Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

U nás používaný software. Kdo co používá, klady a zápory.

Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Maxihaf » pon led 11, 2016 14:44

Dobrý den,

ve většině SOA lze poměrně rozumným způsobem stahovat jednotlivé skeny v přijatelném rozlišení do svého počítače. Některé archivy umožňují v dobrém rozlišení stahovat jednotlivé stránky, některé dokonce celé matriky.

Jinak je tomu v SOA Plzeň, konkrétně na Porta Fontium, kde umožňují oficiálním způsobem stahovat pouze velmi nekvalitní náhledy obsahu obrazovky, které při zvětšení už značně zrní. Resp. pro maličko slušnější obraz mohu stáhnout jen malý výsek matriční stránky. Starší zápisy jsou pak při zvětšení téměř nečitelné, tzn. musím se opakovaně připojovat a příslušný sken dohledávat a online zoomovat. Je to nevýhodné pro uživatele i archiv: zatěžuji jednak opakovaně jejich server a za druhé musím být stále online a k tomu opakovaně dohledávat příslušné stránky. Nerozumím tomuto omezení.

Příklad zde:
http://www.portafontium.eu/iipimage/30065687/merklin-44_0450-o?x=105&y=130&w=290&h=171

Nemáte někdo návod, jak stáhnout celý scan v dobrém rozlišení, když je zřejmé, že na serveru je umístěn (jde je zoomovat)? V minulosti někdo dělal pokusy s přepisováním adresy s využitím softvare MS Excel Orbit, ale to už, zdá se, není funkční... (viz http://genealogie.taby.cz/viewtopic.php?f=7&t=4171

Umisťuji téma sem - myslím, že jde spíš o softwarovou záležitost. Příp. prosím moderátora o sloučení nebo přesun vlákna. Díky.

Děkuji za každý nápad!
Maxihaf
 
Příspěvky: 48
Registrován: pon led 05, 2015 2:04
Oblast pátrání: PLZEŇSKO: Stod, Merklín, Marschgrafen, Chalupy, Janovice, Záluží, Staňkovy, Lišiná.
STRAKONICKO: Ražice, Paračov, Skály
OKOLÍ MNICH. HRADIŠTĚ A TURNOVA (Ouč, Čtveřín, Příšovice, Žitovlice)

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Jan » pon led 11, 2016 17:42

Stahování snímků matrik jde po jednotlivých snímcích v originální velikosti. Na liště nad snímkem vlevo je ikona s šipkou dolů do šuplíku, musí být na monitoru celý snímek!
Postup je následující, otevřete konkrétní stránku pak kliknete do černé plochy mimo snímek, ikona se zobrazí a po kliknutí na ni se snímek stáhne i s popisem "merklin-44_0450-o.jpg".
Správná velikost snímku jde nastavit také kliknutím na ikonu s kolečkem mezi ikonami vlevo na ovládání velikosti snímku.
Uživatelský avatar
Jan
 
Příspěvky: 650
Registrován: stř srp 09, 2006 21:35
Bydliště: Brno

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Maxihaf » pon led 11, 2016 18:31

Děkuji za reakci. Možná jsem více nechápavý, ale Vámi popisovaný způsob nevede ke zdárnému cíli.

1) Kliknutím kamkoliv do černé plochy mimo lištu vyvolám +zoom a současně posun scanu, tzn. scan už nebude vidět celý. Naopak kliknutím na lištu (ta je také černá) se nestane vůbec nic.

2) Při základní velikosti scanu (které docílím právě tou "ikonou s kolečkem) není šipka ke stahování ("dolů do šuplíku") aktivní - nelze na ni kliknout a tedy ani stahovat.

3) Kliknutím pravého tlačítka na plochu scanu vyvolám lokální nabídkua tak jej skutečně stáhnu, ale rozlišení (je-li zobrazena celá stránka) rozhodně není nejlepší a určitě je podstatně horší, než při zoomování, tzn. nemůže odpovídat originálnímu scanu. Při přiblížení je velmi rozostřený. Zkuste a porovnejte kvalitu obojího...

