vyřešeno Václav Mikolášek 1770 Bačalky

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

vyřešeno Václav Mikolášek 1770 Bačalky

Příspěvekod Hyperic » pon dub 04, 2016 10:40

Zdravím,
tuším že jsem se dostal na hranici "času" kde se mi ztrácí předek a matriční záznam rodičů mého prapředka jehož otec byl pro mě zatím nejstarší paternitní linie Václav Mikolášek. narozen odhadem někdy kolem 1730-1750 +-

Dne 2. června z vesnice Bačzalek pokřtěn od Patera Karla Moheldy, místního faráře
Jan manželský syn Václava Mikoláška a Kateřiny, jeho manželky
Kmotři: Levans (držel dítě na rukou) Jan Bartošek, Testes Matěj Honzak a Anna, manželka Jana Rickla.

Neměli byste někdo nápad kde to hledat dál když matrika mlčí ?:)

Díky moc za jakoukoliv radu
Naposledy upravil Hyperic dne pon dub 04, 2016 21:34, celkově upraveno 1
Hyperic

Oblast pátrání: Severozápadní a západní Čechy kolem roku >1880, Rokytňany, Bačalka 1800-1880

Re: Václav Mikolášek 1770 Bačalky

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon dub 04, 2016 12:37

A nechtěl jste nám dát i odkaz na tento zápis?
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Hyperic » pon dub 04, 2016 13:05

jej, ten jsem nějak zapomněl..tady je Obrázek
Hyperic

Oblast pátrání: Severozápadní a západní Čechy kolem roku >1880, Rokytňany, Bačalka 1800-1880

Příspěvekod matju » pon dub 04, 2016 13:10

A co jejich ostatní děti? Měli nějaké? Dá se z toho usoudit, kdy se přibližně Václav a Kateřina brali?
Lze někde vyčíst jaké měl Václav povolání? Pokud vlastnil grunt, co říkají gruntovní knihy?
TY Michala Maturová
matju

Oblast pátrání: Hradecko, Jičínsko, Trutnovsko, Železnobrodsko, Hořicko, Berounsko, Střední čechy
https://www.mojekoreny.com/

Příspěvekod Karla55 » pon dub 04, 2016 20:55

Neuvádíte žádné podrobnosti o Vašem pátrání, takže je těžké nějak konkrétněji poradit.
Kde jste hledal? Jenom v matrikách? Jen Vaše přímé předky? Hledal jste jen v indexech, nebo jste prolistoval celé matriky a máte údaje o dalších rodinných příslušnících a obecně o Mikolášcích v celé farnosti? Na celém panství? Komu patřilo panství a neměl ještě jiná, odkud mohli přijít? Vyskytují se Mikolášci v dřívějších matrikách farnosti, panství? Kde se vyskytuje jméno Mikolášek v Berní rule z r. 1654, což by mohlo napovědět, odkud přišli. Atp.
V dotazech je důležité uvádět archiv, a pokud je to možné, i přímý odkaz na zápis v matrice.
Pročtěte si fórum, určitě najdete plno inspirativních příspěvků, tento problém se tu řeší často.
Třeba: viewtopic.php?f=16&t=28450
viewtopic.php?f=16&t=28282
Kde, jak a co lze nalézt v historických dokumentech a další návody k pátrání najdete v příručkách pro genealogy. Např. Blanka Lednická – Sestavte si rodokmen https://www.bux.cz/autori/36202-blanka-lednicka.html
Josef Peterka – Cesta k rodinným kořenům, praktická příručka občanské genealogie.
Karla55

Oblast pátrání: Lysá n. Labem a okolí, Novojičínsko, Východní Čechy, Budišov n. Budišovkou a okolí

Příspěvekod Hyperic » pon dub 04, 2016 21:34

Děkuju tohle je přesně to co jsem potřeboval , takové nakopnutí :-) takže za mě vyřešeno :)
Hyperic

Re: vyřešeno Václav Mikolášek 1770 Bačalky

Příspěvekod phejl » čtv dub 07, 2016 7:46

Hyperic píše:Neměli byste někdo nápad kde to hledat dál když matrika mlčí ?:)

Díky moc za jakoukoliv radu

Já bych to s matrikou nevzdával. Jen už to nebude tak snadné. Najděte všechny děti, udělejte si výpisy všech svateb atd. Mikoláškovi mají dlouhou rodovou historii v Rokytňanech a obecně v celé farnosti je jich hodně. Zdravím kolegu, dost možná vzdááááleně příbuzného :)
phejl

Zpět na Hledám pomoc