Matrika N Habřinka 1864 VYŘEŠENO

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Matrika N Habřinka 1864 VYŘEŠENO

Příspěvekod Štěpa » pát říj 28, 2016 17:26

Prosím o radu. Nedaří se mi najít příslušnou matriku se zápisem o narození mé předkyně. Narodila se v srpnu 1864 v Habřince, farnost Bělá, říms. katol. Hledala jsem v on-line archivu Zámrsku, ale nenašla jsem matriku z Habřinky s narozenými v tomto období, a ani v matrice narozených z celé farnosti Rohovládová Bělá z let 1833-67 zápis není. Ovšem podařilo se mi o ní najít zápis aspoň v indexu narozených farnosti Rohovládová Bělá z let 1844-89.

Kde tedy konkrétně (ve které matrice, jaká signatura, stránka v inventárním seznamu) můžu najít zápisy o narozených z roku 1864 v Habřince? Předem moc děkuji za pomoc.
Naposledy upravil Štěpa dne úte lis 15, 2016 18:56, celkově upraveno 1
Štěpa

Oblast pátrání: Jihlava a okolí, Humpolec a okolí, středočeský kraj, Praha - Žižkov, Východní Čechy.

Re: Matrika N Habřinka 1864

Příspěvekod sanssouci » pát říj 28, 2016 21:23

Možná, že se matriky najdou pod farou: Lázně Bohdaneč, archiv Zámrsk.
sanssouci

Příspěvekod Štěpa » ned říj 30, 2016 15:52

sanssouci píše:Možná, že se matriky najdou pod farou: Lázně Bohdaneč, archiv Zámrsk.

Bohužel jsem záznam nenašla, přesto díky za nápad. Nenašla jsem nic ani v Bohdanči, ani v Rohovládové Bělé z let 1833-67.
Podle indexu Rohovl. Bělé z let 1844-89 jsem pochopila, že by záznam snad měl být v samostatné matrice N pro Habřinku. Jenomže ta se záznamy z roku 1864 není k nalezení. Už si opravdu nevím rady. :(
Štěpa

Oblast pátrání: Jihlava a okolí, Humpolec a okolí, středočeský kraj, Praha - Žižkov, Východní Čechy.

Příspěvekod Noodle » pon říj 31, 2016 13:12

A není možné, že kniha navazující na sign. 1838 je ještě jako živá nebo v ochranné lhůtě? Protože signatury na sebe navazují (sign. 1839 je matrika N pro Sopřeč), čili je možné, že v inventárním seznamu nemůže být kvůli důvodům výše. Pro všechny případy si tohle můžete ověřit pouze v SOA Zámrsk dotazem - za něj nic nedáte. :-)

Případně ještě - při pohledu na mapu, tak vedlejší vesnice je Bukovka tak zkusit štěstí s matrikou sign. 6536 (link: http://195.113.185.42:8083/000-06536.zip), je třeba možné, že zápisy se tam mohou objevit a v seznamu obcí v inventáři toto není uvedeno.

Zdraví Noodle :-)
Noodle

Oblast pátrání: Semilsko, Lomnicko (n. Popelkou), Chlumec nad Cidlinou (okolí), Kopidlno (okolí)

Příspěvekod Štěpa » pon říj 31, 2016 20:00

Noodle píše:A není možné, že kniha navazující na sign. 1838 je ještě jako živá nebo v ochranné lhůtě? Protože signatury na sebe navazují (sign. 1839 je matrika N pro Sopřeč), čili je možné, že v inventárním seznamu nemůže být kvůli důvodům výše. Pro všechny případy si tohle můžete ověřit pouze v SOA Zámrsk dotazem - za něj nic nedáte. :-)

Případně ještě - při pohledu na mapu, tak vedlejší vesnice je Bukovka tak zkusit štěstí s matrikou sign. 6536 (link: http://195.113.185.42:8083/000-06536.zip), je třeba možné, že zápisy se tam mohou objevit a v seznamu obcí v inventáři toto není uvedeno.

Zdraví Noodle :-)

Děkuji Noodle, v seznamu nezveřejněných matrik uložených na úřadech jsem hledané nenašla, bohužel ani v Bukovce z vašeho odkazu nic. Nezbude než se obrátit na archiv Zámrsk, uvidím, co mi odpoví a jestli vůbec.
Štěpa

Příspěvekod Zora » pon říj 31, 2016 20:27

Zkuste se podívat do matriky: - bez ověření, jen nápad

7805 sign. 6536 matrika N index N 1834-1909 ukn 7805
územní rozsah: Bukovka
24x37 cm, vazba: polokožená, 251 fol., čeština, poznámka: do X/1909, fol. 236
židovský zápis 1843, původní signatura: G.
mikrofilm č. 3561
http://195.113.185.42:8083/000-06536.zip (odkaz ke stažení)

