Nalezení neuvedeného otce v matrice

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Nalezení neuvedeného otce v matrice

Příspěvekod Zahryz90 » ned úno 16, 2025 2:06

Zdravím,
potřeboval bych pomoct s nalezením otce mého prapradědečka.
Zde informace o mém prapradědečkovi:
Jan Král
Narození: 24.04.1897, Březovík-Ktiš č.19, okres Prachatice
Úmrtí: 01.04.1985, Plzeňská 43/595, České Budějovice
01.JPG

02.JPG

03.JPG

Zde odkaz na svatbu Jana Krále s Josefou Mařasovou:
https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... f31b7fe450

Jak vidíte, tak v matričním záznamu narození a záznamu o svatbě není uveden otec Jana Krále, ale v matričním záznamu úmrtí ano.
Dále zde mám matriční záznam o úmrtí Marie Králové (matky Jana Krále).
04.jpg

05.JPG

Zde, jak vidíte není vůbec zmínka, že by byla Marie Králová vdaná za Václava Vencla.
Moje otázka zní.
Je nějaká možnost, rada, jak dohledat nějaké informace o otci - Václavu Venclovi?
Jsem v tomhle směru docela v koncích.
Bohužel se mi ani nepodařilo najít žádného sourozence, dle vyprávění mého dědečka měl prapradědeček Jan Král údajně mladšího bratra.
Předem děkuji za pomoc.
Zahryz90

Re: Nalezení neuvedeného otce v matrice

Příspěvekod zburget » ned úno 16, 2025 8:47

Dohledat otce dítěte svobodné matky, když ani není žádná poznámka u narození, bude prakticky nemožné.

Ona je hlavně otázka, na základě čeho vůbec došli na toho Václava Vencla. Je možné, že se třeba matka s otcem svěřila až někdy v dospělosti Jana. Do matriky by ale správně uvedený být vůbec neměl. A je jasné, že se Janova matka za Václava Vencla nikdy nevdala, když zemřela svobodná, že… To jaksi asi nemá smysl moc o takové svatbě ani uvažovat.
Obávám se, že tady neexistuje cesta, jak v otcovské linii pokračovat.

To je váš první nemanželský předek, že si s tím tak lámete hlavu?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov)
Boskovicko

Příspěvekod Zahryz90 » ned úno 16, 2025 10:21

Zdravím a děkuji za odpověď.
Tak nějak jsem tušil, že nebude moc šance to zjistit, ale zkusil jsem to tady, protože jsou tu zkušenější a šikovnější lidé.
Jinak není to jediný předek bez otce, ale je v rodokmenu "nejmladší", tak jsem si říkal, že bych to zkusil s ním, když už je tam to vodítko s tím otcem v úmrtním záznamu.
Já jsem nějakého Václava Vencla našel v Ledenicích, ale těžko říct, jestli je to on.
A ještě malé doplnění, když jsem se ptal mého žijícího dědečka (vnuk Jana Krále), tak jméno Václav Vencl slyšel poprvé, takže je to opravdu asi slepá ulička.
Ale zatím to tu nezamykejte prosím, třeba někdo přijde ještě s nějakou radou.
Zahryz90

Příspěvekod kolsi » ned úno 16, 2025 10:57

Nejčastější otázka v genealogii - jak nalézt otce neuvedeného v matrice? Nejběžnější odpověď - je to nemožné.
A přitom odpověď je velmi jednoduchá - geneatická genealogie. Úspěšnost velmi vysoká. Mám v rodokmenu spoustu takových případů - velká část z nich vyřešena.
Naposledy upravil kolsi dne ned úno 16, 2025 11:30, celkově upraveno 1
kolsi

Oblast pátrání: Teplicko, sev. Plzeňsko, Rokycansko, Podřipsko
Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-55200902 ... amily-tree

Příspěvekod pavel.m » ned úno 16, 2025 11:13

Taky jsem teď na stopě otci mé nemanželské praprababičky přes genetiku.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zahryz90 » ned úno 16, 2025 11:55

To s tou genetickou genealogií mě také napadlo.
Jak jste prosím postupovali?
Zahryz90

Příspěvekod kolsi » ned úno 16, 2025 13:45

Princip je v zásadě ten, že se otestuje co nejvíce potomků (každý dědí jinou část DNA) generačně nejblíže hledanému předkovi (s každou generací se ztrácí 50% DNA).
Pak je také vhodné otestovat někoho z ostatních stran rodiny, protože to pomůže odlišit, které shody pocházejí ze které strany. Tam už záleží na finančních možnostech každého.
Pokud žije i přímý mužský potomek hledaného muže, je vhodné otestovat jeho Y-DNA, protože ta přímo sleduje otcovskou linii - byť šance u toho testu je menší, z důvodu menšího množství testovaných lidí, tak případná shoda je jednoznačná.

Firmy pro testování jsou v zásadě 3 - FamilyTreeDNA, MyHeritage a Ancestry. U MyHeritage nemá moc smysl testovat, protože tam lze výsledky nahrát (zdarma) odjinud. Test Y-DNA dělá pouze FTDNA. Ancestry má největší databázi zaměřenou na Američany. Tam má smysl testovat, pokud předkové pochází z oblastí, odkud se hojně emigrovalo do USA a očekáváme tedy blízké shody s Američany.
kolsi

Oblast pátrání: Teplicko, sev. Plzeňsko, Rokycansko, Podřipsko
Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-55200902 ... amily-tree

Příspěvekod Zora » ned úno 16, 2025 14:02

Rok úmrtí vidím jako 1985, nejsem si ale jista, nosím brýle.
Pan Král zemřel v nemocnici, zdá se, že předtím bydlel na běžné adrese, ne někde v domově důchodců, to ale nepoznám...

