Za 2.sv.války ve vězení

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Za 2.sv.války ve vězení

Příspěvekod petra28 » stř bře 09, 2016 14:00

Dobrý den,
v rodině se traduje, že byl můj děda za 2. světové války ve vězení. Nevěděl by někdo, kde bych o tomto našla nějaké podrobnosti? Bohužel ale nevím, kam ho umístili a ani za jaký trestný čin to bylo. Rodinná legenda udává, že to snad bylo za nelegální držení zbraní, že ho někdo z ulice udal na Gestapo. Moc už ale těm rodinným báchorkám nevěřím, protože co pátrám v matrikách, podařilo se mi hodně z nich vyvrátit a uvést na pravou míru.
Děkuji za každou pomoc i nápad.
petra28

Re: Za 2.sv.války ve vězení

Příspěvekod zedir » stř bře 09, 2016 14:08

Dobrý den,

určitě nejsem nejpovolanější radit v této oblasti, ale za sebe můžu doporučit Krameria, kde jsem se také dočetl o jednom příbuzném, který byl zatčen a vězněn za 2. světové války, v novinách bylo uvedeno, že za šíření protiněmeckých letáků, ale to byla jen kamufláž, neboť se stále pátralo po síti lidí, kteří přechovávali zbraně pro partyzány a odboj, nakonec ve vězení i zemřel. U Vás bych to ale zkusil tím spíše, že nemáte žádné potuchy, kde by mohl být vězněný a i když ta šance, že se v dobovém tisku něco dočtete, nemusí být příliš vysoká, mně se taková sázka do loterie nejednou vyplatila... A co se neuvádí přímo v tisku, může se člověk zkusit dozvědět v jiných pramenech na základě toho, co tu vyčte a dobový tisk může být postrčením vpřed a startovací rampou k dalšímu hledání.
zedir

Příspěvekod Dia_linn » stř bře 09, 2016 19:48

Dobrý den,

napadá mě zkusit ho vyhledat ve věznici gestapa v pevnosti Terezín, byli tam političtí vězni..

http://www.pamatnik-terezin.cz/cz/historie-sbirky-a-vyzkum/vyzkum
Přemýšlej o minulosti a budeš znát budoucnost (čínské přísloví)
Dia_linn

Oblast pátrání: farnosti Bezdědice, Borotice, Dobříš, Neumětely, Pičín, Starý Knín, Svaté Pole, Višňová (Středočeský kraj), farnosti v okr. Plzeň-jih a Plzeň + okolí

Příspěvekod petra28 » čtv bře 10, 2016 7:59

Dia_linn píše:Dobrý den,

napadá mě zkusit ho vyhledat ve věznici gestapa v pevnosti Terezín, byli tam političtí vězni..

http://www.pamatnik-terezin.cz/cz/historie-sbirky-a-vyzkum/vyzkum

Nenašla jsem, ale děkuji za tip. Co jsem se ještě ptala doma, tak měl být na Špilberku (byl z Kunštátu). Trest prý nebyl nijak dlouhý, protože se ho nepodařilo z ničeho usvědčit, takže "akorát" výslechy.
petra28

Příspěvekod Jan » čtv bře 10, 2016 11:51

petra28 píše:Dobrý den,
v rodině se traduje, že byl můj děda za 2. světové války ve vězení. Nevěděl by někdo, kde bych o tomto našla nějaké podrobnosti? Bohužel ale nevím, kam ho umístili a ani za jaký trestný čin to bylo. Rodinná legenda udává, že to snad bylo za nelegální držení zbraní, že ho někdo z ulice udal na Gestapo. Moc už ale těm rodinným báchorkám nevěřím, protože co pátrám v matrikách, podařilo se mi hodně z nich vyvrátit a uvést na pravou míru.
Děkuji za každou pomoc i nápad.

Kontaktujte MZA Brno kde je kompletně zpracován fond Gestapo,
http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy- ... 0000101140
Jan

Příspěvekod petra28 » úte bře 15, 2016 7:30

Děkuji za odkaz. Napsala jsem tam a odkázali mě na Prahu. Teď si to tam přehazujou, už to bude "řešit" třetí člověk. Jak se něčeho dopátrám, dám vědět :)
petra28

Příspěvekod petra28 » čtv bře 17, 2016 14:36

Zatím stále nic, ale můžu říct, že paní v Brně byla velice ochotná, odpověděla ještě týž den. Paní v Praze taktéž, ale teď to stojí na nějakém jejím kolegovi - ten se tím podle mého ani nebude zabývat.
petra28

Příspěvekod petra28 » stř dub 06, 2016 8:08

Kdyby to později třeba někoho zajímalo a měl v rodokmenu podobný případ, tak jsem stále na mrtvém bodě. Národní archiv nic, Archiv vězeňské služby nic, Brno nic. Z vězeňské služby mi jen poradili, že kdyby byl děda souzen německým soudem, což nebyl, tak by se to dalo dohledat v Archivu bezpečnostních složek, tam prý jsou záznamy z válečných soudů uloženy. Ještě jsem si požádala do Moravského zemského archivu, ale moc v to naděje nevkládám. Říkala jsem si, že když ho zadrželi, vyslechli a zase pustili, vše v rámci krátké doby cca 1 týden, tak o tom žádný záznam nikde ani být nemusí, protože mu tehdy nic nedokázali...
Dnes, 8.4., jsem zde na stránkách našla odkaz na jmenný rejstřík zatčených a vyslýchaných Gestapem v Brně. Můj děda mezi nimi není, takže těžko říct, jak to kdysi vlastně celé bylo.
petra28

Zpět na Hledám pomoc