Netuším, jak to bylo v roce 1864, ale na netu jsem se dočetla, že:
Obec se nachází 4 km západně od města Lázně Bohdaneč, směrem na Chlumec nad Cidlinou. Je obklopena z jižní i východní strany lesy a rybníky. Obec Bukovka a místní část Habřinka tvoří územní celek.
http://www.bukovka.cz/index.php?nid=937 ... &oid=68296

Ona obec Habřinka je i v popisu farnosti uváděna pod Bukovinou:
farní úřad: Rohovládova Bělá
územní obvod:
....
Bukovka (č. o., o. Bukovka, okr. Pardubice)
Habřinka (č. o., o. Bukovka, okr. Pardubice)

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Štěpa » pon říj 31, 2016 21:01

Zora píše:Zkuste se podívat do matriky: - bez ověření, jen nápad

7805 sign. 6536 matrika N index N 1834-1909 ukn 7805
územní rozsah: Bukovka
24x37 cm, vazba: polokožená, 251 fol., čeština, poznámka: do X/1909, fol. 236
židovský zápis 1843, původní signatura: G.
mikrofilm č. 3561
http://195.113.185.42:8083/000-06536.zip (odkaz ke stažení)

Netuším, jak to bylo v roce 1864, ale na netu jsem se dočetla, že:
Obec se nachází 4 km západně od města Lázně Bohdaneč, směrem na Chlumec nad Cidlinou. Je obklopena z jižní i východní strany lesy a rybníky. Obec Bukovka a místní část Habřinka tvoří územní celek.
http://www.bukovka.cz/index.php?nid=937 ... &oid=68296

Ona obec Habřinka je i v popisu farnosti uváděna pod Bukovinou:
farní úřad: Rohovládova Bělá
územní obvod:
....
Bukovka (č. o., o. Bukovka, okr. Pardubice)
Habřinka (č. o., o. Bukovka, okr. Pardubice)

Z

Děkuji Vám, Zoro, ale v matrice Bukovky záznam není, bohužel. Připadá mi, že Habřinka, ale i Bukovka, Rohovl. Bělá, a.j. obce v té době měly svou vlastní Matriku N, podle záznamů v indexu (sign. 4527 Matrika N index Rohovl. Bělá 1844-1889).
Štěpa
Štěpa

Příspěvekod Noodle » pon říj 31, 2016 21:13

Štěpa píše:Připadá mi, že Habřinka, ale i Bukovka, Rohovl. Bělá, a.j. obce v té době měly svou vlastní Matriku N, podle záznamů v indexu (sign. 4527 Matrika N index Rohovl. Bělá 1844-1889).
Štěpa

Habřinka měla svoji vlastní knihu zcela určitě, v indexu tak je jako značka knihy uvedeno Hka, čili ta kniha musela existovat. Ještě jsem prohledal jeden inventář - Seznam matričních knih do roku 1949 uložených dosud na městských a obecních úřadech a magistrátech, ale tam se pro Habřinku vyskytuje jenom matrika zemřelých pro roky 1840 - 1949.

Kód: Vybrat vše
http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/files/2016/09/SBM_Soupis-matrik-na-MÚ-OÚ_2016-09-21.pdf
Noodle

Oblast pátrání: Semilsko, Lomnicko (n. Popelkou), Chlumec nad Cidlinou (okolí), Kopidlno (okolí)

Příspěvekod Štěpa » pon říj 31, 2016 21:24

Noodle píše:
Štěpa píše:Připadá mi, že Habřinka, ale i Bukovka, Rohovl. Bělá, a.j. obce v té době měly svou vlastní Matriku N, podle záznamů v indexu (sign. 4527 Matrika N index Rohovl. Bělá 1844-1889).
Štěpa

Habřinka měla svoji vlastní knihu zcela určitě, v indexu tak je jako značka knihy uvedeno Hka, čili ta kniha musela existovat. Ještě jsem prohledal jeden inventář - Seznam matričních knih do roku 1949 uložených dosud na městských a obecních úřadech a magistrátech, ale tam se pro Habřinku vyskytuje jenom matrika zemřelých pro roky 1840 - 1949.

Kód: Vybrat vše
http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/files/2016/09/SBM_Soupis-matrik-na-MÚ-OÚ_2016-09-21.pdf

Děkuji za pomoc, vážím si toho. Je podivné, kde by ta příslušná matrika mohla být, začínám mít obavy, jestli třeba nebyla zničena. Možná ji jen ještě nenaskenovali a nezahrnuli do seznamu? Napsala jsem teď dotaz do archivu Zámrsk, snad mi odpoví, kde ta kniha je.
Štěpa

Příspěvekod Štěpa » stř lis 02, 2016 15:09

Z archivu jsem dostala odpověď:
"Dobrý den,
hledané matriky by měly být uloženy na Obecním úřadě Rohovládova Bělá jako matriky pro Bukovku, část Habřinka (původní označení matriky narozených -
Hka)."

