VYŘEŠENO KarolinaFlorianová (provd. Černá), Oslavany, N 1825

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO KarolinaFlorianová (provd. Černá), Oslavany, N 1825

Příspěvekod sykoras » stř dub 06, 2016 16:16

Pátrám po narození Karoliny Florianové, která se měla narodit v roce 1825 buď v Oslavanech nebo v blízkém okolí, tj. Senorady nebo Ketkovice, avšak na těchto třech místech jsem její narození nenašel (tj. prohledal jsem indexy narození v těchto třech obcích +/-10 let, avšak bez úspěchu, ani žádní sourozenci, jen jiní Floriánové).

Zde narození její nemanželské dcery Marie v r. 1861:
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=90 (vlevo uprostřed)

Zde je její sňatek v Oslavanech v r. 1862:
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=16 (vpravo dole)

Napadává vás, co ještě zkusit?
Naposledy upravil sykoras dne pon dub 11, 2016 14:49, celkově upraveno 3
sykoras

Re: Karolina Florianová (provdaná Černá), Oslavany, N 1825

Příspěvekod ledik » stř dub 06, 2016 16:29

Dobrý den,
Floriány ze Senorad (2 různé rody) mám ve svém rodokmenu. Dokonce mám i Karolínu Floriánovou, ale narozenou 27.10.1814, která si vzala Jana Kovaříka. V jakých indexech pro Senorady jste hledala? Podle mne pro Senorady rejstříky nejsou. Senorady patřili pod farnost Mohelno. Hledala jste v matrice se signaturou 10636, což jsou narození pro farnost Mohelno v letech 1813-1871.
ledik

Příspěvekod ledik » stř dub 06, 2016 16:57

A omlouvám se, oslovil jsem Vás jako ženu a vidím že jste muž :-)
ledik

Příspěvekod sykoras » stř dub 06, 2016 17:01

Jasně, prohledal jsem roky 1817-34:
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=224

Celkový seznam obcí, jejíž indexy (popř. matriky) jsem zkontroloval: Padochov, N.Ves, Zbýšov, Letkovice, Senorady, Ketkovicích, Sudicích, Rapoticích, Čučice, V.Popovice, Lukovany, Zakřany, Příbram na M., Lesní J., Ivančice :-)
sykoras

Příspěvekod ledik » stř dub 06, 2016 17:16

Možná jestli jste nehledal moc na severu. Mám zkušenost, že taková přirozená spádová oblast pro obyvatele Senorad byla oblast mezi řekami Oslava a Jihlava. Takže bych zkusil obce jako Budkovice, Řeznovice, Hrubšice, Lhánice, Mohelno a dál severně od Dalešické přehrady. V této oblasti mám velkou část svého rodokmenu a celý se mi tak nějak pořád drží v tomto pásu.
ledik

Příspěvekod sykoras » stř dub 06, 2016 17:19

Zkontrolované obce rozšiřuji na: Padochov, N.Ves, Zbýšov, Letkovice, Senorady, Ketkovicích, Sudicích, Rapoticích, Čučice, V.Popovice, Lukovany, Zakřany, Příbram na M., Lesní J., Ivančice, Mohelno, Lhánice, Budkovice, Řeznovice, Hrubšice, Biskoupky
Naposledy upravil sykoras dne stř dub 06, 2016 17:40, celkově upraveno 1
sykoras

Příspěvekod Zora » stř dub 06, 2016 17:36

Kuroslepy, Kladeruby, Kramolín, možná to přehlížím.
Otec byl Inwohner, čili bez vlastního obydlí, takže se spíše stěhoval za prací.
Bohužel v téhle oblasti se dotýkají hranice více panství, pokud by přišel z náměštkého, tak je to opravdu velká rozloha.
Senorady patřily pod krumlovské panství.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod sykoras » stř dub 06, 2016 17:43

Dobrý den, kde čtete.. Kuroslepy, Kladeruby, Kramolín?
Ještě mě napadá, co je napsané na konci zápisu Karoliny při narození její dcery? Je tam jedno či dvě slova v rovné závorce.
sykoras

Příspěvekod ledik » stř dub 06, 2016 17:49

Rodiče Karolíny by měly být v době svatby mrtví. Zkoušel jsem v Senoradech hledat úmrtí před rokem 1862 a našel jsem v prosinci 1831 (matrika 10651 str. 109/131) úmrtí Martina Floriána a Marie Floriánové ve stejný den na stejné adrese a podobného věku - zřejmě manželé a možná rodiče Karolíny.
ledik

Příspěvekod Zora » stř dub 06, 2016 17:53

Zora píše:Kuroslepy, Kladeruby, Kramolín, možná to přehlížím.
Otec byl Inwohner, čili bez vlastního obydlí, takže se spíše stěhoval za prací.
Bohužel v téhle oblasti se dotýkají hranice více panství, pokud by přišel z náměštského, tak je to opravdu velká rozloha.
Senorady patřily pod krumlovské panství.
Z

Ptáte se, kde hledat dál Odpovídám těmi názvy obcí, ale mohlo se stát, že je uvádíte a já je přehlížím. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod ledik » stř dub 06, 2016 17:57

ledik píše:Rodiče Karolíny by měly být v době svatby mrtví. Zkoušel jsem v Senoradech hledat úmrtí před rokem 1862 a našel jsem v prosinci 1831 (matrika 10651 str. 109/131) úmrtí Martina Floriána a Marie Floriánové ve stejný den na stejné adrese a podobného věku - zřejmě manželé a možná rodiče Karolíny.

Tak ne. Na č.p. 55 bydlel Martin Florián a Marie, ale ta byla rozená Drápal.
ledik

Příspěvekod Zora » stř dub 06, 2016 18:01

Když jste hledal v Ivančicích, prošel jste i indexy Němčic a Alexovic? Určitě byli Floriáni v Alexovicích. Z
Zora

Příspěvekod Zora » stř dub 06, 2016 19:46

narození zde:

narodila se jako nemanželská, rodiče se později vzali :-)) vlevo, poslední

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=26
Zora

Příspěvekod sykoras » čtv dub 07, 2016 15:39

Děkuji, máte čich na to, kde hledat. Vrtá mi hlavou, jak jste ji našla, když v indexu není uvedená?
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=114

Jednoduše indexům nevěříte a hledáte přímo v matrikách?
sykoras

Příspěvekod Zora » čtv dub 07, 2016 15:49

V obou Vašich zápisech se objevovalo příjmení Dittmann, rodné příjmení matky Karoliny.

(nebo tak nějak - já na to nevidím- řídím se při tomhle hledání jen markanty - D a dvě tt, beru v úvahu možnou záměnu počátečního písmene D-T, v indexech pro čučickou farnost se objevuje i Tytman )

Těch nemanželských dětí (i později legitimizovaných) bývá opravdu hodně, hledala jsem tedy i toto příjmení v indexu - především pro potvrzení, zda byla matka opravdu místní.
V indexu pak najdete narození Karoliny pod rodným příjmením matky.

Pro pořádek jsem zápis našla v matrice Čučice - část pro Ketkovice
Následnou svatbu matky s Floriánem už jsem ale nechala na Vás, fakt si musím šetřit oči.
Z
Zora

Zpět na Hledám pomoc