Pozadie: Josef Kovář bol narodený 12.4.1897 v Heřmani, podľa matriky je nemanželským synom Anny, nemanželskej dcéry Kateřiny Kovářovej, dcéry Františka a Marie (občas uvádzanej ako Marie Anny, hlavne v starších matrikách) rodenej Poddanej. Ako Josefovu mamu Annu, tak jeho babku Kateřinu sa mi podarilo nájsť iba náhodne vďaka manželstvám, ktoré uzavreli neskôr.
1.) Skúšala som hľadať narodenie Anny v rodisku jej mamy v Selibove, podľa dátumu jej svadby viem, že sa mala narodiť cca v 1874. V časti pre Selibov sú však matriky narodenia vedené iba do konca roku 1873 a ďalšie, od roku 1882, sa budú digitalizovať až v roku 2049. Kde sú však stratené roky medzi 1873-1881? V indexe existujú, vidím tam aj narodenie potenciálnej Anny Jarešovej (ako často chybne označovali túto líniu Kovářovcov aj s následnou opravou), no reálne chýbajú. Dá sa k nim nejako ešte dostať, mohla nastať chyba pri skenovaní?
2.) Jozefova prababička Marie sa mi prakticky stratila. Celý život prežila v Selibove, deti, čo prežili odišli z obce a jej posledný syn aj s manželom umreli keď mala 60. V matrike zosnulých pre Selibov, vedenej do roku 1915 nie je, a keďže sa narodila približne v roku 1813, pochybujem, že sa dožila viac ako 102 rokov. Čo sa v takomto prípade dialo so staršími vdovami, ak sa z nich práve nestali zobráčky, mohla sa napríklad presťahovať za niektorým potomkom? Či iba jej smrť nebola zaznamenaná? Napríklad ani dve z jej dcér nie sú v matrike uvedené ako narodené, je tam iba záznam detí ich detí (nemanželské, v oboch prípadoch).
3.) Posledným otáznikom je František Kovář, manžel Marie. Odpočítaním veku v matrike zosnulých aj v sobášnej matrike by sa mal narodiť v roku 1803. V roku 1803 je ale vedený ako narodený jeho brat Tomáš, František je v roku 1806. Od vás viem, že je možné pomýliť sa pri zosnulom aj o 10 rokov, no je možné, že aj pri zápise sobáša sa sekli až o tri roky? Všetko ostatné totiž sedí.
Vďaka!