Nová verze Legacy Family Tree 10 byla vydána

U nás používaný software. Kdo co používá, klady a zápory.

Nová verze Legacy Family Tree 10 byla vydána

Příspěvekod mipa » sob čer 08, 2024 10:34

V úterý 4.6.2024 byla vydána desátá verze programu Legacy Family Tree. Největší novinkou je, že desátá verze je kompletně zdarma. Pryč jsou tedy veškerá kapacitní a funkční omezení. Jediným nedostatkem zůstává, že Legacy Family Tree nadále nepodporuje Unicode, takže je nutné před samotnou instalací programu provést určitá nastavení Windows, aby se správně zobrazovaly všechny české znaky.
I tato nová verze je kompletně přeložena do češtiny, včetně rozsáhlého souboru nápovědy. Veškeré informace, včetně popisu úpravy nastavení Windows a instalace najdete na českých stránkách programu.
mipa

Oblast pátrání: Šumpersko, Olomoucko, Svitavsko

Re: Nová verze Legacy Family Tree 10 byla vydána

Příspěvekod zburget » pon čer 10, 2024 9:30

Máme rok 2024 a oni pořád nepodporují Unicode? Tomu se až nechce věřit. To je v dnešní době prakticky nepoužitelný program, tedy pokud v tom člověk nemá záznamy jen z jednoho jazykového prostředí. Jak do toho chcete třeba napsat přepis textu v azbuce?
A naprosto upřímně - rozprasit si nastavení Windows taky není úplně dobrý nápad, pokud na tom stroji člověk potřebuje provozovat ještě něco jiného, než Legacy.

Já na Legacy podporující Unicode celkem čekám, mají tam velice dobré výstupy, ale bez unicode je to pro mě naprosto nepoužitelné :-(
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov)
Boskovicko

Příspěvekod mipa » čtv čer 13, 2024 10:28

Je to tak, jak to je. S "rozpraseným" nastavením Windows pracuji asi tak 15 let a dosud jsem nijak nepoznal, že jsou Windows rozprasená. :)
Můj příspěvek berte pouze jako informaci, nic víc. A už to nemůže být ani reklama, protože je Legacy zdarma. :)
mipa

Příspěvekod Zora » čtv čer 13, 2024 10:33

Vaše příspěvky rozhodně neberu jako reklamu , vím, že hodně genealogů s legacy pracuje a s programem jsou spokojeni. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » čtv čer 13, 2024 12:41

Já Legacy zkoušel a taky se mi to opravdu hodně líbilo. Má výborné výstupy. Ale po úpravě windows, aby to umělo české znaky mi to tenkrát něco rozbilo, už si nepamatuju, co to bylo. Souviselo to s tím kódováním textu. Tak jsem to musel vrátit a Legacy prozatím odpískat. Tak čekám, až to přepíšou s podporou Unicode. Už čekám asi 3 verze :-(
Zbyněk Burget
zburget

Boskovicko

Příspěvekod pavel.m » čtv čer 13, 2024 13:05

Hlavně je rok 2024, takže to že to nemá unicode je přinejmenším divné
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod zburget » pát čer 14, 2024 10:41

pavel.m píše:Hlavně je rok 2024, takže to že to nemá unicode je přinejmenším divné
Oni se vymlouvají na omezení vývojového prostředí. Moc nechápu, v čem to teda píšou. Jestli v něčem obskurně historickém, pak rozumím tomu, že by to museli komplet přepsat, do čehož se jim zcela logicky nechce. Na druhou stranu - pokud jim ten program běží na moderních Windows 11, tak to zase v něčem extra starém snad psát nemůžou. Nevím. Nechápu. A neskutečně mě to štve, protože bych na Legacy velice rád přešel. Nebo ho aspoň paralelně používal na stejných datech, jako MH.
Zbyněk Burget
zburget

Boskovicko

Příspěvekod zburget » pát čer 14, 2024 10:49

Je teda otázka, co s Legacy celkově bude, protože ho od roku 2017 vlastní MyHeritage. Ale vývoj zatím běží, dokonce teď vydali novou 'major' verzi. To je dobrá zpráva.
Je trochu divné, že MyHeritage drží vývoj dvou genealogických SW. Čekal bych, že to nějak spojí do jednoho, kde budou výhody a vlastnosti obou dvou. Někde jsem četl, že na vývoji Legacy pořád pracuje ten původní vývojový tým. Držet dva vývojářské týmy není zrovna levná záležitost.
Zbyněk Burget
zburget

Boskovicko

Příspěvekod pavel.m » pát čer 14, 2024 12:56

Pokud jsem dobře hledal, tak je to v Delphi
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod mipa » pát čer 28, 2024 14:38

zburget píše:Ale po úpravě windows, aby to umělo české znaky mi to tenkrát něco rozbilo, už si nepamatuju, co to bylo. Souviselo to s tím kódováním textu. Tak jsem to musel vrátit a Legacy prozatím odpískat. Tak čekám, až to přepíšou s podporou Unicode. Už čekám asi 3 verze :-(

zburget píše:Máme rok 2024 a oni pořád nepodporují Unicode? Tomu se až nechce věřit.

Samozřejmě, že ve všem máte pravdu. Pokud si dobře vzpomínám, tak když jsem s Legacy a úpravou registru Windows někdy v roce 2007 začínal, to bylo ještě možná na XPčkách nebo Vistách, to už nevím, tak jediný problém, který úprava Windows způsobila, bylo špatně zobrazení českých znaků v některých souborech PDF zobrazených v Acrobat Readeru. Vím, že se špatně zobrazoval výpis z účtu z Monety, ale z České spořitelny byl výpis čitelný dobře. V jiných čtečkách PDF, např. ve Foxit Readeru se tento problém neobjevil. Teď jsem si to po 17 letech znovu ověřil - Windows 10, aktuální Acrobat Reader, výpis z účtu z Monety v PDF a vidím vše v pořádku. :)
Nic neobhajuji, pouze informuji o svých zkušenostech.
Hlavní důvod, proč používám Legacy já je ale jinde - data se ukládají v databázi typu MS Access. Takže při nainstalovaném prostředí MS Access (nebo OpenOffice či LibreOffice), znalosti struktury tabulek v databázi a případně mírné znalosti SQL lze s daty libovolně čarovat (hromadně opravovat, doplňovat, mazat). Takže když jsem třeba po mnoha letech a 9000 vložených osobách s poznáním už někde jinde a uvědomím si, že jsem býval mohl například místa a adresy událostí strukturovat jinak, aby se mi lépe zobrazovaly v internetové prezentaci, tak to mnohem snáze upravím v Accessu (a třeba při pomoci Excelu) než záznam po záznamu v genealogickém programu. :D
mipa

Příspěvekod zburget » sob čer 29, 2024 10:25

Třeba MH FTB má data v SQLite databázi. Ta je ještě robustnější, než MSAccess. Takže takové úpravy je možné dělat úplně stejně i tam.
Zbyněk Burget
zburget

Boskovicko

Zpět na Jaký software používáte?