Narození, svatba a úmrtí Matěje Uhlíře z Omic (1814/5-1894)

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Narození, svatba a úmrtí Matěje Uhlíře z Omic (1814/5-1894)

Příspěvekod Jan Blažek » čtv zář 01, 2016 13:18

Dobrý den,
potřeboval bych poradit, jak vypátrat v matrikách narození a svatbu Matěje Uhlíře, který dožíval na pastoušce v Omicích, kam byl v produktivním věku najat do služby jako pastýř. V 79 letech zemřel v listopadu 1894 ve špitále v Brně a byl pochován na Ústředním hřbitově, ale ani jeho žena, která zanedlouho po něm zemřela, nevěděla, kde na hřbitově mu ustlali. Matriky z Omic (potažmo Rosic) o něm a jeho ženě mlčí.
Naposledy upravil Jan Blažek dne pát zář 02, 2016 12:33, celkově upraveno 3
Jan Blažek

Oblast pátrání: okresy Brno-venkov, Brno-město, Vyškov, Břeclav, Žďár nad Sázavou, Blansko (Říčany u Brna, Malhostovice, Veverské Knínice, Dolní Čepí, Radslavice, Babice u Rosic, Rudka, Maňová, Kuřim, Čebín, Skalička, Deblín, Krokočín, Veveří, Malešovice)

Re: Narození a svatba Matěje Uhlíře z Omic (1814/5-26. 11. 1

Příspěvekod Zora » čtv zář 01, 2016 18:06

V indexu zemřelých pro Omice je uvedeno úmrtí Marie Uhlíř v roce 1906
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=101
Matrika ještě není digi

Z

Index zemřelých pro starší období udává výskyt příjmení jak v Omicích, tak v Rosicích

edit
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=64
Vyberte si, zda si, zda se Vám někdo hodí... a projděte si další indexy umíralo se většinou doma, ženit se mohli jinde, a dítě se mohlo u pastýřů narodit kdekoliv.

Ono to chce prohlížet pečlivě, všechny indexy, které jsem zatím otevřela, mají na písmenem Z ještě doplnění k dalším písmenům, Je možné, že je to tak i u dalších indexů

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=280
tady je úmrtí Tekly, manželky Tomáše, umírá na domě č. 53 a její manžel je uveden jako Hausler

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=286
dítě Uhlíře Josefa, podruha, umírá na domě č. 53

V Rosicích je úmrtí syna matky Uhlířové, která pocházela z Albrechtic Bez. Kolín, svobodná matka a další dvě úmrtí.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » čtv zář 01, 2016 19:22

Já vlastně nevím, zda hledáte Matěje nebo Tomáše.
Zde je narození Matěje, syna Tomáše a Thekly. Je tam spousta dalších potřebných údajů jak u otce, tak u matky - příjmení jména a příjmení rodičů Dům č. 53

zde index:
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=34

zde matrika - první zápis vpravo
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=289

Z.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » čtv zář 01, 2016 19:32

Zde svatba Tomáše, syna Prokopa Uhlíře
a Thekly, rozené Waloušek,

Pozor, Tomáš v době svatby nebyl z Omic - obec původu je tam ale napsaná, navíc to bylo jeho následné manželství, ženil se jako vdovec
I jeho žena byla vdova , ale i přes vyšší věk mu porodila syna Matěje.
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=276

Zápis je lehce nalezitelný v indexu
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=34

Z
Zora

Příspěvekod Zora » čtv zář 01, 2016 20:31

narození Thomase, syna Prokopa pravá strana

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=102
dokonce tam máte i poznámku o vydání rodného listu, koresponduje to s 2. svatbou svatbou.
Je na vás, najít si první svatbu Thomase, pravděpodobně bude v obci , (která je uvedena v druhé, svatební zápise) úmrtní zápis jeho první ženy.

Z
Zora

Re: Narození a svatba Matěje Uhlíře z Omic (1814/5-1894)

Příspěvekod Jan Blažek » pát zář 02, 2016 10:49

Dobrý den,
rodina, kterou omické matriky postihují, bohužel musí být jiná, než o kterou mi jde. O Matěji Uhlíři, který mě zajímá, vyšel 8. 12. 1894 článek, že více, než před týdnem jako 79 letý zemřel ve špitálu v Brně. Dnes mi napsali z Centrálního hřbitova, že ho pochovali 28. 11., nemýlím-li se ten samý den, jako uvádí matriky u Tomáše. Přišlo mi jako velká náhoda, aby zemřeli v Brně v +- pár dnech dva 79 letí Uhlířové z Omic, ale nejspíš je tomu tak. Asi mi tedy nezbývá, než opět začít hledat úmrtí Matěje v brněnských matrikách. Pomohlo by mi, kdy bych věděl, jaké špitály tehdy připadaly v úvahu.
Přesto, Zoro, děkuji za snahu pomoci.
Naposledy upravil Jan Blažek dne pát zář 02, 2016 12:35, celkově upraveno 1
Jan Blažek

