1.světová válka

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Re: 1.světová válka

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát dub 01, 2016 18:32

Děda (1910) vyprávěl historky, jak se nenechat naverbovat, pamatuju si jen to, že se nařízla kůže na ruce, dala se tam školní křída a zavázalo se to- rychle se udělal zánět a při odvodu to vypadalo hrozně. A když ne křída, tak do jakékoliv rány česnek- to muselo bolet.
Ale asi to nebyl odvod do války, ale na vojnu....
I tak.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod hanaku » sob dub 02, 2016 7:22

Můj děda právě o válce také moc nemluvil a nás děti to ani moc nezajímalo, proto teď nevím skoro nic. Mluvil jen o těch horských cestách a ruské nevěstě. Taky nás zkoušel z ruských slovíček které si pamatoval. To že byl v zajetí a prošel s legiemi italskou frontu mi řekl otec. Že se vrátil domů z Vladivostoku ví zase sestřenka. Je toho málo a nevím jestli tu mozaiku dám někdy dohromady. Hlavně že se vrátil domů, jeho budoucí švagři to štěstí neměli. Jan a Karel Hejcmanovi se z války nevrátili. Byli to jediní synové, rodičům doma zůstaly jen čtyři dcery. Jan padl 19.6.1917 u Zborova a Karel byl nezvěstný.
hanaku

Oblast pátrání: Královehradecký kraj: Holohlavy, Černilov, Kostelec nad Orlicí- Pardubický kraj: Klášterec nad Orlicí

Příspěvekod Zora » sob dub 02, 2016 8:11

Dotaz:

Datum narození:30.6.1893
Místo narození:Ivančice okr. Brno
Zajetí:19.11.1914, Čenstochová
Datum a místo přihlášení do legií:, Omsk
Datum zařazení do jiné (další) legie:15.6.1919
Konec v legiích: 20.8.1920
Zkratky armád, u kterých sloužil:LR

zdá se mně, že tento voják byl zajat v roce 1914, pak se - datum neuvedeno- v Omsku přihlásil do legií.

Nerozumím další informaci: datum zařazení do jiné (další) legie.

podle kolonky, - Zkratky armád, u kterých sloužil - byl pouze v Československé legii - legiích v
Rusku. Je tam uvedena pouze zkratka, která podle vysvětlivek znamená:
LR Čs. legie v Rusku

Jsem v tomhle směru neznalec.
V Rusku bylo více Československých legií ? nebo Československé legie byly tvořeny jednotlivými legiemi? Nebo kam ho tedy v roce 1919 (už po konci 1. sv. války) přeřadili, pokud byl veden stále pouze jako příslušník LR?
Vím bezpečně, že se tento voják vracel, jako jako mnozí další, přes Vladivostok přes moře. (čili bych řekla, že z Ruska).

Předem se omlouvám za možná "pitomý" dotaz, oblasti vojenství naprosto nerozumím.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod filmovymaniak » sob dub 02, 2016 10:07

Ta poznámka o přeřazeni k jiné legii s datem 1919 může znamenat, že
se mohl účasnit bojů proti Maďarům na Slovensku či třebaproti Polákům na Těšínsku, nebo kde všude se bojovalo v tom roce 1919
filmovymaniak

Příspěvekod Zora » sob dub 02, 2016 11:26

vracel se přes Vladivostok, návrat je uveden, takže Maďarsko by asi nestihl. ˇČeskoslovensko - maďarská "válkaL trvala od roku 1918 až do srpna 1919.
Jeho cestu lodí domů mám jistou - osobně z jeho vlastního vyprávění, plus fotky, to není vojenská latina.
Konec v legiích má uveden : 20.8.1920 koresponduje to s posledními loděmi a po tomto datu už zase nebyl příslušníkem legií. ( z toho odvozuji)

Takže ke které legii, legiím, byl převeden, co tedy znamená tato formulace, na to musím nějak přijít.
-----------

Tady je to také:
Datum narození:2.7.1891
Místo narození:Ivančice okr. Ivančice
Datum a místo přihlášení do legií:19.9.1916, Čembar
Datum zařazení do jiné (další) legie:29.8.1917

Tento voják stejně tak stoprocentně jel domů přes Vladivostok. (manželův dědeček, později voják z povolání v hodnosti podplukovníka)

Další - namátkou:
ydliště:Ivančice okr. Brno
Datum narození:17.9.1886
Místo narození:Ivančice okr. Brno
Datum a místo zařazení rakousko-uherské armády2.8.1914
Datum a místo přihlášení do legií:17.11.1917, Jelaň
Datum zařazení do jiné (další) legie:27.11.1917
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » sob dub 02, 2016 14:55

Už jsem si říkala, že se na tu legii - legie budu muset u nich zeptat, zdá se ovšem, že tabyfórum zvládne odpovědět na všechno :-)). Dobrý postřeh, Moniko.
Z
Zora

Příspěvekod Zora » sob dub 02, 2016 16:48

Napsala jsem jim tam žádost o vysvětlení, oni určitě vědí, co a jak, když tak si mohou i event. chybu opravit. Třeba to má ale jiný, skrytý význam.