Uniká mi něco?
Maxihaf
 
Příspěvky: 48
Registrován: pon led 05, 2015 2:04
Oblast pátrání: PLZEŇSKO: Stod, Merklín, Marschgrafen, Chalupy, Janovice, Záluží, Staňkovy, Lišiná.
STRAKONICKO: Ražice, Paračov, Skály
OKOLÍ MNICH. HRADIŠTĚ A TURNOVA (Ouč, Čtveřín, Příšovice, Žitovlice)

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Jan » pon led 11, 2016 19:41

Já jsem to několikrát zkoušel, Vámi popisovaný problém skutečně vzniká, ale je potřeba to vyzkoušet, přesto jsem snímky stáhl ve velikosti 2253 x 1782 bodů.
Pokud není snímek v okně kompletní tak se nestáhne celý snímek, proto je potřeba ho zmenšit na minimum a pak třeba doladit polohu ručně.
Uživatelský avatar
Jan
 
Příspěvky: 650
Registrován: stř srp 09, 2006 21:35
Bydliště: Brno

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Monika » pon led 11, 2016 20:03

Také s tím neúspěšně zápasím. Problém je, že se snímek nestahuje ze zdroje, ale už nazoomovaný. I když tedy má zdánlivě velké rozměry v bodech, má zároveň ale nízké rozlišení (jen obrazovkových 96 dpi). Samozřejmě pak "kostičkuje", pokud si jej chcete u sebe trochu "přiblížit".

Stažená stránka ze zdroje v plné kvalitě by měla mít několik MB, ale ta, která se stáhne z Plzně, má jen několik set kB, což je na kvalitě opravdu znát.

Používám stahovací šipku jen jako snadnější formu PrintScreenu při co největším přblížení a pak si jednotlivé snímky (části oblasti, která mě zajímá) skládám k sobě. Bohužel se mi zatím nepovedlo přijít na rozumnější řešení :(
Uživatelský avatar
Monika
 
Příspěvky: 2805
Registrován: úte lis 18, 2014 2:11
Oblast pátrání: Lounsko, Slánsko, Kladensko, Rakovnicko, Nové Strašecí, Halič

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Mirra » pon led 11, 2016 21:03

Jan píše:Já jsem to několikrát zkoušel, Vámi popisovaný problém skutečně vzniká, ale je potřeba to vyzkoušet, přesto jsem snímky stáhl ve velikosti 2253 x 1782 bodů.
Pokud není snímek v okně kompletní tak se nestáhne celý snímek, proto je potřeba ho zmenšit na minimum a pak třeba doladit polohu ručně.


Ano, funguje to, díky.
Mirra
 
Příspěvky: 449
Registrován: sob lis 18, 2006 15:44

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Maxihaf » úte led 12, 2016 0:21

Díky. Škoda, že toto není vysvětleno přímo na Porta fontium, jde evidentně o nedodělek. Vyzkoušel jsem, chvíli jsem si s tím hrál, nakonec se šipka prosvětlí a jde pomocí ní stahovat. Díky tomu se stáhne místo nekvalitního náhledu ve formátu *.png o něco lepší rozlišení uložené jako *.jpg. Přesto je bohužel kostičkovaný výsledek o poznání horší, než nazoomovaný scan online.

Ale i tak díky za vysvětlení a snahu.

