Příjmení Vítkovský

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Příjmení Vítkovský

Příspěvekod HonzaV » čtv lis 13, 2025 21:35

Dobrý den,

bádám po svém předkovi Rudolfu Vítkovském, který byl povoláním řezník a přišel přesně nezjištěnou dobu do Štramberka se svou manželkou Dorotou a synem Janem.

První nalezená zmínka o rodu Vítkovských je ze štramberské matriky, kde se syn Jan oženil dne 19.7.1722. https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... 369227cb09

Rudolf Vítkovský zemřel 8.8.1725, není zde uveden ani jeho věk úmrtí.
https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... a5b2089120

Manželka Dorota zemřela 9.10.1736 ve Štramberku ve věku 60 let. U manželky Doroty nebylo zjištěno příjmení.

Pátral jsem odkud by Rudolf Vítkovský mohl s rodinou přijít. V rámci Novojičínsko-Štramberského panství jsem nenalezl žádného Vítkovského, pouze v Ženklavě jsem našel Vítka (Witek, Witke), ale nenašel jsem mezi rody žádnou spojitost. Co mě ještě zaujalo, tak jméno Rudolf v této oblasti nebylo v tu dobu běžně užívané.

Díval jsem se také na lánové rejstříky a příjmení Vítkovský se objevuje většinou na Hané. Zaujal mě Jan Vítkovský pololáník z Kladerub z panství Kelč (nedaleko Valašského Meziříčí a ze seznamu nejblíže Štramberku), ale jedná se o předchozího majitele a v matrice se mi tuto osobu nepovedlo dohledat.

V knize Čtení o Štramberku - O rozrůstání města a měšťanech je uvedeno, že předměstí vznikalo osazováním okolního valašského obyvatelstva vně městských hradem, tak i rozrůstáním rodin, usedlých původně jen v městečku. V seznamu příjmení se Vítkovský v 17. století nevyskytuje. Zatímco v 18. století je již mezi dlouhodobě usazenými nejčastěji užívanými jmény.

Chci se zeptat, zda jste se během Vašeho bádání nesetkal s příjmením Vítkovský v období před rokem 1722 nebo s oblastí, kde se běžněji užívalo jméno Rudolf. Taky mě napadlo, zda někdo nemáte praktickou zkušenost, jak v tomto období přicházeli řemeslníci do jiného panství. Zda přicházeli že sousedního panství nebo například v případě Rudolfa jako řezníka třeba z větší vzdálenosti nebo z většího města.

Předem děkuji za jakékoliv tipy a rady.
HonzaV

Oblast pátrání: Severní a střední Morava

Zpět na Hledám pomoc