Švejdský, Švéda

Jak už název tématu napovídá, budou zde podrobně rozebírána jednotlivá příjmení a jejich různé varianty. Součástí tématu je i index obsahující abecední řazení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Švejdský, Švéda

Příspěvekod ondrej.sveda » stř srp 28, 2024 13:27

Dobrý den,
zajímalo by mě, jaký původ by mohlo mít mé příjmení Švéda. Samozřejmě jako jasná odpověď se jeví původ od švédských vojáků z dob Třicetileté války, problém ovšem nastává po zjištění faktu, že mí nejstarší předkové se psali jako Schweydský a Schwiadský již rok od začátku této války (nejstarší záznam o mých předcích s tímto příjmením z roku 1619). Žili v obci Horní Studénky v dnešním Olomouckém kraji a tak mě napadlo, jestli to příjmení nemohlo být odkazem na nějaké jiné působení Švédů na tomto území, ovšem žádné takové mě nenapadá. Budu rád za jakékoliv nápady. Předem děkuji.
ondrej.sveda

Re: Švejdský, Švéda

Příspěvekod Zora » stř srp 28, 2024 14:29

https://www.mujrozhlas.cz/o-puvodu-prijmeni/svejda
Ještě zkuste popřemýšlet, zda se nejedná o příjmí po nějaké obci, ale bohužel tamní oblast neznám...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Švejdský, Švéda

Příspěvekod ondrej.sveda » stř srp 28, 2024 14:43

Děkuji, pravděpodobně se bude jednat o jednu z možností z odkazu.
ondrej.sveda

Zpět na Původ příjmení, příjmení podobná