Současně jsem požádala o vysvětlení zda "LR - Čs. legie v Rusku" znamená Československá legie v Rusku nebo Československé legie v Rusku. Já to fakt nevím a na netu jsem našla rozporuplné informace.
Samozřejmě dám vědět a to i v případě, pokud se vysvětlivka bude týkat mé nevědomosti :-)))
Z
Zora

Příspěvekod Zora » sob dub 02, 2016 17:53

já se nerada pletu do válek, moc o tom nevím, neb to nevyhledávám, válečné hrůzy na mě působí hrozně. (asi jako skoro na každého) Tady bych ale vysvětlivku potřebovala, no tak uvidím...
Snad mně hlavu neutrhnou.

Pokud jsem se na tuhle problematiku dívala na netu, tak snad následující článek (viz odkaz dole) vysvětluje jak, kdy a kde vznikala v Rusku česká armáda, či vojsko, nebo jak to nazvat a vlastně se v něm říká, že později byl tento vojenský sbor nazýván Československé legie v Rusku, nějaké pevné datum přejmenování, to jsem tam nenašla.
Ale nelze mě brát s velkou jistotou, počkáme na vyjádření.
http://www.karelvasatko.cz/historie-ces ... im-na-rusi
Z

tahle věta : S ním T.G.Masaryk dohodnul, že Kornilovský úderný pluk se stane Slovanským úderným plukem, bude z 1/2 doplněn Čechy, z 2/2 Rusy a jinými Slovany a stane se součástí Č.-s.sboru.
Kolik těch polovin úderný pluk měl, to je tedy zajímavé. :-)))
Zora

Příspěvekod filmovymaniak » ned dub 03, 2016 10:58

Dobrý den,

pokud někdo používáte tuto stránku http://www.velkavalka.info/mista-jednotky.php Kde bojoval můj pradědeček?

Tak musím informovat, že je dosti složité určit jednotku, když znáte jen obec, kde předek žil.

Třeba u Tupes(UH) mi to najde cca 23 jednotek, kdybych nevěděl místo služby a druh vojska(dragouni), tak mám
pravděpodobnost, že najdu správnou jednotku velmi nízkou.

Pro Halenkov(VM) je těch jednotek taky mnoho, díky stránkám obce, na kterých je zmínka o odvodech pouze k pěším plukům
v Kroměříži, se mi to sníží na max 3 jednotky.
filmovymaniak

Příspěvekod Zora » pon dub 04, 2016 12:15

tak zatím jen toto:
Vážená paní,

potvrzuji přijetí Vašeho e-mailu, bude předán k vyřízení.

S pozdravem

Ředitel
Vojenského ústředního archivu
Mgr. Josef ŽIKEŠ
Zora

Příspěvekod Zora » pát dub 08, 2016 9:41

Zkratky v databázi legionářů, sdělení

K Vaší žádosti ohledně dokumentů Vám Vojenský historický archiv sděluje následující:

Pod záznamem vojáka v naší databázi je tabulka, kde jsou jednotlivé zkratky vysvětleny. LR znamená Legie Ruská. Dále byly i Legie italské (LI), Francouzské (LF) nebo i srbské (S). Legie ruská byla pouze jedna a označuje pouze příslušníky československých legií v Rusku. Některé osoby mohli být například v legii Italské a později i v legii francouzské (byli převeleni nebo odesláni), což však se netýká Vámi uvedeného příkladu.

Datum a místo přihlášení do legií znamená, kdy a kde se dotyčný do legie přihlásil. Pokud není známo datum přihlášení je uvedeno pouze místo, kde tak učinil.

Datum zařazení do legií znamená, kdy byl zařazen k jednotce (ve většině případů se totiž liší datum přihlášení a datum zařazení).

Dle Vámi uvedeného příkladu byl dotyčný zajat v roce 1914, v Omsku se přihlásil do legií a až 15. 6. 1919 do legie vstoupil, tedy byl přiřazen k jednotce (pluku).

