nalezení místa umrtí

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

nalezení místa umrtí

Příspěvekod georgo955 » čtv čer 20, 2013 22:01

Dobrý večer hledám kde je pochována babička mé přítelkyně, na správě hřbitovu v praze nenašli záznam s jejím jménem a nevíme kde je pochovaná, dá se to nějak zjistit ?
georgo955

Re: nalezení místa umrtí

Příspěvekod stanley4 » čtv čer 20, 2013 22:51

Vitajte na fóre!

Na takto všeobecne položenú otázku asi nedostanete odpoveď. Viete, že je pochovaná v Prahe a neviete kde, alebo nie je istá ani Praha? V ktorom roku zomrela? Prípadne ak napíšete meno, možno sa podarí niečo vypátrať...
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod terminal » pát čer 21, 2013 8:45

Pokud mohu doporučit, bo babička není ještě tak vzdálený předek, ptát se všech možných (i nemožných) příbuzných. Když jsem hledal hrob svého pradědy, prolezl jsem kdejaký hřbitov kolem Loun (kde většinu života žil). Nakonec mne "nasměroval" jeden vzdálený strýc - na Malvazinky v Praze (podotýkám že úspěšně). Jinak samozřejmě souhlas co napsal stanley4
terminal

Příspěvekod Lucka. » pát čer 21, 2013 10:54

Dobrý den, mám obdobný problém, hledám, kde je pohřben prastrýc Václav Hrnčíř zemřel 22.5.1988 v Praze, bohužel nikdo z příbuzných neví, kde je pohřben a na pražské správě hřbitovů zázman o místě pohřbení také nemají.
Lucka.

Příspěvekod Zora » pát čer 21, 2013 11:39

Domnívám se, že problém může být také v tom, že se evidují pečlivě pohřby do země, ale obávám se, že uložení urny do - na již existující hrob nebo schránky kolumbária nelze nějak evidovat.
Pokud se probírám minulostí, nikde jsem nehlásila uložení urny, nikdo mě také nekontaktoval s dotazem, jak jsem s ní naložila. Existují i případy , kdy si pozůstalí urnu nechávají doma....
Snad by mohl být rozumný postup - podle data úmrtí kontaktovat matriku v posledním trvalém bydlišti, zjistit pohřební službu, která zajišťovala pohřeb (event. kremaci bez obřadu) a zkusit, zda prostřednictvím této pohřební služby nelze vypátrat, kdo zařizoval a platil pohřeb. Odtud by pak mohla vést přímá linka k pozůstalým a k umístění hrobu.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod terminal » pát čer 21, 2013 12:33

ad. Zora. No, správně by to vědět (v místě pohřbení) měli. V nájemní smlouvě hrobového místa je uvedeno (alespoň v těch co mám já), že nájemce je povinen každou změnu (tedy uložení, vyjmutí, atp.) hlásit. Bohužel pravdou je, že ne každý tento bod smlouvy dodržuje.
ad Lucka. Nu, to je taková detektivní práce... Nezbylo u některého příbuzného parte? Z něj by se mohlo vyčíst kde měl pohřeb a zkusit kontaktovat hřbitov, pod který ta daná obřadní síň spadala. V tomto jsem měl štěstí když jsem hledal místo pohřbení mého biologického dědy. Věděl jsem, že (snad) žil v KV. Zkusil jsem zavolat na hřbitovní správu a ejhle. Neen, že jsem se dozvěděl datum pohřbu, ale i v jakém kolumbáriu a kde je urna uložena. Ale je jasné, že KV nejsou Praha :)
Tedy držím palce v pátrání
terminal

Příspěvekod Lucka. » pát čer 21, 2013 12:48

Já vím, kde přesně v Praze žil, zkoušela jsem i matriku pro tuhle čtvrť, ale oni znají jen místo a datum úmrtí nikoli místo uložení ostatků. Bohužel zpráva o jeho smrti se k příbuzným dostala asi až po půl roce a přes jejich snahu už se jim nepovedlo dohledat, kde byl pohřben. Protože v Praze žádné příbuzné neměl a ti mimopražští nebyli nikým kontaktováni, tak si myslím, že byl pochován do nějakého společného hrobu...
Lucka.

Příspěvekod Slim » pát čer 21, 2013 12:56

Rok 1988 mi na společné hroby moc nesedí, spíše kremace a po nějaké době rozptyl na nějaké rozptylové loučce. Ale o tom by měly být asi záznamy na úřadě v místě trvalého bydliště.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Zora » pát čer 21, 2013 12:58

terminal píše:ad. Zora. No, správně by to vědět (v místě pohřbení) měli. V nájemní smlouvě hrobového místa je uvedeno (alespoň v těch co mám já), že nájemce je povinen každou změnu (tedy uložení, vyjmutí, atp.) hlásit. Bohužel pravdou je, že ne každý tento bod smlouvy dodržuje.

Pohřeb do země je jasný. buď v místě nebo s povolením jinde.
Pohřeb žehem a následné uložení popela nebo urny, to už je problematické, v podstatě nezkontrolovatelné...
Problém - kromě jiného- spočívá v tom, že nejste povinen hlásit neuložení... a v tom, že pokud kladete - vyjímáte urnu do-ze země, nemá hřbitovní správa žádnou možnost něco jakkoliv zkontrolovat. Co se týče hlášení změn, je postavení či odejmutí urny z hrobu změna?

Naprosto také netuším, jak se evidují "pohřby" zemřelých při tzv. rozprášení, netuším, jak se ukládají urny a evidují zemřelí, u nichž byl obřad na náklady státu...
Také jsou známy příklady, kdy rodina s popelem naloží podle přání zesnulého - rozprášení na konkretním místě... Tohle se vlastně ani evidovat nedá.
Stejně tak vůbec nevím, jak se nakládá s ostatky ze zrušených hřbitovů - myslím evidence hrobů a osob v nich uložených......
Je vůbec někde vedena povinná evidence, kde byl mrtvý nebo jeho popel uložen?
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod terminal » pát čer 21, 2013 13:09

Tak potom bych zkusil kontaktovat nejbližší hřbitov(y), zda tam neměl obřad. V té době (si myslím) byla spíše vyjímka pohřeb bez obřadu (jak je tomu bohužel většinou dnes). Pokud zemřel v nemocnici, tak většinou se ostatky převáželi na nejbližší hřbitov.
A neměl nějakou partnerku-manželku...? Pokud by Vaši mimopražští např věděli odkud byla a zkusit zabádat tam - mohla si převézt urnu do svého rodiště...
terminal

Příspěvekod Lucka. » pát čer 21, 2013 13:18

Jeho manželka bohužel zemřela dříve než on, nevím přesně kdy, ale příbuzní říkali, že o mnoho let dříve. Měl být dohodnutý s nějakým kamarádem, který měl kontaktovat rodinu,kdyby zemřel, to se bohužel nestalo. Nevíte které pražské hřibitovy nespadájí pod pražskou správu hřbitovů, a kde se dají kontaktovat?
Lucka.

Příspěvekod Slim » pát čer 21, 2013 13:20

Zoro, taková povinná evidence podle mne neexistuje. Evidence se vede hlavně proto, aby byla dodržena tlecí doba platná pro dané místo. Umístění urny se zase hlásí hlavně pro to, zda je umístění opravněné, to znamená, že proti tomu majitelé hřbitovního místa nic nenamítají. Já marně pátrám po místě pohřbení mých předků, nikdo není schopen říct, zda v daném hrobě jsou či ne. A kde jsou pohřbeni předci z doby před nějakými 150 lety už asi nezjistím. Jsou k dispozici informace pouze o pohřbech relativně nedávných (na jednom hřbitově po roce 1900, na dalším mnohem mladší). V archívech jsem hřbitovní knihy ze starší doby hledal, ale slehla se po nich zem. S ostatky se zrušených hrobů se zachází povětšinou tak, že se pohřbívají na jedno společné místo, ale evidence se už o tom nikde nevede. Vůbec neberou genealogické ohledy :).
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod terminal » pát čer 21, 2013 13:20

je postavení či odejmutí urny z hrobu změna?

Ano, podle smlouvy o pronájmu hrobového místa ano. Nicméně máte pravdu v tom (a potvrdili mi to i na hřbitovní správě), že pracovníci správy nemají jakoukoli šanci zjistit, zda je smlouva v tomto bodě dodržována, či nikoli. Zvláště, když je na pomníku jen - rodina Novákova. Přitom o nic nejde - hrobové místo dražší nebude a někdy za pár let má potmek-badatel alespoň jakousi šanci hrob "svého" předka najít...
terminal

Příspěvekod Zora » pát čer 21, 2013 15:11

Dík, tak já to asi tedy půjdu nahlásit, já ostuda... Z
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi