Doplněk Ancestry2html k programu Ancestry

U nás používaný software. Kdo co používá, klady a zápory.

Doplněk Ancestry2html k programu Ancestry

Příspěvekod mix59 » sob bře 08, 2025 15:41

S genealogií jsem začal koncem roku 2020 a od začátku používám výhradně program Ancestry od Martina "Nethara" Doležala s doplňkem Ancestry2html od autora "sirsi". Vývoj programu i doplňku byl zastaven už přes mnoha lety a autoři nekomunikují, což mi ale nebrání v tom, tyto programy používat ke své plné spokojenosti i v roce 2025.

Rodokmen z Ancestry si čas od času vyexportuju přes Ancestry2html na svůj web, abych k němu měl přístup přes internet odkudkoliv. Ze dvou přiložených šablon mi více vyhovuje novější TreeView.
Chtěl bych si ji nyní ale mírně upravit - na list osoby přidat její velké foto (tj. 150x200px dle Ancestry) a přehodit několik informací o dané osobě z konce stránky na začátek - vedle té fotky. Autor doplňku tvorbu vlastních šablon nezakazoval; jednotlivé proměnné popsal poměrně podrobně. Teoreticky by to tedy mělo být proveditelné.

Pokud by šlo pouze o úpravu zobrazení v nastavení .css souboru, tak bych si asi poradil, ale po shlédnutí používaného javascriptu mne optimismus přešel (i když ten je tam zřejmě pouze kvůli třídění osob, tj. pro všechny šablony shodný).
Ono tam ale patrně nepůjde pouze o úpravu šablony, ale předpokládám, že i kódu, který to pak z dat Ancestry přes danou šablonu ve správném pořadí a pro vybrané proměnné nasype... A tohle všechno správně upravit a neudělat chybu - to už triviální asi opravdu nebude...

Takže se chci zeptat - najde se zde někdo, kdo si pro doplněk Ancestry2html vytvořil vlastní šablonu? Budu vděčný za jeho informace a zkušenosti, jak postupovat, čeho se vyvarovat apod.
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Re: Doplněk Ancestry2html k programu Ancestry

Příspěvekod mix59 » sob dub 12, 2025 15:29

Po více než měsíci vidím, že se zde nikdo znalý úprav šablon v doplňku Ancestry2html nezastavil a tak si zde pro pořádek odpovím sám:
Nová šablona je hotová! :D

Podařilo se mi do ní přidat nejen tu fotku osoby ve větší velikosti, ale také obrázek na úvodní stránku rodokmenu a navigaci pomocí ikon. Nejvíc mi asi dala zabrat aktivace odkazů ze sekce Informace o matrikách. V Ancestry coby zdrojovém programu aktivní nejsou. Dlouhé odkazy se tam samozřejmě na jednu řádku nevejdou a lámou se v každém počítači jinak, ale téměř pokaždé z hlediska přehlednosti nevhodně. Export dat do HTML přes šablony to pak ještě dovrší. Stálo mne to sice mnoho hodin pokusů a ladění, ale ve spolupráci s chatem GPT se mi nakonec podařilo (pomocí 18 pravidel v javascriptu :roll:) ten chaos přijatelně učesat.

Tyhle finální úpravy javascriptem (které dokážou načtenou stránku zobrazit ve finále docela jinak) mi umožnily ošetřit i výpisy neúplných datumů. Těch mám v 18. století v rodokmenu plno, takže třeba takový rok 1775 v databázi už se mi teď v rodokmenu nezobrazí jako ?.?.1775, ale tak, jak je běžné, tedy 1775. Možná maličkost, ale když už něco upravovat, tak se vším všudy.

K vygenerovaným stránkám rodokmenu jsem připojil samostatné stránky s nápovědou a s technickými informacemi, aby se příbuzní a známí, kteří se k rodokmenu budou moci přes internet dostat, nemuseli ptát na každou nejasnost.

Jsem rád, že program Ancestry i jeho doplněk Ancestry2html jsou díky nové šabloně životaschopné i na konci první čtvrtiny 21. století. Alespoň tedy pro mne, ale našel jsem na Internetu dva rodokmeny připravené rovněž pomocí Ancestry2.htm (v jednom případě si autor rovněž původní šablonu trochu přizpůsobil). Programu MyHeritage ovšem samozřejmě konkurovat nehodlám... :lol:

A proč jsem se vlastně obracel na fórum Taby? Protože jsem hned na začátku nemohl ani za nic dostat název nové šablony (zatím jen jako kopii - klon jedné z původních) do roletového menu v Ancestry2html. Chyba byla - jako ostatně u mne obvykle - mezi klávesnicí a židlí. :oops: Příslušný soubor s výpisem šablon v daných složkách jsem totiž uložil v jiném kódování a to se Ancestry2html nelíbilo a odmítalo se se mnou dál bavit. Ale chybami se člověk učí a ta více než měsíční programovací a ladicí anabáze mne naučila docela dost...
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Zpět na Jaký software používáte?