Jedná se tedy o příslušníka československé legie v Rusku, který do legií vstoupil až v roce 1919. Pokud by byl příslušníkem například ještě legie italské, byla by za zkratkou LR ještě i zkratka LI.

Co se týká položky „Datum zařazení do jiné (další) legie“, je bohužel zvolena poněkud nešťastně a zavádějící formulací. Ve skutečnosti se jedná o datum vstupu do legií (zařazení k jednotce). V případě, že by dotyčný byl převelen ještě například k legii italské, byly by tam uvedeny data dva.

O chybu aplikace se nejedná. Pouze oproti minulosti byl upraven vzhled serveru a tedy i způsob uváděných informací.

Informace do databáze byly čerpány z Kartotéky příslušníků legií a Legionářských poslužných spisů. Tedy personálních dokumentů jednotlivých osob uložených v našem archivu. Zde jsou taky zaznamenány podrobnější informace o vojenské službě dotyčné osoby, případně o jeho zranění nebo bojovém nasazení anebo převelení k jiné jednotce.
Z
Zora

Příspěvekod Zora » pát dub 08, 2016 16:25

Tohle je osoba, o které psala kolegyně G. výše

zde data z VHA
http://www.vuapraha.cz/soldier/8552663

Datum a místo přihlášení do legií:25.3.1916
Datum zařazení do jiné (další) legie:20.7.1917
Datum zařazení do jiné (další) legie: 11.11.1917
Datum zařazení do jiné (další) legie: 14.11.1917
dole je pak jen shrnutí,
Konec v legiích: 31.12.1919
Zkratky armád, u kterých sloužil:S, LR, LF
Poslední útvar rakousko-uherské armády: 25.zem.p.pl.
První útvar v legiích:2.srb.pl.
Druhý útvar v legiích: 2.stř.pl.
Třetí útvar v legiích: 21.p.pl.
Poslední útvar v legiích: 31p.pl. ( LI )

zde data z odkazu na Encyklopedii města Brna.
rakousko-uherské armádě praporčík 25. zeměbraneckého pěšího pluku. Zajat 15. 9. 1915 na ruské frontě. Do legií se přihlásil 25. 3. 1916. Do legie srbské zařazen 20. 7. 1917, 2. srbský pluk, poručík. Do čs. legie v Rusku zařazen 11. 11. 1917, 2. střelecký pluk, poručík. Do čs. legie ve Francii zařazen 14. 11. 1917, 21. pěší pluk, nadporučík. Službu v legiích ukončil 31. 12. 1919 jako příslušník legie italské, poslední útvar: 31. pěší pluk, poslední hodnost: kapitán.

Mně je milejší informace z Encyklopedie města Brna, aspoň poznám, odkud kam se pohyboval, .

V případě VHA musím dobře pochopit poněkud nešťastně a zavádějící formulace - např. Ve skutečnosti se jedná o datum vstupu do legií (zařazení k jednotce). V případě, že by dotyčný byl převelen ještě například k legii italské, byly by tam uvedeny data dva., (taky pochopit, že dotyčná řešitelka je s češtinou na štíru, neb asi chtěla vyjádřit- byla by tam uvedena dvě data)

A pak se musím zeptat ještě odborníka, ke které legii (R, I, F, S), patřily útvary, u kterých sloužil, je to uvedeno pouze u srb. pluku.

Zkratky armád, u kterých sloužil:S, LR, LF
Poslední útvar rakousko-uherské armády: 25.zem.p.pl.
První útvar v legiích:2.srb.pl.
Druhý útvar v legiích: 2.stř.pl.
Třetí útvar v legiích: 21.p.pl.
Poslední útvar v legiích: 31.p.pl. ( LI )

Z logiky věci mně tedy vyplývá, že vlastně tedy nevím, jestli sloužil u italské legie, neboť mezi zkratkami armád, u kterých sloužil, tato legie uvedena není.
Ta předcházející podoba Záznamu vojáka mně byla jako laikovi nějak příjemnější.
Z
Zora

Příspěvekod galulois » ned dub 10, 2016 10:28

Dlouho se chystáme napsat do VHA o spisy týkající se Václava, ale nacházíme v rodině další a další legionáře, takže to sesumírujeme a odešleme všechny žádosti naráz. Pak se tím prokousat bude taky zážitek... Takže nakonec napíšu, jak to dopadlo a co je vlastně pravda. No nic to nemění na tom, že to byl teda borec. Další jeho osudy už tak slavné nebyly.
galulois

Oblast pátrání: Ivanovice na Hané, Pucov (Třebíč) a Domoradice (vys. mýto)

Předchozí

Zpět na Hledám pomoc