Jenže: V seznamu matrik uložených dosud na úřadech příslušnou matriku nenacházím, je tam uvedena až matrika N územní rozsah: Bukovka od roku 1910. Omylem v seznamu není uvedena? A v matrice N pro Bukovku z let 1834-99 dostupné na internetu jsem záznam nenašla.
Další komunikace s archivem Zámrsk se nedaří, vždy mi napíše Mailer daemon, že zpráva nemohla být doručena, ať jim napíšu na kteroukoliv adresu. Mohu taky napsat rovnou na úřad do Bukovky a zeptat se, jestli je matrika opravdu u nich; ale na webu mají sazebník za poskytování informací, nechce se mi platit 100 Kč za odpověď, že třeba matriku u sebe nemají. :?
Štěpa

Příspěvekod Noodle » stř lis 02, 2016 15:40

A není možné, že v matrika N pro Bukovku z let 1834-99 je sešitá z původně dvou samostatných knih do jedné? Pak by se zápisy Habřinky ocitly přibližně v půlce (takhle se to stalo jednou mně, že původně dvě knihy byly sešity do jedné a zápisy se tak "schovaly" do nepůvodní knihy) - ale to už je jen spekulace.

Nejlepší se bude asi opravdu zeptat, jestli na OÚ Rohovládova Bělá opravdu knihy mají - za telefonickou informaci si snad nic nenaúčtují. :-)
Noodle

Příspěvekod Štěpa » stř lis 09, 2016 16:16

Noodle píše:A není možné, že v matrika N pro Bukovku z let 1834-99 je sešitá z původně dvou samostatných knih do jedné? Pak by se zápisy Habřinky ocitly přibližně v půlce (takhle se to stalo jednou mně, že původně dvě knihy byly sešity do jedné a zápisy se tak "schovaly" do nepůvodní knihy) - ale to už je jen spekulace.

Nejlepší se bude asi opravdu zeptat, jestli na OÚ Rohovládova Bělá opravdu knihy mají - za telefonickou informaci si snad nic nenaúčtují. :-)

Matrika N pro Bukovku z let 1834-99 obsahuje jen záznamy z Bukovky, procházela jsem ji. Je pravda, že některé matriky jsou vedeny úděsně, na přeskáčku, různě dopisovány, přeškrtávány. Napsala jsem koncem minulého týdne dotaz na úřad do Rohovl. Bělé, mail si přeposlali uvnitř úřadu a zatím neodpověděli, mají na to dost času, evidentně. Tak uvidím, jestli se mi podaří od nich něco zjistit. :|
Štěpa

Příspěvekod Zora » stř lis 09, 2016 17:50

Štěpa píše:
Noodle píše:A není možné, že v matrika N pro Bukovku z let 1834-99 je sešitá z původně dvou samostatných knih do jedné? Pak by se zápisy Habřinky ocitly přibližně v půlce (takhle se to stalo jednou mně, že původně dvě knihy byly sešity do jedné a zápisy se tak "schovaly" do nepůvodní knihy) - ale to už je jen spekulace.

Matrika N pro Bukovku z let 1834-99 obsahuje jen záznamy z Bukovky, procházela jsem ji. Je pravda, že některé matriky jsou vedeny úděsně, na přeskáčku, různě dopisovány, přeškrtávány. Napsala jsem koncem minulého týdne dotaz na úřad do Rohovl. Bělé, mail si přeposlali uvnitř úřadu a zatím neodpověděli, mají na to dost času, evidentně. Tak uvidím, jestli se mi podaří od nich něco zjistit. :|

Já bych se raději zeptala přímo v archivu, z logiky věci - matrikářka třeba ani tuhle matriku ani neviděla... a velmi pravděpodobně ji nemá prolistovanou...
Poslat dotaz mailem do archivu můžete také :-))
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Štěpa » stř lis 09, 2016 18:50

Zora píše:
Štěpa píše:

Já bych se raději zeptala přímo v archivu, z logiky věci - matrikářka třeba ani tuhle matriku ani neviděla... a velmi pravděpodobně ji nemá prolistovanou...
Poslat dotaz mailem do archivu můžete také :-))
Z

Ano, do archivu v Zámrsku jsem před tím už napsala dotaz, a právě v archivu mne odkázali na úřad v Rohovl. Bělé, tam prý se ona matrika pro Habřinku stále ještě nachází. Jsem zvědavá, jestli ji skutečně najdou a nebudou skoupí na informace.
Štěpa

Příspěvekod Zora » stř lis 09, 2016 18:52

omlouvám se, tohle mně uniklo. Z
Zora

Další

Zpět na Hledám pomoc