Hutisko, Solanec pod Soláněm (a Rožnovsko)

Pro ty, kteří často bádají v konkrétních lokalitách, archivech či matrikách, zabývají se specifičtějšími odvětvími genealogie a historie a nabízí svou pomoc ostatním. Není určeno pro komerční prezentace, ale můžete samozřejmě požadovat pomoc na oplátku.

Re: Hutisko, Solanec pod Soláněm (a Rožnovsko)

Příspěvekod filmovymaniak » pon zář 02, 2024 16:00

Dobrý den,

údaj , že byl fojtem je u narození jeho dítěte, sourozence mé pra...babičky , potvrdil to i Dr. Vašut
v e-mailové korespondenci mám toto "...Otec Anny - Jan Minarčík je zajímavá osoba, jak jste asi sám zjistil, tak byl nějakou dobu fojtem ve Velkých Karlovicích, narodil se 24.02.1744. Proto i manželka pochází z lepšího rodu, svatba byla 03.11.1767 v Hrozenkově, vzal si za manželku Annu Kalincovou, dceru Jana Kalince. .."

Narození jsem ale nenašel, předpokládám, že má -li doktor Vašut v databázi jeho přesné datum narození, tak jej někdo vyhledal, jen nevím kde.
filmovymaniak

Příspěvekod filmovymaniak » úte zář 03, 2024 9:45

tady například narození Michala Minarčíka otec Jan Minarčík fojt matka Anna Velké Karlovice 169
https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... 66ec4e656a

vlevo rok 1782 u č.p. 169
filmovymaniak

Příspěvekod Jakub8 » úte zář 03, 2024 12:27

filmovymaniak píše:Dobrý den,

údaj , že byl fojtem je u narození jeho dítěte, sourozence mé pra...babičky , potvrdil to i Dr. Vašut
v e-mailové korespondenci mám toto "...Otec Anny - Jan Minarčík je zajímavá osoba, jak jste asi sám zjistil, tak byl nějakou dobu fojtem ve Velkých Karlovicích, narodil se 24.02.1744. Proto i manželka pochází z lepšího rodu, svatba byla 03.11.1767 v Hrozenkově, vzal si za manželku Annu Kalincovou, dceru Jana Kalince. .."

Narození jsem ale nenašel, předpokládám, že má -li doktor Vašut v databázi jeho přesné datum narození, tak jej někdo vyhledal, jen nevím kde.

Tak zkusím tedy hledat dál to jeho narození, pokud má pan Vašut konkrétní datum tak ho asi někde objevil, bůhví do jaké matriky to tehdy zapsali...

Podle narození svých dětí v Karlovicích č.169 měl být Jan Minarčík fojtem v letech 1782-1785 a pak ještě 1790-1792, otázkou je ovšem ve které vesnici fojtoval? V Karlovicích se mu sice rodily děti, ale tam byl fojtem v té době jeho švagr Jan Bil který si vzal Evu mladší sestru Jana Minarčíka (jsou taky uváděni téměř u všech jejich dětí jako kmotři a jako fojti uváděni 1771-1795). Jan Bil byl dědičným fojtem v Karlovicích (jeho otec fojt Jiří Bil zemřel 1757) a řekl bych, že funkce se ujal hned roku 1768 (po dočasném fojtovi Martinu Kvintovi) když dosáhl zletilosti a vykonával ji předpokládám až do své smrti v roce 1817. Uvádí se, že Jan Bil nechal staré karlovické fojtství v roce 1793 přestavět tesařským mistrem Janem Žákem do dnešní podoby. V rukou rodu Bilů se fojtství udrželo až do roku 1825, kdy jej získal František Zrůnek.
Naposledy upravil Jakub8 dne úte zář 03, 2024 16:21, celkově upraveno 1
Jakub8

Oblast pátrání: Dolní Bečva, Vigantice, Rožnov pod Radhoštěm, Hutisko, Solanec, Vlčovice, Kopřivnice

Příspěvekod filmovymaniak » úte zář 03, 2024 15:14

Zkuste kdyžtak kontaktovat pana doktora Vašuta

dosti poutavá povídání ma na svých stránkách pan Malina
https://www.kjmalina.cz/kate-ina-bilova ... be-v-.html

Myslím, že jsem tam kdysi četl jak nějaký příbuzný fojt z rodu Bilů chodil někomu z vesnice za manželkou a ten její manžel ho pak zabil.
Pak mohlo dojít k tomu , že za jeho nezletilého syna fojtoval i třeba Jan Minarčík.

