VYŘEŠENO: Borohrádek Československá cíker husitská

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO: Borohrádek Československá cíker husitská

Příspěvekod temp7 » ned říj 25, 2015 21:52

Dobrý den,
mám předky, kteří byli členy ČS církve husitské v Borohrádku. Poradí někdo, zda jsou tyto matriky zdigitalizované?

Díky
Naposledy upravil temp7 dne pon říj 26, 2015 19:02, celkově upraveno 1
temp7

Oblast pátrání: Vychodní Čechy, Praha a Středočeský kraj

jmenovitě: Bystřice, Borohrádek, Čakovice, Česká Třebová, Doudleby nad Orlicí, Krhanice, Mistrovice, Peklo n.Zd., Rybná nad Zdobnicí, Proseč, Vamberk, Zderaz, Zdelov

Re: Borohrádek Československá cíker husitská

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned říj 25, 2015 22:00

To musí být nedávní předkové, že? Církev vznikla v roce 1920....https://cs.wikipedia.org/wiki/C%C3%ADrk ... itsk%C3%A1
Jde o zákon na ochranu osobních údajů. Narození nesmí být mladší než 100 let.... jinak Vám nic bez doložení příbuzenského vztahu neukáží. Navíc bych si tipla, že matriky z té doby ještě budou někde na cestách (v úřadě a ne v archivu).
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod temp7 » ned říj 25, 2015 23:46

Díky za výbornou stopu! :)
Mám rodný list syna hledané osoby, kt. byla narozená 13.5.1881 v Borohrádku. Tohoto předka jsem ale v příslušné matrice (výborně čitelné) nemohl najít, poté jsem se dozvěděl od mé babičky, že hledaný nebyl katolík, ale v ČS církvi... Teď mám informaci od Vás a je to tedy ještě asi úplně jinak. Bohužel rodný list, ze kt. čerpám je jen opis z roku 1957, a proto chybí vyznání :(
temp7

jmenovitě: Bystřice, Borohrádek, Čakovice, Česká Třebová, Doudleby nad Orlicí, Krhanice, Mistrovice, Peklo n.Zd., Rybná nad Zdobnicí, Proseč, Vamberk, Zderaz, Zdelov

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon říj 26, 2015 6:25

Aha, tak nejsou nedávní, ale Vámi hledaná osoba přestoupila k jiné víře.
Možností už moc není, myslím. V dané oblastoi je hodně evangelických matrik, tak mrkněte ještě tam. Také by mohl(a) být židovského původu, ale to bych asi zvažovala jako poslední.
Do těch evangelických matrik se dostanete klasicky tudy (některé budou online i na family search, ale tady je přehled, tak mi to přijde praktičtější), ale jsou až na konci souboru, na straně 2328, ale i 2341, 2346 další ev. farnost....
a při vyhledávání Borohrádku zde jsem našla, že byl také s katol. farou, ve které je Jelení (strana 523)- tak se radši podívejte i tam...
no a navíc se ty roky v knihách kryjí, tak vzhůru na to :-)
http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/fi ... -09-15.pdf
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod temp7 » pon říj 26, 2015 19:02

Tak jsem je našel, byli to běžní katolíci. Chyba byla v roku narození ve zmiňovaném opisu, místo 13.5.1884 je tam uváděno 13.5.1881, a proto jsem se dostal na špatnou stopu.
Díky za pomoc! :)
temp7

Re: VYŘEŠENO: Borohrádek Československá cíker husitská

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon říj 26, 2015 19:56

Tak to je báječné.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Zpět na Hledám pomoc