Shina13 píše:Pěkné odpoledne.
V současné době používám při tvorbě rodokmenu program Ancestry. Ten mi ale z mnoha důvodů přestává vyhovovat.
- Neumí evidovat zdroje informace u jednotlivých polí
- Neumí zobrazovat časovou osu historie obydlí
- Neumí filtrovat/zvýrazňovat osoby žijící ve vybrané obci
- Malé pole pro svědky u svatby
- Chybí pole pro porodní bábu, kněze, který křtil, ...
- Nevhodné listování osobami bez kategorizace
Ráda bych vás tedy požádala, zda byste mě nedokázali nasměrovat na program, který alespoň většinu uvedeného zvládá, je neplacený a nevyžaduje připojení k internetu.
Pokud takovýto program neexistuje, jsem už téměř rozhodnutá, že jej sama vytvořím. V takovém případě prosím pište, jaké funkcionality vám v současných programech chybí a uvítali byste je. Zkusím je do programu zakomponovat!
Děkuji!
Zdraví Navrátilová

Dobrý den,
jsme na tom docela podobně - používám Ancestry, ale kvůli několika "drobnostem" docela vážně uvažuji o vytvoření vlastního softwaru. Vyzkoušel jsem i jiné programy, ale okamžitě jsem je zamítl pro komerčnost, provázanost s cloudem, provázanost s Windows (vyhovuje mi konzervativní koncept "překopíruji aplikaci, spustím a funguje odkudkoliv"), nebo to jsou mnohadesítekmegabytová monstra, která oproti Ancestry mají akorát facebookový vzhled.
Ancestry má nedostatků celou řadu, včetně toho, že se za jistých okolností složí celá aplikace, ale většinou jde o prkotiny, které jsou pro mě jen nice-to-have a nestálo by mi za to migrovat databázi. S čím mám naprosto zásadní problém, je jednak to, že se do GEDCOMu neexportují všechna pole - mimo jiné komentáře obrázků a jejich rok, což je pro mě stěžejní část databáze, a jednak jsou veškeré texty natvrdo zalamovány podle šířky textových polí.
První problém jde obejít, že si pro generování kroniky napíšu parser XML namísto současného parseru GEDCOMu, ale se druhou věcí nejde dělat nic, protože je to vlastnost standardních Windows komponent (např. Notepad to dělá také).
Byl jsem před půl rokem v kontaktu s autorem Ancestry a i když to zpočátku bylo na dobré cestě, že by mi udělal drobné úpravy v programu (byl jsem ochoten i zaplatit, jelikož je to levnější než dělat po večerech svoji náhradu), nakonec to vyšumělo.
Můj plán je v současnosti následující:
1) nahradit v mém generátoru kroniky import GEDCOMu importem ancestřího XML
2) dotáhnout generátor kroniky do použitelné podoby (k tomu potřebuji zejména popisy obrázků, co v GEDCOMu chybí - na tom stojí celá kronika, bez toho zatím generuji jen základní stromy pro web)
3) když už se v tom budu vrtat, tak uvažuji i o vlastním editoru databáze, což je v podstatě náhrada Ancestry - minimálně bych tím vyřešil zoufalou rychlost při větším počtu osob a obrázků - už teď při přiřazování dokumentu k jiné osobě čekám cca minutu
Pokud by se tedy našel ještě někdo další, kdo by chtěl řešení podle svých představ, můžeme spojit síly dohromady a vytvořit aplikaci, co bude vyhovovat všem. Jen to nějakou dobu potrvá, protože nejprve je třeba udělat produkt, který bude umět alespoň to, co teď umí Ancestry. Na tom se pak dá stavět dál - ať už co se týče prvků databáze, ovládání, či výstupů (v mém případě je hlavním cílem generování kroniky jedním klikem).