O Kašpar Ševčík+Růžena Mosazná, okolí Vyškova kolem r. 1810

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

O Kašpar Ševčík+Růžena Mosazná, okolí Vyškova kolem r. 1810

Příspěvekod alt » ned říj 04, 2015 10:40

Marně pátrám po záznamu o sňatku: Kašpar Ševčík + Růžena Mosazná kolem roku 1810.
A nemohu ani najít narození jejich syna Josefa Ševčíka, který by se měl narodit kolem roku 1812.
Mám pouze záznam z jeho svatby:
5.2.1838 O Josef Ševčík + Josefa Novotná
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... tura=13240
Dál se mi u Ševčíků nedaří směrem do minulosti najít nic.
Zřejmě Kašpar Ševčík, podruh, dorazil do Křižanovic či Heroltic u Vyškova již v době, kdy byl jeho syn Josef Ševčík na živu.

Rod Mosazných jsem našel v Olšanech u Prostějova, Růžena Mosazná se mohla narodit 23.5.1780 zde (nemám jak doložit):
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... atura=9409

Kašpar Ševčík s Růženou Mosaznou měli ještě dceru Evu (narozena cca 1813, neznámo kde), záznam o jejím sňatku (10.1.1837) je zde:
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=23

Jména jsou poměrně neobvyklá, doba je to poměrně mladá, měly by tedy tyto záznamy někde být. Pokud mi s tím někdo pomůže pohnout, nabízím honorář.
alt

Re: O Kašpar Ševčík+Růžena Mosazná, okolí Vyškova kolem r. 1

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned říj 04, 2015 16:43

Zkoušel jste hledat v těch druhých Křižanovicích?
Já že tam je v indexu (tedy spíš v té farnosti) Ssefčiků dost.
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=86
(Josefa 1812 na první pohled nevidím).
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod alt » ned říj 04, 2015 18:11

V těch druhých Křižanovicích také nic - pro upřesnění uvedu, že jsem prošel přes 150 matrik v širokém okolí (ovšem mohl jsem něco přehlédnout).
Ševčíkovi se táhnou na Vyškovsko a kousek pod něj od Blanska, dále jsou kolem Olomouce atd.
Zajímavý je rod Mosazných, těch je dnes jen několik.
alt

Příspěvekod Zora » ned říj 04, 2015 18:32

Nechci Vás zkoušet, to ani náhodou, ale pokud se dívám na lokality, zeptám se, zda jste hledal i v matrikách vademeca, tedy okolí Olšan
Olšany jsou sice psány u Prostějova, ale do Olomouce je to velice blízko. Dalo by se říct, že Olomouc byla zajímavá lokalita z hlediska pracovního uplatnění, možná že ženich tam pracoval, a našel si zde nevěstu.
A právě na zač. 19. století se často svatby už nekonaly tak často u nevěsty, ale tam kde snoubenci pracovali. (tedy pokud hovoříme o dělnících a služkách či dělnicích)

Jen a jen nápad.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod alt » ned říj 04, 2015 19:01

Ano prosím, prošel jsem i desítky matrik archívu Opava, např. Olomouc obkroužil, ba i do ní nahlédl.
Značím si prohledané lokality do Google Maps, beru to pěkně jednu obec po druhé, jak to leží a běží.
Už se tím Ševčíkem zabývám několik týdnů a stále nic. Proto doufám, že na něho někdo někde - třeba i náhodou - narazí. Přeci jen je to poměrně mladé a v této době jsou skoro ke všemu rejstříky.
Opět zopakuji, že jsem mohl někde něco přehlédnout.
alt

Příspěvekod Marisa » pon říj 05, 2015 15:45

Asi moc nepomohu, ale mám v rodokmenu Ševčíky (Ssewczik) z Kožušan. Vyskytují se mi ale o 100 let dříve, než potřebujete. Jelikož to není hlavní větev, dále jsem nepátrala. Kožušany jsou blízko Olšan.
Marisa

Oblast pátrání: Výšovice, Vranovice, Prostějov, Třebčín, Heneberk, Olomouc

Zpět na Hledám pomoc