Hermína T. Šimková a její rod

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Hermína T. Šimková a její rod

Příspěvekod minamina » úte dub 22, 2025 21:44

Moc zdravím. Hledám info o rodině vzdálené příbuzné Hermíny Theophily Šimkové rozené Adámkové 31.3.1857 provdané ve Vrchoslavicích - Dlouhá ves 9.1.1900 za Eduarda Šimka. Vím, že měli syna ale nedaří se mi jej najít. Snad se jmenoval Karel - Charlie. Genealogie Hermíny mi uniká i po linii rodičů. Vím jen že byli rod mlynářů. Děkuju za pomoc. Mina
Naposledy upravil minamina dne stř dub 23, 2025 23:00, celkově upraveno 1
minamina

Re: Hledam rodinu

Příspěvekod Boza » stř dub 23, 2025 7:50

Vítám na fóru! Asi bych vám doporučil upravit Předmět vašeho příspěvku, něco zde hledá snad každý a takto je předmět velmi generický.

K vašemu dotazu: kterým směrem se chcete vydat - více do minulosti, nebo pátráte po dalších osudech Karla? A co máte na mysli "nedaří se mi jej najít"? Rychlým náhledem do matrik:

Narození Karla 1899, pozor je to nemanželské dítě později legitimované: https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00550.jp2
Narození Hermíny 1857: https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00440.jp2 (plus celá řada sourozenců)
Sňatek jejích rodičů 1843: https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00310.jp2
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Re: Hermína T. Šimková a její rod

Příspěvekod minamina » stř dub 23, 2025 10:09

Moc díky za přivítání na fóru. Můj předmět je napsán správně. Opravdu hledám rodinu z této mě "tajemné větve". To, že můj pradědeček měl jinou ženu a dokonce i děti bylo pro mne velkým objevem. O tom se v rodině nemluvilo. Bylo to tabu. Kusé info jsem se tedy pokusila poslat sem do fóra a doufat, že budu mít štěstí. :-) Zajímá mne opravdu vše kolem této rodiny. Bohužel se moc v historickém písmu neorientuji, a proto je pro mě čtení záznamů poněkud složité.
Vám za pomoc obrovské díky. Nevěděla jsem, že Karel byl nemanželský, navíc když Hermína byla o 22 let starší od pradědy a navíc porodila ve 46 letech. Vůbec netuším, zda měla Hermína manžela dříve a nějaké děti. Rod Adámků a život Karla a jeho rodiny je pro mne velká neznámá. Pokud by bylo možné ještě něco vypátrat, předem děkuji za Váš čas. Mina
Naposledy upravil minamina dne stř dub 23, 2025 23:01, celkově upraveno 1
minamina

Příspěvekod Zora » stř dub 23, 2025 13:01

Předmět rozhodně nemáte správně.
Vy sice hledáte rodinu, ale to děláme všichni.

Musíte rodinu specifikovat, kolega to napsal naprosto správně.

např. Hledám rod, rodinu, příbuzné Hermíny Theophily Šimkové.

Pokud budete pokračovat dále v genealogii, musíte se naučit číst kurent. Rádi Vám s tím pomůžeme v sekci čtení, jsou tam pravidla, přečtěte si je.

Pro začátek pomůže tabulka. tabulka na převod - kurent - latinka https://genealogie.nka.cz/?page_id=177
Vše ostatní je na Vás, stejně jako další pátrání. Opět platí, že Vám s Vašimi nálezy pomůžeme.
Příště prosím vkládejte matriční odkazy, ne pouhá data data. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod minamina » stř dub 23, 2025 13:48

Děkuji a hluboce se omlouvám za nevhodné pojmenování - předmět. Jsem tady na fóru přihlášena necelých 24h a opravdu netuším jako jsou zajetá pravidla. Naučit se číst kurent - jistě si na studium vyhradím čas. Děkuji za tip kam se podívat. K Hermíně jsem matriční údaje neměla. Tohle byly poznamky z rodinné pozůstalosti. Zatím se snažím zorientovat v digitálních matrikách a způsobech hledání. Tedy ještě jednou děkuji. Mina
Naposledy upravil minamina dne stř dub 23, 2025 23:01, celkově upraveno 1
minamina