Tento způsob prezentace scanů vnímám jako jednoznačně nejhorší pro uživatele ze všech SOA, které jsem poznal. Třeba se nějaký dobrý způsob downloadu ve skutečně originál rozlišení najde.
Maxihaf
 
Příspěvky: 48
Registrován: pon led 05, 2015 2:04
Oblast pátrání: PLZEŇSKO: Stod, Merklín, Marschgrafen, Chalupy, Janovice, Záluží, Staňkovy, Lišiná.
STRAKONICKO: Ražice, Paračov, Skály
OKOLÍ MNICH. HRADIŠTĚ A TURNOVA (Ouč, Čtveřín, Příšovice, Žitovlice)

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Jan » úte led 12, 2016 10:06

Stažený soubor vypadá takhle. Asi děláte někde chybu, žádné kostičky nevidím a a jiných snímků jsem stáhl víc.
Obrázek
Uživatelský avatar
Jan
 
Příspěvky: 650
Registrován: stř srp 09, 2006 21:35
Bydliště: Brno

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod dominikmatus » úte led 12, 2016 15:32

Já mám u různých podobných webů jako jsou indikační skici atp. takovou fintu. Stránku si v nastavení nebo pomocí tlačítek CTRL a + či - zmenším a pak pomocí pluginu v prohlížeči vytvořím snímek celé stránky, takže se vyfotí v plném rozlišení.
Můj plný rodokmen online na MyHeritage, | Méně často aktualizovaný rodokmen v aplikaci Webtrees
Restaurátor nábytku a umělecký truhlář. Dobrovolný překladatel MyHeritage. Haploskupina J2b2a1a1 (J-Y23094).
Uživatelský avatar
dominikmatus
 
Příspěvky: 224
Registrován: ned říj 19, 2014 11:56
Bydliště: Brno
Oblast pátrání: Příbor, Kroměříž, Dluhonice, Rokytnice, Předmostí, Senec,....

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod kaiserj » úte led 12, 2016 15:36

pokud zjistíte odkaz přímo na obrázek je možné stahovat v rozlišení jaké si zvolíte

např.
http://www.portafontium.eu/fcgi-bin/iipsrv.fcgi?FIF=register/soap-pn/bela-nad-radbuzou/bela-nad-radbuzou-11/bela-nad-radbuzou-11_0010-x.jp2&wid=2000&rot=0&rfm=0&cvt=jpeg

se k Vám stáhne obrázek v rozlišení jaké napíšete za parametr wid= - v ukázce 2000
Můj rodokmen: http://www.kaiser.hys.cz/
Pár rodokmenů z oblasti Sudet: http://www.sudeten.clanweb.eu
Sudetské hřbitovy: http://sudetske-hrbitovy.webnode.cz/
Uživatelský avatar
kaiserj
 
Příspěvky: 176
Registrován: úte zář 01, 2009 10:09
Oblast pátrání: Plzeňský kraj, Domažlicko, Chodsko,

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Maxihaf » úte led 12, 2016 16:46

Jan píše:Stažený soubor vypadá takhle. Asi děláte někde chybu, žádné kostičky nevidím a a jiných snímků jsem stáhl víc.


Taky by mě zajímalo, kde chybu dělám, zkouším to opakovaně s horším výsledkem... :cry:
Naposledy upravil Maxihaf dne úte led 12, 2016 16:52, celkově upraveno 1
Maxihaf
 
Příspěvky: 48
Registrován: pon led 05, 2015 2:04
Oblast pátrání: PLZEŇSKO: Stod, Merklín, Marschgrafen, Chalupy, Janovice, Záluží, Staňkovy, Lišiná.
STRAKONICKO: Ražice, Paračov, Skály
OKOLÍ MNICH. HRADIŠTĚ A TURNOVA (Ouč, Čtveřín, Příšovice, Žitovlice)

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Maxihaf » úte led 12, 2016 16:51

kaiserj píše:pokud zjistíte odkaz přímo na obrázek je možné stahovat v rozlišení jaké si zvolíte (...) se k Vám stáhne obrázek v rozlišení jaké napíšete za parametr wid= - v ukázce 2000