Oblast pátrání: okresy Brno-venkov, Brno-město, Vyškov, Břeclav, Žďár nad Sázavou, Blansko (Říčany u Brna, Malhostovice, Veverské Knínice, Dolní Čepí, Radslavice, Babice u Rosic, Rudka, Maňová, Kuřim, Čebín, Skalička, Deblín, Krokočín, Veveří, Malešovice)

Re: Narození a svatba Matěje Uhlíře z Omic (1814/5-1894)

Příspěvekod Zora » pát zář 02, 2016 12:33

Nerozumím tomu, co píšete, mně se zda že zaměňujete osobu otce Tomáše a syna Matěje, ale určitě se mýlím.

Je také možné, že existuje ještě další syn Matěj, který se narodil v prvním manželství.

Tomáš , jehož úmrtí jste řešila, odpovídá přesně tomu Tomáši, který se narodil v Hajanech, a později byl obecním pastýřem v Omicích č. 53. Na stejném čísle bydlel i jeho syn Matěj.

Kde by se vzal další Matěj, který by zemřel ve Brně ve stejném věku a roce jako Tomáš, to nevím.
Je to na Vás. Hodně štěstí.

Špitály najdete v seznamu brněnských matrik a k tomu sepsaných pomůckách, Jsou k dispozici na actapublica, stačí se zaregistrovat.
Z.
Zora

Re: Narození, svatba a úmrtí Matěje Uhlíře z Omic (1814/5-18

Příspěvekod Jan Blažek » pát zář 02, 2016 12:43

Včera jsem zaměňoval, ale nikoli otce a syna, ale vrstevníky, což jste prokázala a dnes již rozlišuji. Výňatky z publikovaných článků, o nichž jsem dnes psal:
8. prosince 1894.JPG

více než týden.JPG
více než týden.JPG (12.63 KiB) Zobrazeno 3060 krát

79 letý.JPG
79 letý.JPG (4.73 KiB) Zobrazeno 3060 krát

špitál.JPG
špitál.JPG (13.9 KiB) Zobrazeno 3060 krát
Jan Blažek

Příspěvekod Zora » pát zář 02, 2016 13:26

A koho teď vlastně hledáte?

Z
Zora

Příspěvekod Jan Blažek » pát zář 02, 2016 13:31

Celou dobu hledám v matrikách sebemenší údaj o pastýři a dudáku Matěji Uhlíři přistěhovalém mezi lety 1814 a 1888 do Omic, jež zemřel více týdne před 8. 12. 1894 ve špitálu v Brně.
Jan Blažek

Příspěvekod Zora » pát zář 02, 2016 13:39

Ano, v Omicích jsem Vám našla narození Matěje Uhlíře, jehož otcem byl Tomáš Uhlíř, (pastýř), který se v uvedeném rozmezí přistěhoval - jako vdovec. Díval jste se na Tomášovy osudy v 1. manželství? Mohl se přistěhovat s dalšími dětmi.

Určitě máte nějaké indicie, ze kterých vycházíte, nějací potomci Matěje, zápisy z matrik a podobně, v tom by se mělo nalézt vodítko, ve kterém období a koho hledat.
V Omicích podle indexů žila pouze a jenom rodina Tomáše , syna Prokopa, jeho manželkou byla Tekla, dítě bylo Matěj (možná byly další) Pokud měl být Uhlíř z Omic, obávám se, že kromě tohoto rodu, tam další stejného příjmení nebyl.
Prolistoval jste i nejmladší matriky pro Omice, ke kterým není index?
Z
Zora

Příspěvekod Jan Blažek » pát zář 02, 2016 14:17

Jenže Vámi nalezený Matěj Uhlíř se už narodil v Omicích až roku 1866. Můj Matěj Uhlíř (viz podobizna z roku 1892) by musel být ne syn Tomáše narozeného 12. 12. 1814, ale jeho dvojče nebo mladší bratr, protože mě zajímající Matěj se narodil mezi listopadem 1814 a listopadem 1815. Indicie, které mám, se týkají čistě Matěje Uhlíře (jméno ženy není uváděno). Nic bližšího k němu neví ani kronikář obce Omice. Nejmladší matriky, ke kterým není index, jsou jen knihy narozených.
podobizna M. Uhlíře majetek Národopisného musea v Praze ořez2.jpg
Jan Blažek

Příspěvekod Zora » pát zář 02, 2016 17:06

Víte, zdá se mně, že Uhlíř, co se narodil v roce 1815 , je onen dudák, kterého hledáte.
Ano, chápu, je tam jiné křestní jméno, někde je zádrhel.

