Richterovi (Antonín a Anna) v Ostravě - Přívozu

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Richterovi (Antonín a Anna) v Ostravě - Přívozu

Příspěvekod horilagorska » čtv bře 31, 2016 16:54

Dobrý den,

při vytváření rodokmenu a dohledávání předků jsem narazila na slepou uličku, ze které se mi nedaří vymotat. Chtěla bych vás tedy požádat o pomoc.

Jedná se o následující:

Hledám rodiče své prababičky Štěpánky roz. Richterové (narozené 9.7.1913 v Přívoze).
Její otec se jmenoval Antonín Richter a matka Anna roz. Kubicová. Jediná informace o rodičích Štěpánky Richterové, kterou jsem nalezla, je zápis v knize oddaných:
https://www.dropbox.com/s/m3gf77n8sfdox ... 9.jpg?dl=0

Antonín a Anna měli prý dohromady 8+ dětí. Štěpánka pak měla být jedinou dcerou.
Nyní k mému problému - v matrikách města Přívoz, potažmo Moravská Ostrava a okolní obce, se nikdo jménem Richter (a s otcem Antonínem/Antonem) nevyskytuje. Ani jedna osoba. Štěpánka by v indexu narozených v Přívoze být měla, ale jako naschvál je rok 1913 v indexu neúplný.

Po neúspěchu s knihami narozených jsem se vrhla (trochu morbidně) na knihy zemřelých z Přívozu s tím, že je možné, že některý z potomků skonal předčasně.
A objevila jsem dva syny:

Viléma Richtera, který se narodil v roce 1918 a zemřel 16dní po porodu: https://www.dropbox.com/s/m3lbjcyqkigyv ... 5.jpg?dl=0
o Antonínovi a Anně jsem se ale nic nového nedozvěděla.

Druhým byl Josef Richter, narozen 15.3.1904 - teď ovšem , kde? V Přivoze není a zde má v závorce napsán Fryštát? Výborně, ale ve Fryštátě také není k nalezení. Oni on, ani žádný Antonín Richter nebo Anna Kubicová.
https://www.dropbox.com/s/s32yb2jurgukx ... 3.jpg?dl=0

Poslední nadějí mi bylo sčítání lidu z Přívozu - ovšem ani na jedné adrese (jedná se vždy o čísla domů z kolonie Odra) se v roce 1910 nevyskytovali (v roce 1900 kolonie ještě neexistovala). Prohlédla jsem cvičně všechny domy z Oderky, ale nikde nikdo.

Více se mi dohledat nepodařilo, a už nevím kam se obrátit v rámci digitalizovaných materiálů. Jediná možnost je tedy asi jet do Ostravského archivu, a dohledat Štěpánku v knize narozených, kde by měly nějaké rozsáhlejší informace o jejích rodičích být. To je bohužel cesta přes celou republiku.

Ve hledání by jistě pomohlo i sčítání lidu z roku 1921, ale to jsem pro Přívoz nenalezla.

Byla bych vděčná za jakýkoli tip či radu, jak a kde by bylo možné něco dalšího zjistit. Je možné, že jsem v přiložených materiálech třeba nějakou indicii přehlédla nebo hledám prostě špatně, ale vypadá to, že buďto nebyli z Přívozu, ani z jiných částí Ostravy, ani z Fryštátu ... a jednoduše se někde jen tak vyloupli.

V.R.
¨
horilagorska

Re: Richterovi (Antonín a Anna) v Ostravě - Přívozu

Příspěvekod Dawid » čtv bře 31, 2016 18:35

Tož u toho nešťastného Josefa je ten Fryštát součástí delší poznámky: "N. v Chybí (Fryštát) 15. 3. 1904". Čili narozen v Chybí, okres Fryštát (dneska je to na polské straně pod názvem Chybie).
Dawid

Příspěvekod horilagorska » čtv bře 31, 2016 21:34

Dobrý večer,

moc děkuji za odpověď. Samozřejmě jsem nejprve hledala na mapě a googlu "Chybi(í)" , ale bohužel se mi nepodařilo žádnou takovou obec najít a usoudila jsem, že místo narození prostě "chybí" -nešťastnější název obce asi neexistuje (co se týče matrik :) ). Díky vám tedy vím, že se jedná o obec Chyby (něm. Chybi, pol. Chybie). Otázkou nyní zůstává, zda je to dohledatelné z Opavského archivu - patřilo to pod Těšín ( matriky jsou dostupné jen evangelické). Mě zajímá rok 1904, tedy ještě před tím, než se Chyby staly částí Polska, každopádně jsem se v opavském archivu dál nedostala.

Ještě jednou díky,

V.R.
horilagorska

Příspěvekod Dawid » čtv bře 31, 2016 22:54

V Opavě nehledejte, matriky jsou na (místně příslušné) faře ve Strumeni (Strumień) - resp. ještě loni v říjnu tam byly. Takže jedině návštěva anebo to zkoušet po telefonu, e-mailu, dopisem... (ale vstřícní faráři, ochotní se tím zabývat, zdaleka nejsou pravidlem).
Bohužel, Polsko je v tomhle směru taková trochu černá díra :)
Dawid

Zpět na Hledám pomoc