Digitalizování polských matrik

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Digitalizování polských matrik

Příspěvekod Ancestorka » čtv čer 20, 2013 16:55

Zdravím,
mí předci pocházeli z Horního Žukova (dnes část Českého Těšína) psala jsem do Těšína, jestli tam mají matriky okolo roku 1850 a starší když nejsou digitalizované a paní mi odepsala, že všechny matriky do roku 1920 jsou v Cieszyne no a pán z Cieszyna mi oznámil, že tam mají matriky jen od roku 1894 a že starší matriky jsou v Národní archivu, nebo jsou ve vlastnictví farnosti. No ale Národní archiv je ve Varšavě :D a farnost pod kterou by měli moji předci spadat je Český Těšín (našla jsem tam jejich děti-tyhle matriky jsou digitalizované jedná se o rok 1887 a 1893). Máte s tím někdo zkušenost? Zkoušela jsem hledat cokoli o digitalizování matrik v Polsku ale těm stránkám absolutně nerozumím :D .
Ještě k tomu hledám jedno dítě rok 1888, který jakoby chybí -není digitalizován.
Vůbec nevím kam dál.
Ancestorka

Oblast pátrání: Vsetín, Kateřinice, Trnava, Liptál, ...
Kladky
Hnojník, Horní Žukov
Rodokmen online: instagram rodokmeny.online

Re: Digitalizování polských matrik

Příspěvekod Slim » čtv čer 20, 2013 21:00

Těšín patřil do Vratislavské (Wroclaw) diecéze a podle mne najdete matriky v biskupském archívu ve Vratislavi.

http://www.archidiecezja.wroc.pl/index. ... Itemid=247 konkrétně "Dział dawnych metryk
S. Felicja SEŃSKA, elżbietanka, ust. 1961"
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod calmar » čtv čer 20, 2013 21:26

Farnost Český Těšín byla založena až 1920, starší matriky jsou vedené ve farnosti sv. Máří Magdalény, dnes na polské straně, a měly by na té farnosti být dodnes; viděl jsem kdesi nějaké nafocené ukázky z nejstarší těšínské matriky (je psána česky) a byla tam jako místo uložení uvedena řečená farnost.
calmar

Oblast pátrání: Pomezí středních, severních a východních Čech
Bučovicko
Západní Těšínsko
Hranicko-Kelečsko-Valašsko
Hodonínsko
Opavsko

Příspěvekod Ancestorka » čtv čer 20, 2013 22:33

Slim píše:Těšín patřil do Vratislavské (Wroclaw) diecéze a podle mne najdete matriky v biskupském archívu ve Vratislavi.

http://www.archidiecezja.wroc.pl/index. ... Itemid=247 konkrétně "Dział dawnych metryk
S. Felicja SEŃSKA, elżbietanka, ust. 1961"

Asi jste se musel splést Těšín je Diecéze bílsko-żywiecká :)
A zapoměla jsem se asi zmínit, že hledám evangelické matriky :D
Ancestorka

Kladky
Hnojník, Horní Žukov

Příspěvekod Ancestorka » čtv čer 20, 2013 22:35

calmar píše:Farnost Český Těšín byla založena až 1920, starší matriky jsou vedené ve farnosti sv. Máří Magdalény, dnes na polské straně, a měly by na té farnosti být dodnes; viděl jsem kdesi nějaké nafocené ukázky z nejstarší těšínské matriky (je psána česky) a byla tam jako místo uložení uvedena řečená farnost.

Zapoměla jsem se zmínit, že se jedná o evangelické matriky :D.
Na stránkách jsou zdigitalizované matriky z evangelické farnosti Těšín starší než z roku 1920 jinak bych to nepsala :).
Ancestorka

Kladky
Hnojník, Horní Žukov

Příspěvekod calmar » pát čer 21, 2013 16:25

Aha, tak to jste zamlčela skutečně podstatnou věc, nicméně moje odpověď zůstává platnou: evangelické matriky byly oficializovány 1849 - toho roku taky začínají ty na webu ZAO; ve starší době najdete evangelíky v katolických matrikách. Krom toho existují "neoficiální" matriky evangelické, vedené od roku 1709 na jediné evangelické faře na Těšínsku (až do tolerančního patentu), u tehdy zřízeného tzv. milostivého kostela Ježíše Krista (polsky koscioł Jezusowy). Ty by měly být snad digitalizovány, ale na internetu asi nejsou - lze je studovat v Tschammerově knihovně v Těšíně (polském) - spolu s muzeem protestantismu a archivem spadá pod evangelickou farnost. Oficiální stránky zde: http://www.biblioteka.cieszyn.org.pl/
calmar

Oblast pátrání: Pomezí středních, severních a východních Čech
Bučovicko
Západní Těšínsko
Hranicko-Kelečsko-Valašsko
Hodonínsko
Opavsko

Příspěvekod Ancestorka » pon čer 24, 2013 17:21

calmar píše:Aha, tak to jste zamlčela skutečně podstatnou věc, nicméně moje odpověď zůstává platnou: evangelické matriky byly oficializovány 1849 - toho roku taky začínají ty na webu ZAO; ve starší době najdete evangelíky v katolických matrikách. Krom toho existují "neoficiální" matriky evangelické, vedené od roku 1709 na jediné evangelické faře na Těšínsku (až do tolerančního patentu), u tehdy zřízeného tzv. milostivého kostela Ježíše Krista (polsky koscioł Jezusowy). Ty by měly být snad digitalizovány, ale na internetu asi nejsou - lze je studovat v Tschammerově knihovně v Těšíně (polském) - spolu s muzeem protestantismu a archivem spadá pod evangelickou farnost. Oficiální stránky zde: http://www.biblioteka.cieszyn.org.pl/

napsala jsem jim a mají tam co potřebuji takže děkuji moc!
Ancestorka

Kladky
Hnojník, Horní Žukov

Příspěvekod Slim » pon čer 24, 2013 17:48

Ancestorka píše:Asi jste se musel splést Těšín je Diecéze bílsko-żywiecká :)

Ono jak se to vezme, diecéze bílsko-żywiecká byla zřízena Janem Pavlem II. až 25. března 1992, do roku 1920 Těšín opravdu patřil pod Vratislavské biskupství, i když v Těšíně byl zřízen biskupstvím generální vikariát. Veškeré římskokatolické dokumenty z před roku 1920 (Což bylo období o kterém jste v úvodním příspěvku psala), pokud nejsou k dispozici v našich archívech, by měly být v archívu ve Vratislavi.

PS: Upřesňuji hlavně z toho důvodu, aby někdo z pozdějších čtenářů nebyl sveden na genealogické scestí :)
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod StenD » úte čer 25, 2013 19:00

někdy stačí jenom hledat na foru:
třeba tady: viewtopic.php?f=8&t=1264

Zdigitalizované matriky pro Těšín,kniha narození: 1709-1752 a 1781-1807

http://www.sbc.org.pl/dlibra/publicatio ... 8EC7B0BD-7

Jinak co se týče polských matrik v Těšíně tak mám velmi dobrou zkušenost s tamní farou u nejstaršího evangelického kostela - polsky koscioł Jezusowy
mají tam i knihovnu/čítarnu a dá se dohledat cokoliv, jsou velmi vstřícní, já tam našel i kolik stál pohřeb mého pradědečka :D

S pozdravem
S.
StenD

Zpět na Otázky a odpovědi