VYŘEŠENO Lukovští v Kostelci u Zlína

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO Lukovští v Kostelci u Zlína

Příspěvekod MilanKovář » úte pro 03, 2024 17:19

Prosím o přeložení bydliště ženicha (vypadá to na "Domažlice" i když Domažlice by měly být správně uvedeny jako "Taus") v následujícím zápisu ze dne 23. 1. 1730 (snímek č. 29, na konci):
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00290.jp2
Přečtu: "Jiří, syn zemřelého Pavla Lukovského, bydliště????. Vdova Marina...."

Moc děkuji

Milan Kovář
Naposledy upravil MilanKovář dne pát led 17, 2025 9:53, celkově upraveno 2
MilanKovář

Re: Matrika oddaných č.4085, 1730, Kostelec u Zlína, latina

Příspěvekod pavel.m » úte pro 03, 2024 17:49

Za mě je tam opravdu Domazelitio a spíš bych to viděl na obec Domaželice okr.Přerov, je to relativně kousek.

PaM
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod MilanKovář » stř pro 04, 2024 21:34

Děkuji za odpověď - zkusím hledat v matrikách Domaželic.
Vypracovávám rodokmen Lukovských, protože jsou vzdálení příbuzní mé rodiny-rodiny Kovářů, pocházejících z Hošťálkové u Vsetína.
Podle dostupných údajů v matrikách pochází rod Lukovských z Kostelce, který je dnes součástí Zlína. Nejstarší záznam Lukovských v matrice je z 8. 2. 1721 - narození Rosiny Václavu a Anně Lukovský v Kostelci: https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00460.jp2.
Svatba Václava a Anny nelze již ve zdejších matrikách nalézt, tedy se zdá, že se Lukovští do Kostelce přistěhovali...
V Kostelci se uvádí příjmení "Lukovsky" nebo "Lukovski". V zápisu ze dne 23. 1. 1730 se uvádí "Lucovzky"?

Děkuji za názor

Milan Kovář
MilanKovář

Příspěvekod pavel.m » čtv pro 05, 2024 6:24

Ještě by šlo projít gruntovnice. Jestli se dochovali.

V některých panství jsou udáváni v LV.
https://bigimage.cz/image/image.xXHWC
https://bigimage.cz/image/xXgER
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod MilanKovář » čtv pro 05, 2024 14:15

V matrice narozených Domaželic jsem od r. 1690 do data svatby Jiřího, syna Pavla Lucovzkého (23. 1. 1730) žádného Lukovského nenašel...
V zápisu ze dne 23. 1. 1730 se uvádí "Lucovzky"? Může toto příjmení odpovídat dnešnímu příjmení "Lukovský"?
Přemýšlel jsem taky o původu příjmení "Lukovský". Zdá se, že je to od názvu obce či města, odkud Lukovští se přistěhovali do Kostelce. Jeden Lukov leží nedaleko Kostelce...

Děkuji a zůstávám s pozdravem

Milan Kovář
MilanKovář

Příspěvekod zburget » čtv pro 05, 2024 16:45

Lucovský být klidně může.

Pokud se vám ale přistěhoval z Lukova a podle toho dostal příjmení, jen těžko ho budete schopný identifikovat. Jak zde již zaznělo, mohl by vám pomoct záznam z gruntovnice, pokud je k dispozici a pokud si Některý ten Lukovský ve vesnici pořídil nějakou nemovitost.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » čtv pro 05, 2024 16:54

Já bych zápis přesunula po Vašem souhlasu do sekce Hledám. Tady není nic ke čtení.

Podle
https://www.pmgenealogie.cz/Marriage?Se ... cked=false

je nejvyšší výskyt příjmení kolem Ivanovic na Hané, zde jsou pouze svatby.
Zkuste se v Ivanovicích podívat do matriky N. Tu ještě kolegové nepřepsali...
Případně hledat v dalších farnostech kolem Ivanovic.

Přepisování matrik, tedy i výskyt příjmení, je zkreslený, ne všechny matriky jsou přepsané.
Hledala bych i v matrice Z otce Pavla, onen ženich se mohl dostat do Domaželic odkudkoliv, může to být pouze název obce nebo farnosti, kde bydlel před svatbou...

původ příjmení bych vůbec zatím neřešila... Možností je hodně, a asi je třeba najít nejprve nejstarší předky.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod MilanKovář » čtv pro 05, 2024 18:19

Děkuji za odpovědi.
K p. Burgetovi a Pavlu.M: Pozemky Lukovských v Kostelci u Zlína (č.p. 25 a 95) budu tedy hledat v gruntovnici - nejspíše osobně Okresním archivu Zlín.

K p. Zoře: Jak jsem již psal, nejstarší předky jsem již nalezl.
"Nejstarší záznam Lukovských v matrice je z 8. 2. 1721 - narození Rosiny Václavu a Anně Lukovský v Kostelci: https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00460.jp2.
Svatba Václava a Anny nelze již ve zdejších matrikách nalézt, tedy se zdá, že se Lukovští do Kostelce přistěhovali..."
Co se týká čtení, jak jsem psal: V zápisu ze dne 23. 1. 1730 se uvádí podle mne "Lucovzky"??? Může toto příjmení odpovídat dnešnímu příjmení "Lukovský"?

Děkuji
Milan Kovář
MilanKovář

Příspěvekod Zora » čtv pro 05, 2024 18:21

Já jsem Vám radila, kde hledat Pavla a Jiřího. Na otázku, zda Lucovský může odpovídat dnešnímu Lukovský, neumím odpovědět.

Z

edit - přesunula jsem, změňte si event. předmět
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Lukovští v Kostelci u Zlína

Příspěvekod MilanKovář » sob led 04, 2025 11:03

Děkuji za odpovědi.
Hledal jsem úmrtí Pavla Lukovského v matrice zemřelých v Domaželicích v letech 1680-1730 (chybí zemřelí 1691-1713). Úmrtí Pavla Lukovského jsem nenalezl. Žádného Lukovského jsem nenalezl ani v nestarších indexovaných matrikách Domaželic.

Jak jsem již psal dříve, nejstarší záznam Lukovských z Kostelce u Zlína je v matrice je z 8. 2. 1721 - narození Rosiny Václavu a Anně Lukovský v Kostelci: https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00460.jp2.
Takže jsem hledal, zda Václav Lukovský nepřišel do Kostelce např. z Ivanovic na Hané. Václav Lukovský zemřel v Kostelci v roce 1728 ve věku kolem 50 let, tedy datum narození by mělo být kolem roku 1680.
V matrice N z Ivanovic jsem našel jen Jiříka, narozeného 9.4.1681 Valentovi Lukovskému a Marině.
MilanKovář

Příspěvekod Zora » sob led 04, 2025 12:08

tady je také úmrtí Václava Lukoveckého r. 1738, věk cca 60.

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00740.jp2

Z
Zora

Příspěvekod MilanKovář » ned led 05, 2025 16:05

Děkuji za odp., nicméně těžko hledat, kde se tento Václav Lukovský (kolem roku 1680) narodil...Nebylo to ani v okolí Kostelce u Zlína, ani v Domaželicích, ani v Ivanovicích na Hané...

M.
MilanKovář

Příspěvekod Zora » ned led 05, 2025 16:42

Inu, radíme, jak umíme..., ale jinak, než hledáním se asi nic nezjistí......

na MH jsou také tato příjmení před r. 1700 ze Senice a také Rychnov nad Kněžnou. Z
Zora

Příspěvekod MilanKovář » ned led 05, 2025 21:51

Děkuji za odpověď. Jak mohu hledat, kde se příjmení Lukovský před 1700 vyskytovalo? Na www. pmgenealogie musím být zřejmě zaregistrovaný a je to soukromá pracovní verze, kde nejsou všechny informace a kde bych se musel asi zaregistrovat...?
Co je to MH?

Moc děkuji

Zdraví

M.
MilanKovář

Příspěvekod Zora » ned led 05, 2025 21:58

hledat v matrikách musíme všichni. Někdy je to kousek, jindy třeba 100 km. Bohužel, jinak to nejde.

PM -
tady je vstupní stránka.
https://www.pmgenealogie.cz/Death?Searc ... cked=false

MH je MyHeritage...
Z
Zora

Další

Zpět na Hledám pomoc