Sňatek v 15 letech a velké D:?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Sňatek v 15 letech a velké D:?

Příspěvekod janinax » pon čer 10, 2013 21:39

Dobrý večer! Nedávno mě udivil jeden sňatek, kdy musel ženich žádat až u okresního soudu, aby se ve 23 letech mohl oženit a teď tu mám sňatek 15ileté dívky bez jakýchkoli okolků! Je to možné? Jedná se o rok 1744. Nejdřív jsem to ani nepočítala a hned zavrhla v domnění, že se jedná o shodu jmen, ale po kontrole všech známých údajů, je to asi pravda. Nevěsta se narodila v r. 1729. Pravděpodobně se jedná o nějaký "výhodný" sňatek, neboť otec nevěsty je primas a ženich je rychtář. Dále se chci zeptat, co znamená velké D: před jménem? Nejdřív jsem si myslela, že je to zkratka pro defunctus - zemřelý, ale zřejmě ne, protože otec nevěsty zemřel později. Předem díky za odpověď a dobrou noc! :-)
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Re: Sňatek v 15 letech a velké D:?

Příspěvekod phejl » pon čer 10, 2013 22:02

Patnactiletou nevestu v 18. stoleti mam taky. Mozna to nebylo bez okolku, jen ty zapisy byly strucnejsi. Alespon u me.
phejl

Re: Sňatek v 15 letech a velké D:?

Příspěvekod Zora » pon čer 10, 2013 22:12

D, Do, Doa a další zkratky...
Dominus, Domina - především v matrikách 17. století , většinou se jednalo o zámožné občany s významným postavením. Někdy se tímto způsobem označovaly i urozené osoby. Urozenost se těžko dohledává, poněvadž i (jen) zámožné osoby uváděly často u svého příjmení přídomek z XY, Někdy se ale jednalo pouze o obec původu.
Jasná urozenost je zřetelná pouze tam, kde měl dotyčný připojen ke svému jménu a označení D šlechtický titul, tedy např. baron, rytíř a další.
Šňatek mladé nevěsty vždy záležel na povolení, pokud nedosáhla hranice zletislosti. Ve Vámi zmiňovaném případě se jednalo o rodinu zřejmě zámožnou, takže s povolením asi nebyl problém. Proč došlo tak časně ke sňatku se dá velice těžce posoudit. Je třeba ale mít na paměti, že v dřívějších dobách většina svateb byla domluvená, ženich byl nevěstě přidělen po dohodě rodičů obou stran.

Zřídka se také vyskytuje označení D, V, které ozřejmuje samostatnost dané osoby, většinou u kmotrů nebo svědků. Slova Dominus - pan, hospodář, v čele rodiny stojící a V jako vidua (vdova, samostatná žena - např. mlynářka, vdova v čele statku a pod. ) označuje postavení osoby, tedy že není na nikom závislá, že je hlavou rodiny. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Otázky a odpovědi