Soupis pražského obyvatelstva

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Soupis pražského obyvatelstva

Příspěvekod petra28 » pát dub 01, 2016 8:32

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu ohledně soupisu pražského obyvatelstva. Když se podívám do archivního katalogu Prahy, tak je tam psáno "Soupis pražského obyvatelstva 1830-1910 (1920). Ten rok 1920 v závorce znamená, že je tam soupis i z tohoto roku? Velice by se mi to hodilo, ale nic takového jsem tam nenašla. Hledala jsem tam Karla Sedláčka, nějací tam jsou, ale ne ten, kterého hledám já. Můj se narodil v Rozsíčce a žil pak v Královských Vinohradech. Možná ale hledám špatně. Byl by někdo té dobroty a mrknul se na to se mnou? Děkuji za každou pomoc.
petra28

Re: Soupis pražského obyvatelstva

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát dub 01, 2016 8:38

A rok narození Vašeho Karla je těch 1920?
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod artepa » pát dub 01, 2016 8:48

Spíš ho hledat v mimopražských v Národním archivu. Např.
http://digi.nacr.cz/prihlasky2/index.ph ... folium=642
Anebo měl domovskou příslušnost v Praze? V AHMP je zatím celá řada "pražáků". S mimopražskými začali, to končí snad u "B".
Tady je např. jeden z Král. Vinohrad http://digi.nacr.cz/prihlasky2/index.ph ... folium=118
Je dobré znát datum narození.
Jestli hledáte jeho bydliště v Pze kolem roku 1920, ještě existují pražské adresáře na Krameriovi.

Bohužel ty novější nejsou online. V badatelně AHMP jsou k dispozici, i telefonní seznamy :-)
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod petra28 » pát dub 01, 2016 8:55

Rok narození je 1892. On v Praze pracoval pro Škodovy závody jako úředník v administrativě. Myslela jsem, že každý kdo se přistěhoval do Prahy, musel se tam přihlásit k pobytu - není to tak? Vůbec mě nenapadlo, že by tam mohl mít jen nějaký přechodný pobyt. 1920 se tam narodil můj děda - Otakar Sedláček.
petra28

Příspěvekod kolsi » pát dub 01, 2016 9:49

Dobrý den, jenom Vám doplním info k roku v závorce z webu MVCR:

Časový rozsah - časový rozsah archiválií se nemusí krýt s léty, v nichž původce působil, protože ne všechny dokumenty se dodnes zachovaly.
Časový rozsah může mít obecně tvar: (1450) 1560-1890 (1905)

hodnota 1450 je datace prior;
1560 je dolní hranice časového rozsahu fondu (sbírky);
1890 je horní hranice časového rozsahu fondu (sbírky);
1905 je datace posterior;

Horní a dolní hranice tvoří takzvaný vlastní časový rozsah fondu (sbírky), podle kterého lze vyhledávat. V uvedeném případě jsou všechny hodnoty přesné (hodnoty dolní a horní hranice časového rozsahu nejsou v závorkách, hodnoty prior a posterior jsou v kulatých závorkách). Pokud je některá z hodnot uzavřena v hranatých závorkách, jde o odhad hodnoty (například zápis [1450]-1890 říká, že dolní hranice je určena jen odhadem).
Priorum - dokument o předchozím jednání v téže věci, vyhledaný a připojený k podání.

Posteriorum - dodatečný dokument (následný doplněk) k již vyřízenému spisu. Podle datace prior a posterior nelze vyhledávat.
kolsi

Oblast pátrání: Teplicko, sev. Plzeňsko, Rokycansko, Podřipsko
Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-55200902 ... amily-tree

Příspěvekod artepa » pát dub 01, 2016 9:57

petra28 píše:Rok narození je 1892. On v Praze pracoval pro Škodovy závody jako úředník v administrativě. Myslela jsem, že každý kdo se přistěhoval do Prahy, musel se tam přihlásit k pobytu - není to tak? Vůbec mě nenapadlo, že by tam mohl mít jen nějaký přechodný pobyt. 1920 se tam narodil můj děda - Otakar Sedláček.

To asi ano. V tom případě doporučuji nejdřív hledat na stránkách Národního archivu.
V AHMP, Soupis pražského obyvatelstva 1830-1910 (1920) (134 257) jsou zatím kompletně pouze
Pražští příslušníci (121 763). V závorce číslo by měl být počet skenů.
Předpokládám, že domovskou příslušnost neměl v Pze. Samozřejmě se můžete podívat i tam, ale psala jste, že jste ho tam nenašla. Pak počkat až doplní Cizí příslušníci. Tam budou Ti, co se přihlásili v Pze k pobytu, ale domovskou obec měli jinde.
Tady sice je Karel, *1892 ale na Zličíně. To asi nebude ten správný.
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Zpět na Hledám pomoc