Nezdá se mně rozumné, že by v malém domku v Omicích žily dvě rodiny stejného příjmení a měly i stejné povolání a stejně staré "otce" rodin...
Snad mohli dudákovi, narozenému jako Tomáš, říkat Matěj a to mu zůstalo až do smrti a ve vzpomínkách blízkých či posluchačů.... našel jste přece úmrtní zápis, ze kterého vycházíte, kde je uvedeno jméno Tomáš - samozřejmě zapsáno podle osobních dokladů zemřelého.
Povolání pastýř se dědilo, rozhodně to bylo dědičné povolání ještě v době, kdy Tomáš vyrůstal, Je opravdu hodně nepravděpodobné, že by se vyskytli dva muži, ve stejném věku, bydlící ve stejném domě - stejné číslo popisné a se stejném povoláním. Navíc po Matějovi - stárníkovi Tomáše- absolutně žádná stopa v Omicích. Určitě by mu tam zemřelo dítě, manželka, někdo se i narodil... Jen stopy po Tomášovi a jeho rodině.

Jak jste, prosím, upřesnil narození hledaného Matěje na přelom roku 1814-1815? Podle nalezeného úmrtního zápisu -týkajícího se Tomáše- nebo máte další indícii?

Zvažte možnost, že šlo o Uhlíře, křtěného Tomáš, ale oslovovaného a známého jako Matěj.
Hledáte tuto osobu ze zájmu o dudáky, nebo znáte některé jeho potomky v rámci rodokmenu?

Já jsem našla další info o smrti dudáka před r. 1895 zde:
http://www.podskalak.cz/nulk.php

Z
Zora

Příspěvekod Jan Blažek » pát zář 02, 2016 17:14

Nevím, jak jste přišla, že můj Matěj Uhlíř žil v čp. 53 a že Tomáš byl pastýř. Narození jsem stanovil dle toho, že mu bylo v době napsání článku a tedy i smrti 79 let (XI. 1894-79=XI. 1814 až XI. 1815). To, že mají na Centrálním hřbitově informace o dnes již neexistujícím hrobě Matěje Uhlíře znamená, že mu tak "jen neříkali". Hledám tuto osobu ze zájmu o dudáky.
Jan Blažek

Příspěvekod Zora » pát zář 02, 2016 17:44

Dům č. 53
viewtopic.php?f=9&t=30733&p=144443&hilit=uhl%C3%AD%C5%99%2A#p144443
zde uvádíte úmrtí Tomáše Uhlíře z Omic č. 53,
V Omicích velice pravděpodobně na jiném domě Uhlíři nebydleli.

Uhlíři bydleli i v Rosicích, tam ale nevidím Matěje, nejstarší je svobodná matka, původem z Čech, to jsem psala.

Záměna jména Matěj - Tomáš
se mně jeví jako zcela pravděpodobná, ne jako chyba matrikáře, ale jako nesprávný zápis křestního jména na ústředním hřbitove ne podle dokladů, ale podle sdělení pozůstalých.
--------------------------------
Dnes mi napsali z Centrálního hřbitova, že ho pochovali 28. 11., nemýlím-li se ten samý den, jako uvádí matriky u Tomáše. Přišlo mi jako velká náhoda, aby zemřeli v Brně v +- pár dnech dva 79 letí Uhlířové z Omic.

Z centrálního hřbitova uvedli datum pohřbu 28. 11 u Matěje, vy jste našel úmrtí 26. a pohřeb 28. 11. Tomáše. Já se domnívám podle dat narození, že se jednalo o muže, narozeného pod jménem Tomáš v roce a době, která přesně odpovídá všem indiciím.
V roce 1894 bydlel podle odkazu na Troubsko v Omicích dudák, který vzápětí zemřel. Kde by bydlel? Jiní tam Uhlíři tam nebyli a podle článků, které jste poslal, po něm zůstala ještě manželka.
Stálo by za to položit ještě na Centrální hřbitov dotaz, zda byl ve stejný den podle jejich záznamů pochován i Tomáš... Někde by měl být pohřben...., pokud je zapsán v matrice
-----------------------------------
Pastýř
potřeboval bych poradit, jak vypátrat v matrikách narození a svatbu Matěje Uhlíře, který dožíval na pastoušce v Omicích, kam byl v produktivním věku najat do služby jako pastýř.

Odkud máte informaci, ž byl hledaný Uhlíř pastýřem?

Uhlíři z Omic byli pastýřská rodina, v několika generacích a dokonce jsou spojeni manželstvím s rodem Hajdůšek, pastýřským rodem z Jižní Moravy. Proto jsem odpovídala na pastýře.

Z
Zora

Další

Zpět na Hledám pomoc