Žatec

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Re: Žatec

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2025 12:31

V červnu 1912 se V. Vojtíšek oženil s Anežkou Maškovou, roz. Jandovou, vdovou po Františku Maškovi a mladší sestrou Josefy Jandové.

Kde se Vojtíšek oženil? Buď to byla civilní svatba nebo se ženil jako vdovec. Můžete to upřesnit?

Z

Ty poznámky u dítěte a data vnímám tak, že na základě manželství uzavřeného 17. ledna, bylo dítě legitimizované dne 14. 3. 1900.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Domino » sob led 18, 2025 13:38

Oběma Vám děkuji za informace a omlouvám se za svou tvrdohlavost. Záznam o svatbě V. Vojtíška a J. Jandové jsem našel. Její sestru si ale později vzal také. Zajímalo by mne, zda se s Josefou rozvedl, nebo zda ovdověl. Třeba i toto nakonec zjistím.
Domino

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2025 13:43

Znáte druhou svatbu?
Pak musí být jasné, co se dělo.
Církevní svatba - ženil se jako vdovec,
civilní svatba - ženil se jako rozvedený...

Můžete se dát odkazy na narození druhé sestry a tu první svatbu? Já blbě vidím a nechce se mně to hledat. díky, Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Domino » sob led 18, 2025 13:47

Domino

Příspěvekod Domino » sob led 18, 2025 13:50

Záznam o druhé svatbě je v němčině. Tenkrát mi to překládal známý. Teď koukám, že tam je uvedeno více informací, než které mi známý předal.
Domino

Příspěvekod zburget » sob led 18, 2025 13:55

Zora píše:Ty poznámky u dítěte a data vnímám tak, že na základě manželství uzavřeného 17. ledna, bylo dítě legitimizované dne 14. 3. 1900.
To ne, tam je výslovně uvedeno, že se za otce dítěte prohlásil 29. července 1901 a to u okr. hejtmanství v Žatci. Nemohlo tak dojít k letimizaci. A možná proto, že ta legitimizace neproběhla na farním úřadu v Dobré Vodě, ale "na dálku" ze Žatce, možná proto tam je ta legitimizace místrodržitelská. Ale to spekuluju, rakouský občanský zákoník fakt neovládám.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod zburget » sob led 18, 2025 13:57

U litoměřického archívu musíte poslat "Přímý odkaz na sken" - symbol řetězu nahoře uprostřed.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Domino » sob led 18, 2025 13:58

Domino

Příspěvekod zburget » sob led 18, 2025 13:59

Je dobré si všimnout, že v době svatby (začátek roku 1900) byl V.V. dělníkem v Lovčicích, ale u legitimizace Václava mladšího byl dělníkem v Žatci. Legitimizace Václava tak nebude ze stejné doby, jako sňatek.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2025 14:02

já se zase tak často s mistodržitelským povolením nesetkávám, ale proběhlo tu jedno, kde matka dítěte zemřela a pak žádal otec. Proto je tak trochu důležité, co se stalo...
Vlevo je jasně uvedeno 1. datum legitimizace , (podle mě po svatbě rodičů 14.3.). Proč to nenabylo platnosti, a byla uvedena druhá "místodržitelská" legitimizace, to by mohla napovědět jednak druhá svatba, druhak - poznámka u druhé sestry...
Otázkla zní, kdy zemřela matka dítěte... Z
Zora

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2025 14:04

U té svatby 1912 možná i vidím, že byl vdovec...
Musí to někdo zkontrolovat v kolonce svobodný - ovdovělý ale já tam tu čárku vidím vpravo.... Z
Zora

Příspěvekod zburget » sob led 18, 2025 14:07

Druhý sňatek -> katilická matrika, oba snoubenci jsou zapsaní, jako vdovci.
Vidíte, že je záznamy potřeba číst vždy komplet a pořádně, protože se v nich často skrývají informace, které když neznáte, tak vás to mate a nutí vymýšlet nepravdivé konstrukce.

Každopádně - pokud chcete pátrat ve starých rukopisech, budete se muset naučit číst to písmo, kterým je zapsaný druhý záznam sňatku. Písmo se jmenuje kurent a velice zjednodušeně řečeno je to psací podoba švabachu. Budete se s ním potkávat na každém kroku a bez jeho zanlosti nemáte nejmenší šanci. Nicméně nemusíte z toho mít strach, tady vám s ním určitě pomůžeme. Pro začátek doporučuju vzít nějakou tabulku pro převod kurentu na naše normální písmo a než se to naučíte, zkoušet luštit s její pomocí. Dobrá je třeba tahle: https://genealogie.nka.cz/?page_id=177

Pokud budete chtít pomoct s dočtením toho neúplně přečteného záznamu sňatku, dejte si dotaz do sekce "Čtení starých materiálů". Jen pozor, jsou tam dost přesná a přísná pravidla, která je potřeba dost striktně dodržovat, abychom tam byli schopní udržet pořádek a přehled.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2025 14:11

zburget píše:
Zora píše:Ty poznámky u dítěte a data vnímám tak, že na základě manželství uzavřeného 17. ledna, bylo dítě legitimizované dne 14. 3. 1900.
To ne, tam je výslovně uvedeno, že se za otce dítěte prohlásil 29. července 1901 a to u okr. hejtmanství v Žatci. Nemohlo tak dojít k letimizaci. A možná proto, že ta legitimizace neproběhla na farním úřadu v Dobré Vodě, ale "na dálku" ze Žatce, možná proto tam je ta legitimizace místrodržitelská. Ale to spekuluju, rakouský občanský zákoník fakt neovládám.

Já fakt nevím.... Tvoje datum se snad vztahuje spíše k té místodržitelské legitimizaci.
Poznámky v první kolonce směřují k datům z roku 1900. Zatím mě nic jiného nenapadá, než že matka v mezičase 1900 - 1901 zemřela... Je to ale pouze jen spekulace, myslím nahlas. Z
Zora

Příspěvekod zburget » sob led 18, 2025 14:12

Zora píše:Vlevo je jasně uvedeno 1. datum legitimizace , (podle mě po svatbě rodičů 14.3.). Proč to nenabylo platnosti, a byla uvedena druhá "místodržitelská" legitimizace, to by mohla napovědět jednak druhá svatba, druhak - poznámka u druhé sestry...
Otázkla zní, kdy zemřela matka dítěte... Z
U legitimizase z Žatce je uvedeno "za souhlasu matky" - tak předpokládám, že v tom roce 1901 ještě žila. U přípisu o sňatku je napsáno "…Vide Testimonium Copulatorum ddto Lovčice 14/3 1900 Nr.39." Neznamená to tedy, že toho 14.3.1900 byl jen vydán oddací list?
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod zburget » sob led 18, 2025 14:16

Pak, jak jsem taky psal je tam ještě u toho textu u "otce" - při sňatku (začátek roku 1900), že je dělník v Lovčicích. A u dítěte (při legitimizaci), že je dělník v Žatci. Tak předpokládám, že tam musela být nějaká časová prodleva, kdy se z Lovčic přesunul do Žatce. V Žatci se taky na hejtmanství prohlásil za otce dítěte. A to bylo v roce 1901. Z toho mi vyplývá, že do křestní matriky musel být dopsaný až v roce 1901. Ale samozřejmě se můžu plést, protože někde něco předpokládám špatně.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

PředchozíDalší

Zpět na Hledám pomoc