Záhada

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Záhada

Příspěvekod akdar » stř črc 22, 2015 12:51

Při pátrání jsem narazila na záhadu, se kterou si nevím rady. V rodině se traduje, že můj předek Jan Jelínek, nar. 21.12.1862 ze Skutče odešel do Ameriky a už o něm nikdo neslyšel. V matrice má ovšem zapsáno celkem osm dětí. První dvě se narodily v letech 1888 a 1891 ve Skutči, třetí v roce 1898 ve Vídni a v rodném listě je napsáno, že pracoval jako dělník v továrně. Ostatní děti se narodily taky ve Skutči v letech 1902, 1903, 1906, 1908 a 1909, ovšem u každého z nich je v poznámce uvedeno: otec s matkou nežije, odstěhoval se před několika, více jak deseti atd. lety do Ameriky.

Nejdříve jsem hledala na známých servrech imingrantů, ale bez výsledku. Něco mi říká, že do Ameriky ani neodjel, že to byla jenom nějaká legenda, ale ráda bych to nějak zjistila. Nevím si rady, nemáte někdo nějaká nápad jak dál ?
akdar

Oblast pátrání: Chrudim, Skuteč, městec králové

Re: Záhada

Příspěvekod Brasl » stř črc 22, 2015 13:34

Do Ameriky, to je také jiný výraz proto, když byl někdo ve vězení. Odjel do Ameriky = šel sedět. Posledně jsem tohle slyšel od rodičů o jednom spoluobčanovi, před cca 15 lety, jejich bývalém spolupracovníku. Tu "Ameriku" dostal odměnou za podvody.
Nu, on se nikdo k takové černé ovci nechtěl v rodině hlásit.
"Co dělá tvůj bratr/syn/vnuk".
"Je v Americe". :D
Naposledy upravil Brasl dne stř črc 22, 2015 15:12, celkově upraveno 1
Brasl

Příspěvekod Kašpar » stř črc 22, 2015 13:51

Hezký opisný výraz :) ))
Kašpar

Příspěvekod Zora » stř črc 22, 2015 14:52

Ve familysearch je uvedeno 2x John Jelínek , *Československo

https://familysearch.org/search/record/ ... 1862-1862~

Zkuste se podívat. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Hledám pomoc