Střídavé příjmení u matky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Střídavé příjmení u matky

Příspěvekod k28 » ned čer 16, 2013 10:45

Dobrý den,
nedaří se mi dohledat matku mého předka Fabiana Škaroupky (*1807), problém je v tom, že se jeho matka objevuje v matrikách s různým příjmením - střídá se zde Apolena dcera Karla Kříže a Apolena dcera Karla Panáčka, v případě narození Fabiana je zapsaná jako "dcera Karla Kříže Panáčka"...

Jako r.Panáčková je u dětí: *1798, 1802, 1812 a 1817
Jako r.Křížová je u dětí: *1800, 1804, 1809 a 1810
+ u mého předka *1807 jsou zmíněna obě příjmení...

Napadlo mě, že by mohl mít Fabianův otec 2manželky - Apoleny.. ale vzhledem k tomu, že se střídají, je to hloupost..
Když jsem hledala svatbu Fabianových rodičů, dle indexu jsem našla svatbu Matěje a Apoleny Panáčkové z Brzkova r.1798, ale bližší informace k ní nedohledám, protože matrika s kompletním zápisem ještě není zveřejněná..
V zápisech o narození Fabianových dětí je Apolena 2x jako Panáčková a 1x jako Křížová ALE z Horních Věžnic č.6/7, takže už nemám jistou ani vesnici odkud pocházela..

Procházela jsem index narození a nenašla jsem žádnou Apolenu Panáčkovou ani Křížovou z Brzkova, která by mohla časově odpovídat té mojí.. Matriky Horních Věžnic jsou pro změnu zveřejněné pouze 2 (oddaní a zemřelí), takže ani tam ji nemůžu najít.. :(

Existuje ještě nějaká možnost, kde ji zkusit hledat?
History remembers only the celebrated. Genealogy remembers them all.
k28

Re: Střídavé příjmení u matky

Příspěvekod duros » úte čer 18, 2013 20:12

Vyzera to na priezvisko "po chalupe".
duros

Re: Střídavé příjmení u matky

Příspěvekod janinax » stř čer 19, 2013 21:11

Také bych řekla, že se jedná o nestálé příjmí. Rovněž se s tím potýkám, u mě to byl například Pošvář řečený Hanousek. Pomohli mi soupisy poddaných, kde bývá uvedeno správné příjmení.
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Zpět na Otázky a odpovědi