Kazachstán

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Kazachstán

Příspěvekod zdemi » stř čer 26, 2024 20:46

Dobrý den,

nedávno jsem nalezla své přímé předky, kteří jsou z Kazachstánu. Dá se nějakým způsobem pátrat v této zemi? Máte s tím někdo zkušenosti? Zároveň jsem se snažila vypátrat původ příjmení mého předka nebo to jak toto příjmení v této zemi zní a píše se. Bohužel mám trochu obavy zda nemohlo dojít k nějaké české úpravě. Jedná se o příjmení Judachyn nebo Judachym. V jednom záznamu je uvedené jméno s M a ve druhém s N. Jak je to správně bohužel zatím nevím. Budu ráda za jakoukoliv radu a pomoc, Ráda bych se dozvěděla co nejvíce o této rodině.

Předem moc děkuji za rady.

Zdeňka
zdemi

Re: Kazachstán

Příspěvekod zeter » čtv čer 27, 2024 7:30

No, tohle je hodně odlehlá lokalita, na místní poměry genealogicky doslova exotická :-) ... jinak v těch zápisech není žádná informace? Lokalita, vyznání, 'křestní' jméno, aby se dala odhadnout etnicita a tím možné potíže při přepisu? (Už jsem viděl i jména, která byla přepsaná z azbuky někým, kdo ji považoval za divnou latinku...). Čím míň informací poskytnete, tím vágnější nutně musí být odpověď, protože se prostě není čeho chytit.
zeter

Příspěvekod zdemi » pát čer 28, 2024 23:16

Nikde jsem nenašla žádnou zmínku, že by někdo někoho hledal v Kazachstánu :D Informace nějaké mám tak je doplním níže.

Můj předek byl kapitán ruských legií a vzal si ženu z Kazachstánu. Vzali se v Černajevě (dnes Šymkent v Kazachstánu) v roce 1918. Narodila se v roce 1898 v Aulie-Ata Turkestán v Kazachstánu. Její rodiče byli pravoslavného vyznání. Informace, které mám jsou ze záznamů jejich syna, který se narodil v Čechách v roce 1921 a v záznanu o jeho narození je psaná jako Marie Judachyna, v záznamu o jeho sňatku je psána jako Judachymová (takto to jméno zná i moje maminka přesto že nevěděla, že je z ciziny) a v záznamu o jeho úmrtí je pro změnu Marie roz. Judamychová. Toto je zatím vše co vím.
zdemi

Příspěvekod zeter » sob čer 29, 2024 7:33

Mohla by to být transkripce příjmení Юдахин - Мария Юдахин
Matriky pro tuhle oblast na FS nevidím, těžko říct.
Možná by se mohlo povést najít ten sňatek ve vojenských matrikách, ale to by bylo potřeba vědět jednotku, a rejstříky jsou podle ženichů.

Zkoušela jste si jejího manžela vyhledat v databázích VHÚ a případně si vyžádat jeho legionářský spis? Tam by mohlo něco být i k Marii - navíc pokud se dobře pamatuju, bývalo to tak, že rodinám legionářů poskytovali ty dokumenty zdarma (jestli je to tak ještě teď, to netuším).

https://www.vuapraha.cz/databaze-vha/
zeter

Příspěvekod zdemi » sob čer 29, 2024 23:14

Na FS jsem také zkoušela hledat ale ještě nikdy se mi tam nepovedlo nic najít :D
Na tu svatbu se pokusím podívat. Děkuji za radu. :)

VHÚ jsem nezkoušela ale našla jsem záznam zde: https://legie100.com/krev-legionare/73368/
Na odkaz Vámi zaslaný jsem koukala a záznam je tam také: https://www.vuapraha.cz/legionari/72744

Děkuji za rady a pokusím se pátrat dále.
zdemi

Příspěvekod hozacwa » stř črc 17, 2024 20:25

našel jsem po cca 20 letech hledání své nejstarší předky na pomezí Arménie a Íránu;
kolem r.1350;
pokud máte zájem, můžeme si zkušenosti v bádání vyměnit na soukromém mailu;
JW
hozacwa

Příspěvekod pavel.m » čtv črc 18, 2024 19:01

1350 bude jiste preklep. :)
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod fatal_ » pon srp 19, 2024 13:03

Nějaké informace k archivům Kazachstánu můžete nalézt na fóru VGD, konkrétně na podstraně Archivy Kazachstana. Obávám se ale, že bez fyzického přístupu k archivům toho moc ke zjištění nebude. Každopádně pokud byste měla nějaké další dotazy, mám v Kazachstánu rodinu, klidně pište do SZ.
fatal_

Oblast pátrání: Praha, Beroun, Příbram

Příspěvekod zdemi » úte bře 04, 2025 13:15

moc děkuji za odkaz. Mrknu se na něj a případně bych Vám napsala sz s dotazy.
zdemi

Zpět na Hledám pomoc