že tehdy právě spojení s Velimi také neměl doložené.

Nicméně je zde rok a místo narození a rok a místo úmrtí. Stejně tak některé jeho děti (včetně mého Eliáše), u kterých jsou už i přesné data a místa narození.

Mě se však nepodařilo je najít nebo přečíst.
radek.s

Příspěvekod janamic » stř čer 04, 2025 21:59

Dobrý den,
předně, považuji se za zkušeného genealoga a moje babička byla rozená Sixtová (rod z Velimi).
Vlastním několik rodopisů a knih vzpomínek rodin Sixtových a vím, že se v rodě tradovala romantická představa o původu a již od konce 19. století se pokoušeli svůj rod „naroubovat“ na Sixta z Ottersdorfu. Tato falešná legenda žije mezi Sixty dodnes, ochotně jí šíří lidé kteří nemají ponětí o genealogickém bádání a bezmyšlenkovitě kopírují rodokmeny.
Všechny staré rodové kroniky uvádějí údaje z pozemkových knih, zhruba toto: roku 1650 se Jan Sixta přiženil ke Kateřině Třešňákové na grunt v Křečhoři. Kde se vzal, tu se vzal. Žádný jiný Sixta se na Kolínsku nevyskytoval ani v matikách, ani v soupisech poddaných dle víry, ani v pozemkových knihách. První všemi uváděný matriční záznam o Janu Sixtovi bylo narození jeho syna Václava v kolínské matrice roku 1651 a zápis v Soupisu poddaných dle víry, kde je uvedeno: ves Křečhoř Jan Syxta (22), hospodář, k(katolík), Kateřina (20) manželka k, Dorota (40) tchyně.

Sixtové přitom mají veliké štěstí: existují starší matriční záznamy o původu Jana, jen je neuměli najít. 23.3.1629 Zápis křtu Sixta (Syxta) Kysilky matrika Kolín 01/folio121(snímek 63). Stejně tak je v matrice i jeho sňatek matrika Kolín 02/folio 232(snímek 239). Zápis o sňatku je trošku komplikovanější, případně ráda vysvětlím.
Sixta byl původním příjmením Kysilka, osud jeho otce Marka Kysilky lze stopovat v pozemkovách knihách již od roku 1623 ( Dománovice, Sány, Osek, Radovesnice…) Pročítání pozemkové knihy z konce 17. století na několika místech potvrzuje používání obou jmen jak Sixta, tak Kysilko/Kysilka.
Původ příjmení Sixta na Kolínsku je tedy jasný: vzniklo, tak jako řada jiných, z křestního jména.

A teď k vašemu Eliášovi, nevím jaké máte indicie o propojení rodu z Třebihoště na Kolínsko (80km)? Na Kolínsku chybí 80 let matričních záznamů po požáru fary. Spojení je sice možné, ale Vaši Sixtové mohli být úplně samostatný rod. A uvedený rodokmen na myHeritage neberte jako seriózní zdroj informací.
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Příspěvekod Sil » čtv čer 05, 2025 20:07

radek.s píše:Stejně tak některé jeho děti (včetně mého Eliáše), u kterých jsou už i přesné data a místa narození.

Tomu nějak nerozumím, vždyť je tam datum narození Eliáše 1769, stejně jako na tom rodokmenu co jsem poslal (kde máte navíc i snímek z matriky) - stačí přeci jen najít ten stejný záznam, který vidíte na obrázku. Tady jsem to udělal za Vás:
https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... c53dc08cc8 (vpravo první)

Každopádně problém není nalézt to narození, spíš jak to navázat dál - jak už bylo řečeno, MyHeritage není zrovna spolehlivý zdroj infromací, tady mi to příjde podivně poslepované ...
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Příspěvekod janamic » čtv čer 05, 2025 20:49

Sil píše:
radek.s píše:Stejně tak některé jeho děti (včetně mého Eliáše), u kterých jsou už i přesné data a místa narození.

Tomu nějak nerozumím, vždyť je tam datum narození Eliáše 1769, stejně jako na tom rodokmenu co jsem poslal (kde máte navíc i snímek z matriky) - stačí přeci jen najít ten stejný záznam, který vidíte na obrázku. Tady jsem to udělal za Vás:
https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... c53dc08cc8 (vpravo první)

Každopádně problém není nalézt to narození, spíš jak to navázat dál - jak už bylo řečeno, MyHeritage není zrovna spolehlivý zdroj infromací, tady mi to příjde podivně poslepované ...

Jak vám napsal kolega sil, není problém Sixty v matrikách Lanžov dohledat. Nemůžete čekat, že se někam posunete, pokud nepřečtete záznam po záznamu matriky pro panství Bílé Poličany.
Já otevřela matriku oddaných, abych ověřila/vyloučila možnost příbuzenství se Sixty z panství Kolín.
Tak například zde máte https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu/473e4835-f8b2-4008-a555-fd4436455ce0/dao/473e4835-f8b2-4008-a555-fd4436455ce0/file/dc65be74-0279-4e80-8e2e-59e06d47eedc?fullscreen=true hned dva sňatky z roku 1690 a 1694, synů nebožtíka Jana Sixty ze Zálesí. Vřele doporučuji si dělat časovou osu. Pokud se syn Jana ženil 1690, odhadnete rok narození tohoto syna cca 1670, z toho nejpozdější datum narození jeho otce Jana Sixty zase dvacet let dozadu a máme rok narození cca 1650 ( ale pravděpodobně o 5,10 i více let dříve)
A teď k propojce poddaných z panství Kolín-na panství Bílé Poličany. Je VYLOUČENO.
Jak už jsem psala, Jan Sixta z Křečhoře se oženil r. 1650 a zemřel na svém gruntu r.1674, měl sice také syna Jana, který se narodil až 1669, a ten opět zůstal doma v Křečhoři na statku.
Pro doplnění: ve svém bádání jsem narazila i na další nepříbuzný Sixtovský rod na Křivoklátsku...
edit:6.6. opraven překlep v datu
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Příspěvekod janamic » stř čer 11, 2025 19:31

radek.s píše:Proto bych rád požádal o pomoc:

Zda by se někdo zkušenější mohl na tuto linii podívat a zkusit návaznost ověřit.

Případně budu rád za doporučení na odborníka či genealoga, který by mi s tímto ověřením mohl pomoci (klidně i za úplatu).

Děkuji předem za každou pomoc či zkušenost!

Nějak tomu nerozumím. Chcete pomoc, dokonce za úplatu. Pomohu, vysvětlím, ušetřím Vám zbytečně vyhozené peníze a nedočkám se ani odpovědi.
Miana
janamic

Zpět na Hledám pomoc