Ano, proto jsem psal, že gruntovnice jsou "o level vejš", než luštění matrik. V lepším případě je třeba na konci gruntovnice "obsah" = seznam jmen a čísla stran, kde se záznamy k tomu kterému gruntu nácházejí. Pak máte hledání snadnější. Když ale nikde ke gruntovnici ten obsah není, nemáte zcela logicky jinou možnost, než listovat a hledat. Ve většině případů bude vaše hledané jméno hned v záhlaví a tak většinou nemusíte číst úplně všechno.micaai píše:…Proto jsem začal objevovat svět pozemkových knih atd., kde už jsou ty texty složitější a vyžadují kromě kurentu i znalost němčiny a také nějaké další znalosti, třeba čím se kde platilo a nebo různé značky typu □° pro čtverečný sáh. Text už musím opravdu luštit písmenko po písmenku, proto rád uvítám tip, jak na to lépe, než číst 400 stran pozemkové knihy jen proto, abych se na konci dozvěděl, že tam pro mě nic zajímavého není.
Tedy k vašemu dotazu - jak číst gruntovnici:
Zběžně prohlídnout knihu, jestli je v ní na začátku / na konci obsah.
Pokud je, hledejte svoje jméno prvně tam. Následně najdete příslušný blok vztahující se k vašemu gruntu, kde si přečtete podrobnosti.
Pokud obsah není, prolistovat a číst jen nadpisy jednotlivých bloků a tam hledáte vašeho člověka. Když najdete, přečtete si celý blok.
Když nenajdete, čtete celou gruntovnici. Ale hned při čtení prvního záznamu pochopíte, na které části textu má smysl se zaměřit při hledání konkrétního jména a které části textu můžete přeskakovat. V tomto případě budete mít čtení na hodně dlouhé zimní večery.
V každém případě to ale předpokládá opravdu dobrou znalost čtení kurentu.