Tohle je právě způsob, na který jsem odkazoval na začátku vlákna. Zkoušel jsem to podle návodu (autor k tomu vytvořil i excelovskou tabulku, kam se doplní adresa), ale ve zdrojáku je odkaz na spoustu obrázků, nevím, jak odlišit ten správný. Nakonec se mi cosi podařilo stáhnout, ale výsledkem byl soubor pro mě neznámého typu (*.netfpx), který nešel otevřít bez speciálního prohlížeče. Např. takto: http://www.portafontium.eu/fcgi-bin/iipsrv.fcgi?FIF=register/soap-pn//fcgi-bin/iipsrv.fcgi?FIF=register/soap-pn/merklin/merklin-03/merklin-03_3180-x.jp2&wid=2000&rot=0&rfm=0&cvt=jpeg

Tenhle způsob bych jinak viděl jako relativně dobré východisko z nouze...

Je nějaký způsob, jak identifikovat ten správný obrázek ve zdrojovém kódu?

Beru zpět, měl jsem chybu v adrese. Funguje to a dobře - bezkonkurenčně nejlepší kvalita snímku. Děkuju!!!
Naposledy upravil Maxihaf dne úte led 12, 2016 17:11, celkově upraveno 4
Maxihaf
 
Příspěvky: 48
Registrován: pon led 05, 2015 2:04
Oblast pátrání: PLZEŇSKO: Stod, Merklín, Marschgrafen, Chalupy, Janovice, Záluží, Staňkovy, Lišiná.
STRAKONICKO: Ražice, Paračov, Skály
OKOLÍ MNICH. HRADIŠTĚ A TURNOVA (Ouč, Čtveřín, Příšovice, Žitovlice)

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Maxihaf » úte led 12, 2016 16:54

dominikmatus píše:Já mám u různých podobných webů jako jsou indikační skici atp. takovou fintu. Stránku si v nastavení nebo pomocí tlačítek CTRL a + či - zmenším a pak pomocí pluginu v prohlížeči vytvořím snímek celé stránky, takže se vyfotí v plném rozlišení.


Zajímavý nápad... Podělíte se s námi o název pluginu?
Maxihaf
 
Příspěvky: 48
Registrován: pon led 05, 2015 2:04
Oblast pátrání: PLZEŇSKO: Stod, Merklín, Marschgrafen, Chalupy, Janovice, Záluží, Staňkovy, Lišiná.
STRAKONICKO: Ražice, Paračov, Skály
OKOLÍ MNICH. HRADIŠTĚ A TURNOVA (Ouč, Čtveřín, Příšovice, Žitovlice)

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod Monika » úte led 12, 2016 20:07

Plug-in by mě taky zajímal. Je to pro FF? Díky předem.

Jsem na tom stejně, jako vy, Maxihaf - ať dělám, co dělám, stažení pomocí šipky kostičkuje :( V adrese asi taky dělám nějakou chybu, protože mi to vrací jen hlášení o chybě. Ještě to pak vyzkouším podle adresy od kaiserj.

Plig-in by asi bylo dobré řešení i pro Třeboň pro ty, kdo se tam nechtějí registrovat :wink:
Uživatelský avatar
Monika
 
Příspěvky: 2805
Registrován: úte lis 18, 2014 2:11
Oblast pátrání: Lounsko, Slánsko, Kladensko, Rakovnicko, Nové Strašecí, Halič

Re: Porta fontium - stahování v rozumném rozlišení

Příspěvekod dominikmatus » stř led 13, 2016 14:49

V chromu nevím jestli něco takového je, ale používám na to Firefox a plugin Pearl Crescent Page Saver.
Můj plný rodokmen online na MyHeritage, | Méně často aktualizovaný rodokmen v aplikaci Webtrees
Restaurátor nábytku a umělecký truhlář. Dobrovolný překladatel MyHeritage. Haploskupina J2b2a1a1 (J-Y23094).
Uživatelský avatar
dominikmatus
 
Příspěvky: 224
Registrován: ned říj 19, 2014 11:56
Bydliště: Brno
Oblast pátrání: Příbor, Kroměříž, Dluhonice, Rokytnice, Předmostí, Senec,....

Další

Zpět na Jaký software používáte?

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků