Generální rejstrík k oddacím matrikám okresu Třebíč do roku

Tuto sekci jsem založil dle nápadu člena jtks. Zde můžete hledat a nabídnout pomoc při hledání v knihách, které máte doma nebo ke kterým máte přístup.

Generální rejstrík k oddacím matrikám okresu Třebíč do roku

Příspěvekod evamarie » pon lis 10, 2025 19:48

Dobrý večer,
přišli jste někdo do styku s výše citovanou knihou?
Jaké jsou vaše zkušenosti a dojmy?
Podle mě je to práce úchvatná, ale je tam spousta nepřesností, speciálně ve stránkách matrik. Taky mě vadí, že sjednocuje jména.
Nevím, chci se zeptat, když si dělám rodokmen, zapisuji předky podle toho, jak jsou zapsáni v matrice, nebo z Johana udělám Jana?
Děkuji za vaše reakce. evamarie.
evamarie

Oblast pátrání: Třebíč, Ústí u Jihlavy a okolí a teď už snad celá republika.

Re: Generální rejstrík k oddacím matrikám okresu Třebíč do r

Příspěvekod zburget » pon lis 10, 2025 20:05

Knihu neznám, ale napíšu k té druhé části dotazu.

Já si všechna jména zásadně zapisuju v dnešní české podobě. Tedy ne Johann, ale Jan. Ne Georgius, ale Jiří. Svého času jsem nad tím přemýšlel, jak to dělat, ale když jsem u jednoho člověka zaznamenal, že se narodil, jako Bartholomæus, u dětí byl zapsaný, jako Bartl a umírá, jako Brtolomäus, nebo u ženy se střídaly varianty Elisabetha, Bieta, Alžbieta, případně Catharina, Kacže a Katharina, tak jak si to pak chcete zapsat? Totéž Joannes, Johan, Hans, Jan nebo Georgius, Giržik, Georg, Girk…
V rodinách se buď mluvilo česky nebo německy. Jak ve které, to už dnes asi nezjistíme. A na kluka v česky mluvící rodině určitě nevolali Georgie, ale Jirko nebo Juro. A v německé to taky nebylo latinsky, ale určitě použili německou podobu jména.
Dnes mluvíme česky, proto já všude používám českou moderní variantu. A to až tak, že Theophil, Amadeus a Gottlieb je Bohumil, Gottfied je Bohumír, Alexius je Aleš, Heinrych je Jindřich, Ernest je Arnošt a třeba Albert je Vojtěch. To jen tak namátkou, co jsem si tak narychlo vzpomněl. Jediné, co rozlišuju, je Marina a Mariana - to proto, že Mariana je občas zapsaná, jako Marie Anna, případně M. Anna a občas se objeví i jen Anna.
Podobně zacházím i s příjmeními. Zásadně je zapisuju v české moderní podobě, pokud není nějaký dost dobrý důvod je zapsat jinak.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod evamarie » pon lis 10, 2025 20:30

Děkuji za odpověď, asi to má logiku.
Knihu napsali pánové Ivo Sperát a Jan Horký. Moravská zemská knihovna ji byla ochotná půjčit v rámci meziknihovních výpůjček.
Hezký večer. Evamarie.
evamarie

Oblast pátrání: Třebíč, Ústí u Jihlavy a okolí a teď už snad celá republika.

Příspěvekod pavel.m » pon lis 10, 2025 20:50

Co mám info, tak další vyjde Rejstřík k oddacím matrikám okresu Blansko.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Sil » pon lis 10, 2025 23:53

Ja tu knihu pro sňatky v okresu Třebíč do roku 1784 mám a přijde mi to ok - to že vždy nesedí přesně číslo snímku do matriky se dá čekat, v archivech se občas nějaký snímek přidá nebo odebere, takže čísla nejsou úplně stabilní. Za mě je podstatný, že vím kde to hledat, pár stránek mimo mě nevytrhne. O jménech už tu byla řeč. Tj. nevidím tam nic co by vybočovalo od toho jak se dělají indexy třeba tady na foru.

To už mi víc vadí, že to není v elektronické podobě a místo toho je to tištěná kniha, tj. hledání je trochu retro, filtrování nemožný... Každopádně na Blansko se těším, stále ho mají psaný k letošku a příští rok má být Jihlava. Viz web nakladatelství https://www.sperat.cz/pripravovane-knihy/.
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Příspěvekod zburget » úte lis 11, 2025 11:08

Možná by stálo za to to vzít, jako podklad pro napsání těch indexů elektronicky. Přece jen se snadněj opisuje tištěný materiál, než 300 let starý rukopis. Ale každopádně by bylo dobré to s těmi rukopisy aspoň srovnat - jednak může být chyba i v tom indexu (+ opravit chyby v číslování stran) a taky nemuseli autoři úplně správně (nebo aspoň optimálně) přepsat jména a příjmení.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » úte lis 11, 2025 12:03

no nevím, netuším, zda se může přebírat obsah knihy. Kniha byla vytvořena pro komerční účely.

Viz generální rejstřík k lánové vizitaci.
Nikde jsem neviděla tento rejstřík zpracovaný elektronicky, snad jen z části na genteamu, ale to netuším, za jakých podmínek to bylo. (společný autor). Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pavel.m » úte lis 11, 2025 13:52

Pokud by se to oskenovalo, strojově přečetlo a vytěžilo info a člověk to použil při tvorbě indexu, respektive porovnání z matrikou, tak s tím zas takový problém nevidím. Důvod proč to není digitální je asi nám všem jasný... aby se to co nejmíň kradlo. :)
PaM
pavel.m

Příspěvekod zburget » stř lis 12, 2025 16:27

Jestli je to jen index, tak by teoreticky měly vzniknout dvě identická díla, pokud budou ten index psát dvě různé osoby.
Ono by to pomohlo, i kdyby se to strojově nezpracovávalo, ale přepsalo ručně. Samozřejmě, pokud bych se měl třeba já pod takto vytvořený index podepsat, tak bych musel komplet všechno porovnat s tou matriku, abych měl jistotu, že je tam všechno tak, jak bych si já představoval. Ale index by byl vytvořený podstatně rychlej, než když to budu opisovat z matriky.
A je fakt, že dnešní OCR už jsou na poměrně dobré úrovni, takže oskenovat, prohnat přes OCR a pak zkontrolovat proti matrice a případně o/u-pravit. Až vyjde Blansko, upozorněte mě, prosím, zkusím vypůjčit přes meziknihovní výpůjčku. Pár Boskovických (okr. Blansko) matrik jsem psal, tak můžu aspoň v těch místech, která jsem, zpracovával, dotáhnout zbytek matrik elektronicky. …případně, kdyby měl někdo v ruce, tak oskenovat a poslat skeny.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod pavel.m » stř lis 12, 2025 20:45

Znám se přímo s autorem, ale nejsem si jistý, že to stihne letos.
PaM
pavel.m

Zpět na Knihovna