Řekla bych, že se do úmrtní matriky v dané době psaly jen a jen ověřené údaje. Tedy ověřené dokladem, ne tím, co kdo řekl, myslel si. Rozhodně se nerozlišoval manželský a nemanž původ, nebo to, zda otec se stal otcem svatbou nebo nějakým prohlášením...

U úmrtí mého otce byl vyžadován občanský průkaz, stejně tak u matky. Bohužel z toho nepoznám, zda se u někoho jiného vyžadovalo něco dalšího. Rodiče měli oba manželský původ.
Je ale možné, že existoval úřední doklad, kde byl otec uveden, tedy něco jako soudní rozhodnutí o výživném, které náleží matce a dítěti. Většinou se zápis o takovém soudním rozhodnutí objevuje ve formě přípisku u narození, ale nemusí to být naprosto vždy. Pokud se nejednalo změnu příjmení, nebylo to pro doplnění matričního zápisu zas tak důležité.

U zápisu o úmrtí naopak, myslím si, nemám ale ověřeno, že právě tenhle zápis dostává do rukou notář a podle něj hledá event. dědice, pokud je to potřebné... Přece by matrikářka nezapsala do kolonky otec osobu, která je naprosto cizí...

Netuším, zda je možné požádat matriční úřad tehdejšího MNV (jeho nástupce) o sdělení, na základě čeho byl údaj dopsán.. Zkusit byste to mohl...

Další možností je, že se stala chyba v úmrtním zápisu, to nelze vyloučit. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zahryz90 » ned úno 16, 2025 15:10

Prapradědeček žil jako důchodce normálně doma.
Mám i kopii úmrtního listu, kde je Václav Vencl, také uveden.
01.jpg

Takže myslíte, že je nějaká šance něco dohledat?
Zkusit kontaktovat matriku v Českých Budějovicích?
Trošku jsem hledal a našel jsem v archívu v Třeboni tohle:
https://digi.ceskearchivy.cz/2221010100 ... Budejovice
To by asi také mohla být stopa, že?
Zahryz90

Příspěvekod Zora » ned úno 16, 2025 15:38

Vycházela jsem z předpisů, které panovaly. Neznám případ, kdyby si někdo dopsal, nechal dopsat nebo by mu snad byl dopsán otec... Nenapadá mě, jak by to šlo udělat .
Úmrtní list se většinou vypisoval podle občanského průkazu, tak snad tam byl otec uveden? Tohle už fakt nevím, nic mě nenapadá, ani nějaká teorie...

Kde pátrat, to taky nevím, tu oblast neznám...
Já bych asi napsala na matriční úřad v Českých Budějovicích, popsala situaci, nemanželské dítě bez uvedeného otce, v úmrtním listě i matričním záznamu Z se ale otec vyskytuje. Nastala někde chyba, nebo byl otec na základě nějakého dokladu doplněn? ... kam se obrátit...

Já třeba vůbec netuším, kde a zda vůbec se shromažďují doklady, podle kterých byla vyhotovena občanka...
V tomhle fakt poradit nemohu, neumím, z hlediska genealogického a řekněme právního se zajímám o dění, tak do první republiky :-(.

Ještě mě napadlo najít sčítací lístky pro svobodnou matku Královou, zda se tam nevyskytuje nějaká informace... Jak kolem narození syna, tak i v pozdější době, zda spolu třeba nežili, nebo se nějak nemohli znát... Spíš nad tím ale přemýšlím jen proto, že jsou to dostupné doklady....
Z

edit - zcela jistě se vedly opis, opisy matrik. Je možné, že rozhodnutí o uvedení otce bylo zapsáno pouze v některé matriční knize...
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zahryz90 » ned úno 16, 2025 20:47

Tak se mi podařilo najít ještě narození mladšího bratra Václava Krále.
https://digi.ceskearchivy.cz/5163/236
Zde znovu otec není uveden.
Zahryz90

Příspěvekod Zora » ned úno 16, 2025 21:13

To už nechávám na Vás, nemuseli mít stejného biologického otce. Z
Zora

Příspěvekod Zahryz90 » ned úno 16, 2025 21:27

Každopádně děkuji za postřehy.
Zahryz90

Příspěvekod Zora » ned úno 16, 2025 21:49

Ať se Vám zdaří co nejvíce, držím palce. Z
Zora

Příspěvekod Boza » pon úno 17, 2025 8:25

Měl jsem podobný případ z manželčiny strany. Z její strany existovaly jenom rodinné legendy zohýbané časem, v matrikách nic. Měl jsem jenom vodítko ve formě příjmení onoho hypotetického otce.

Při trpělivém kontaktování různých vzdálených příbuzných v průběhu let se jeden z nich vytasil s rozhodnutím z roku 1856 (doslova Decret od c.k. okresního soudu), které ukládalo faktickému otci "náhradu útrat posavádního živení" - alimenty. Prostě velmi šťastná náhoda.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Další

Zpět na Hledám pomoc