Příspěvekod Zora » stř dub 23, 2025 15:15

Ok, jen si tedy opravte ten předmět. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř dub 23, 2025 17:00

minamina píše:Děkuji a hluboce se omlouvám za nevhodné pojmenování - předmět. Jsem tady na fóru přihlášena necelých 24h a opravdu netuším jako jsou zajetá pravidla.
Není třeba se omlouvat. Nejde tady o žádná pravidla. Jde o zdravý rozum. Váš příspěvek by sice víc seděl do části "Hledá se", ale ničemu asi nevadí, když bude tady. Jste v části fóra, kde všichni hledají nějakou pomoc. Takže by polovina příspěvků mohla mít předmět "Hledám rodinu". Uznejte sama, že by se v tom pak orientovalo asi těžko. Upřímně - nám je to tady v téhle části fóra úplně jedno. Kolega vám to napsal, žekl bych, celkem dost zřetelně a vy jste byla tak, která se stavěla na zadní a stála za tím, že to máte určitě správně. Ale jestli chcete, aby se v tom tady někdo reálně vyznal, váš dotaz našel a mohl vám s tím pomoct, tak se snažte o co nejjasnější, nejpřehlednější zařazení a o so největší usnadnění práce těm, kteří vám budou ochotní pomáhat. Když ostatní uvidí nic neříkající předmět, tak na dotaz ani nekliknou a nepřečtou si ho. Vy chcete odpovědi, dostala jste radu, jak se zachovat, teď je to na vás.
Naučit se číst kurent - jistě si na studium vyhradím čas.
Tím fakt začněte. Bez zanlosti kurentu to nejde. Ono se vám pak stane, že budete v matrice hledět na záznam a nebudete vědět, že je to ten, který hledáte.
Zatím se snažím zorientovat v digitálních matrikách a způsobech hledání.
Když budete s čímkoli potřebovat poradit, nebojte se zeptat. Vždycky se tady najde někdo, kdo vám ochotně odpoví nebo poradí. Jen doporučuju se podle těch rad řídit. Už tady máme celkem dost zkušeností, jak co funguje (jak fungují lidé na fóru, matrikářky na matrikách, archiváři v archívech,…), takže cokoli, co vám tady kdo poradí, vychází z reálnýcvh situací a zkušeností, kterými jsme si tady prošli. I když to někdy možná bude vypadat nelogicky nebo divně.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Re: Hermina T. Šimková a její rod

Příspěvekod minamina » stř dub 23, 2025 22:58

Děkuji všem za velmi laskavou pomoc a detailní popis mého špatného postupu. Na zadní se nestavím, nemám k tomu důvod. Jen jsem vycházela z toho, že sekce..

Genealogicka poradna
Hledám pomoc
Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!

...je přesně to místo kam svůj dotaz vznést. Zmýlila jsem se. Sekce Hledá se! je asi vhodnější. Pokouším se tedy o nápravu.
minamina

Příspěvekod Zora » stř dub 23, 2025 23:02

Vy teď potřebujete hledat v matrikách online a číst nalezené zápisy,
Pokud máte problém s hledáním, ptejte se.

Předmět musíte opravit v prvním příspěvku. Z
Zora

Příspěvekod minamina » stř dub 23, 2025 23:07

už jsem opravila všude kde to šlo. Díky Zoro. Matriku Dlouhé vsi jsem nemohla najít. Ani jakým směrem vůbec hledat. V první reakci na muj dotaz již vodítko mám. Snad to teď půjde lépe. M
minamina

Příspěvekod Zora » stř dub 23, 2025 23:15

Zbytečně, stačí vždy opravit jen první příspěvek, ten se totiž zobrazuje u jednotlivých témat.

Jakým směrem chcete hledat, se ptal kolega. Zda do přítomnosti, v tom Vám tady asi moc nepomůžeme, nebo do minulosti.

Zde si přečtěte "Jak začít pátrat". Jsou tam informace, které budete potřebovat.
viewtopic.php?f=31&t=43560
Jsou tam ještě dva díly, to už lehce najdete sama.
Hlavně musíte postupně přečíst všechny odkazy, které Vám kolega poslal, pak se posunete k další generaci. Bez čtení to fakt nejde. Z
Zora

Zpět na Hledám pomoc