Víte, zdá se mně, že Uhlíř, co se narodil v roce 1815 , je onen dudák, kterého hledáte.
Ano, chápu, je tam jiné křestní jméno, někde je zádrhel.
Nezdá se mně rozumné, že by v malém domku v Omicích žily dvě rodiny stejného příjmení a měly i stejné povolání a stejně staré "otce" rodin...
Snad mohli dudákovi, narozenému jako Tomáš, říkat Matěj a to mu zůstalo až do smrti a ve vzpomínkách blízkých či posluchačů.... našel jste přece úmrtní zápis, ze kterého vycházíte, kde je uvedeno jméno Tomáš - samozřejmě zapsáno podle osobních dokladů zemřelého.
Povolání pastýř se dědilo, rozhodně to bylo dědičné povolání ještě v době, kdy Tomáš vyrůstal, Je opravdu hodně nepravděpodobné, že by se vyskytli dva muži, ve stejném věku, bydlící ve stejném domě - stejné číslo popisné a se stejném povoláním. Navíc po Matějovi - stárníkovi Tomáše- absolutně žádná stopa v Omicích. Určitě by mu tam zemřelo dítě, manželka, někdo se i narodil... Jen stopy po Tomášovi a jeho rodině.
Jak jste, prosím, upřesnil narození hledaného Matěje na přelom roku 1814-1815? Podle nalezeného úmrtního zápisu -týkajícího se Tomáše- nebo máte další indícii?
Zvažte možnost, že šlo o Uhlíře, křtěného Tomáš, ale oslovovaného a známého jako Matěj.
Hledáte tuto osobu ze zájmu o dudáky, nebo znáte některé jeho potomky v rámci rodokmenu?
Já jsem našla další info o smrti dudáka před r. 1895 zde:
http://www.podskalak.cz/nulk.phpZ