zburget píše:DominikaP píše:Problém vidím v nejednotnosti adres, dost často je pro mne problém přesně definovat adresy zejména ve větších městech. Zrovna teď jsem řešila Židenice 278.
Tak s čísly popisnými moc nepočítejte. Byly zavedené až koncem 18. stol. Takže před rokem 1771 stejně nemáte jak zjistit, ve které chalupě kdo bydlel.
Tak s tím tvrzením, že není možné zjistit majitele chalupy (domu) před rokem 1771, bych si dovolil nesouhlasit. Na vesnicích se čísla domů většinou neměnila
a když máte k dispozici dostatečně starou gruntovnici, je možné dohledat majitele gruntu někdy až do poloviny 16. stol. Dělal jsem např. přehled vlastníků
nemovitostí pro obec Květín u Mohelnice a tam se to podařilo až po urbář z roku 1581, ovšem pouze u sedláků. Zahradníci až od r. cca 1650,
takže záznamy bylo možné porovnat s lánovou vizitací z let 1657 / 1677 (stejně jako u sedláků). Domkaři byli zapsáni přibližně až od roku 1800,
takže tam gruntovnice nijak nepomohla.
Pokud jde o města, tak městské knihy jsou většinou mnohem starší než gruntovnice na vesnicích, ale zase musíte mít informace
o přečíslování domů - např. už ve zmíněné Mohelnici došlo k přečíslování dvakrát a v městském muzeu jsou tyto informace k dispozici.