Nejasnosti s mlynářem

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Nejasnosti s mlynářem

Příspěvekod janinax » ned čer 23, 2013 9:19

Dobrý den,
řeším tu nejasnosti ohledně jednoho mého předka – mlynáře z Třebechovic. Našla jsem jeho druhý sňatek v roce 1765, narození dětí z druhého manželství i úmrtí první ženy, ale po 1. sňatku a dětech z prvního manželství není ani stopy… Kde mám hledat?
U narození dětí byl uváděn jako molitor – latinsky mlynář, ale u úmrtí je uvedeno krupař a domovník. Jaký význam mělo tehdy slovo domovník? Jedná se o rok 1796. Zjistila jsem, že v daném domě tento „mlynář“ dlouho bydlel, ale majitelem byl někdo jiný. Navíc se jednalo o dům na náměstí, což asi mlýn být nemohl…

2. sňatek: 30.1.1765 Václav Chočenský + Kateřina
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :371823281

narození jednoho z dětí: dcera Marie 15.5 1780
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n120126143

Předem díky za rady a ochotu! Jana
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Re: Nejasnosti s mlynářem

Příspěvekod Věra Mátlová » pon čer 24, 2013 10:51

Mlynáři patří mezi typická "stěhovavá povolání" takže první sňatek a část života mohl prožít kdekoliv. Sama naháním jednoho svého mlynáře po polovině království českého, kde se narodil nevím, odněkud přišel do Prahy, tam byl na minimálně třech místech, pak je na Mělnicku, pak díra - jen zmínka že se dosal "někam až za Prahu" - pak náhodou objevím dvě štace na Kolínsku a zase nic - kde umřel nevím.
To že bývalý mlynář se na stará (starší) kolena dal na krupařinu - nic proti ničemu. Stejně jako třeba otec K.H.Máchy, byl mlynářem, ale později "si zřídil krupařský krám, protože vzhledem ke svému zdravotnímu stavu už nemohl vykonávat dřívější, fyzicky náročné, řemeslo". Přitom domovník - nic proti ničemu, někdo mu pronajal krámek v domě na náměstí s tím že zároveň mu tam bude dělat domovníka....
Taky je třeba mít na paměti, že domy se několikrát mohly přečíslovat a číslo které je dnes na náměstí mohlo předtím být někde jinde.
kozulena
Věra Mátlová

Zpět na Otázky a odpovědi