Pokud si to pamatuji správně, tak z tohoto odkazu jsou různá povídání a podrobnosti k osobám, po kliknutí na odkazy označené INFO
https://www.kjmalina.cz/rozrod-martina- ... be-v-.html
filmovymaniak

Příspěvekod Jakub8 » stř zář 04, 2024 0:32

filmovymaniak píše:Zkuste kdyžtak kontaktovat pana doktora Vašuta

dosti poutavá povídání ma na svých stránkách pan Malina
https://www.kjmalina.cz/kate-ina-bilova ... be-v-.html

Pokud si to pamatuji správně, tak z tohoto odkazu jsou různá povídání a podrobnosti k osobám, po kliknutí na odkazy označené INFO
https://www.kjmalina.cz/rozrod-martina- ... be-v-.html

Ano ten web pana Maliny dobře znám, je tam hodně zajímavých informací. S panem Vašutem jsem si kdysi chvíli psal přes FB, ale pak se bohužel odmčel, takže nevím zda email pomůže...

filmovymaniak píše:
Myslím, že jsem tam kdysi četl jak nějaký příbuzný fojt z rodu Bilů chodil někomu z vesnice za manželkou a ten její manžel ho pak zabil.
Pak mohlo dojít k tomu , že za jeho nezletilého syna fojtoval i třeba Jan Minarčík.

Ano v karlovické kronice se uvádí historka o zabití Jiřího Bila milencem své ženy s tím, že fojtěna i pacholek pak prý "bídně skončili". Zřejmě se týká až jeho druhé ženy Anny, jelikož Jiří Bil zemřel 1757 a jeho první žena Rosina Kvintová zemřela už o 2 roky dříve roku 1755. Za nezletilého syna Jana Bila však v letech 1758-1768 dočasně fojtoval Martin Kvinta nikoliv Jan Minarčík který byl tehdy mimochodem taky nezletilý.
Jakub8

Oblast pátrání: Dolní Bečva, Vigantice, Rožnov pod Radhoštěm, Hutisko, Solanec, Vlčovice, Kopřivnice

Příspěvekod liborp » pon led 06, 2025 20:22

Dobrý den,
bádám už pár měsíců jako amatér a přihlásil jsem se do tohoto fóra a hned tu vidím něco, co mě extrémně zajímá. Jsem původně z Rožnova p. R., moje maminka je z rodu Zapalačů a Adamců z Nového Hrozenkova, Velkých Kralovic, Solance a Hutiska.
Mám v rodokmenu jednu „brzdu“, přes niž jsem se nedokázal dostat.

Došel jsem až k Josefu Minarčíkovi, který měl ve Velkých Karlovicích svatbu 12. 1. 1802 se Zuzanou ze sousední slovenské vesnice Papradno, a nedokážu ani za prase :-) najít jeho narození. Na svatbě má zmíněného právě otce Jana (dům č. 49):
https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... 62e1fce7fa

Všiml jsem si samozřejmě, že jistý fojt Jan Minarčík má se ženou Annou ve Velkých Karlovicích na č. 169 mnoho dětí:
Martin (*1768), Veronika (*1769), Jan (*1771), Jiří (*1773), Michal (*1774), Apolena (*1778), Anna (*1779), Rozina (*1781), další Michael (*1782), Barbora (*1783), Markéta (*1785)

Nicméně nikde žádný Josef. Je možné, že jsem se přehlédl a nenašel ho? Máte ho někdo zapsaného? Nebo je možné, že měl děti ještě i v Novém Hrozenkově, pokud tam měl svatbu? (Díky výše za ni, to by mě asi nenapadlo.)

Díky moc.
liborp

Oblast pátrání: Brumov, Horní Bečva, Hutisko, Krumsín, Lipová, Mostkovice, Napajedla, Nový Hrozenkov, Ohnice, Ohrozim, Solanec, Těšetice, Traplice, Velké Karlovice, Věrovany, Zašová, Zlín, Zubří

Příspěvekod pavel.m » pon led 06, 2025 20:41

Sice to není pomoc s narozením Josefa, ale mám na webu kdyžtak indexy z okolí. Konkrétně oddané Nový hrozenkov 1752-1784 napr.

https://pmgenealogie.cz/Marriage?Search ... S%20VI%201
Naposledy upravil pavel.m dne pon led 06, 2025 20:43, celkově upraveno 1
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zora » pon led 06, 2025 20:43

https://www.pmgenealogie.cz/

To je zmíněný web. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod liborp » pon led 06, 2025 21:58

Moc děkuji za odkaz, už jsem ho použil pro Zlínsko... a koukám je tam čerstvě z 5. ledna i Nový Hrozenkov. Zkusím určitě prohledat.
liborp

Oblast pátrání: Brumov, Horní Bečva, Hutisko, Krumsín, Lipová, Mostkovice, Napajedla, Nový Hrozenkov, Ohnice, Ohrozim, Solanec, Těšetice, Traplice, Velké Karlovice, Věrovany, Zašová, Zlín, Zubří

Příspěvekod filmovymaniak » úte led 07, 2025 16:19

dobrý den, Libore,

zkoušel jste najít v pozemkové knize toho Josefa a dům č. 49?
filmovymaniak

Příspěvekod liborp » stř led 08, 2025 18:38

Dobrý den, zatím ne, upřímně s tím nemám zatím moc zkušeností, zatím jsem pátral jen v matrikách, sčítacích operátech a v rámci pozemkových knih případně ve svatebních smlouvách, ale rád se to naučím, tak moc díky za tip a já se jdu učit :-)
liborp

Předchozí

Zpět na Nabízím pomoc