VYŘEŠENO Pramen-Family Search - Aloisie Englišová

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO Pramen-Family Search - Aloisie Englišová

Příspěvekod Zetek » úte kvě 25, 2021 20:40

Dobrý večer, prosím o přečtení (vysvětlení významu) prvního slova. Je to opsaný zápis z Family Search, kde někdo k našemu společnému předkovi dopsal místo narození.
Aloisie Englišová se podle všeho měla narodit v Ladendorfu č.p. 9 a to okolo roku 1791. Přesně teď přepíšu co někdo napsal k místu narození:

Kewenhutter
Ladendorf
Mistelbach an der Zaya
Lower Austria
Austria

Zajímá mě první slovo, snažil jsem se ho nějak přeložit, přečíst i rozdělit na dvě slova, ale je to jako by tohle slovo vůbec neexistovalo, člověk, který to na Family Search uložil, tak je asi anglicky mluvící, myslím, že to může být zkomolenina anglicko-německého slova. Severo-východně od města Ladendorf je město Hüttendorf, kde část slova je podobná, ale už mě nenapadá nic dalšího...
Omlouvám se, nevěděl jsem jak to do hlavičky přesněji napsat, protože, Vás nemůžu odlázat na žádnou matriku, narození Aloisie Englišové jsem totiž nikdy nedohledal, proto je to slovo pro mě důležité.

Všem děkuji Zetek
Naposledy upravil Zetek dne sob kvě 29, 2021 12:48, celkově upraveno 1
Zetek

Re: Pramen-Family Search - Aloisie Englišová narození roku 1

Příspěvekod Zora » úte kvě 25, 2021 21:39

huter by mohl být hlídač

Hüter (der) - hlídač
Hüter (der) - strážce
Hüter (der) - strážci

Pokud si to za ty roky pamatuji, ona patřila do rodiny nějakého lesníka. V tom rodě, do kterého se provdala, byl - tupě přeloženo také nějaký stráže lesa, bylo to tam latinsky, postupně se ukázalo, že jde o nějakou funkci hierarchii m, něco jako nadlesní...
Nemohlo by to být označení pro hájenku?
Pokud jsem si to nepamatovala správně, dej vědět, smažu, abych nemátla další luštitele.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zetek » úte kvě 25, 2021 22:14

Ahoj Zoro, pamatuješ si to správně, její otec Antonín Engliš a se narodil v Břidličné v roce 1760 (dnešní Frýdlant) později byl "polesný v Ladendorfu", maminka byla Magdaléna Fritsch z Obermarkersdorfu. S lehkou nadsázkou byl v mém rodě každý druhý hajný, polesný, lesník nebo lovec. Petr
Zetek

Příspěvekod Zora » čtv kvě 27, 2021 6:11

Tady je svatba, nedá se z toho něco o nevěstě vyčíst? Nevidím na to. Z
https://data.matricula-online.eu/cs/oes ... -06/?pg=19

edit
podle mě to z family search je pouze a jenom přeložený údaj o otci do angličtiny. Já anglicky neznám, ale sám víš, jak bylo dost složité zjistit český ekvivalent k onomu latinskému názvu povolání předka ve Slovinsku... Strážce lesa a podobně, -. to byly jen převody na tvrdo, ale jak se to řekne - řeklo česky, to se snad ani zjistit nedalo.

No a když to přeloží do angličtiny, kde asi podobné stupně u těch, kteří se starají o lesy, nemají, může z toho vyjít pro nás pěkný zmatek...
Jediné, co by snad mohlo pomoci. ta nevěsta se zřejmě vůbec nemusela narodit v tom zmíněném Ladendorfu, ale po určitou dobu tam otec působil. Takže projít všechny matriky - nejen N, ale i oddání - třeba měla starší sestru, případně se tem ženil bratr, mohl zemřít někdo ze sourozenců..,. .pokusit se najít úmrtí rodičů v Penzingu, případně hledat další svatbu nebo vůbec matriční událost v Penzingu...
Piplačka, ale jinak to nejde...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » čtv kvě 27, 2021 6:15

Já bych jen upozornil na to, že dotaz tak, jak je položený nepatří do sekce čtení! Není tady co číst.
Popřemýšlejte, kam správně dotaz patří a přesuneme ho tam. Sem ale nepatří určitě.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » čtv kvě 27, 2021 7:32

Sorry, s omluvou, že jsem se zabrala do hledání a nepřemýšlela nad sekcí... Přesunuto. Z
Zora

Re: VYŘEŠENO Pramen-Family Search - Aloisie Englišová

Příspěvekod Zetek » sob kvě 29, 2021 12:49

Děkuji všem za snahu. Zetek
Zetek

Zpět na Hledám pomoc