Narození a úmrtí

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Narození a úmrtí

Příspěvekod santhea » pon čer 10, 2013 10:16

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti s křížkem u jména a data narození, ale zároveň s žádným údajem v knize zemřelých. Asi u tří dětí narozených kolem roku 1700 je napsán křížek, což mám zkušenost, že znamená, že dítě zemřelo řekněme +/- do roka od narození. U těchto tří dětí jsem však nenašla záznam o tom, že by zemřely. A přitom jejich sestra narozená asi o 5 let později, která má taktéž křížek u jména při narození, je v knize zemřelých uvedena (umřela +/- 1/2 roku po narození). Myslíte, že mohu brát jako fakt, že tyto děti zemřely a pouze nejsou uvedeny v knize zemřelých? Také mě napadlo, že mohli zemřít jinde, ale v této době, jsou matriky psané pro asi 20 obcí v okolí v jedné knize. Takže nevím, zda je to prakticky možné.
Děkuji za ochotu.
santhea

Re: Narození a úmrtí

Příspěvekod Zora » pon čer 10, 2013 10:22

záleží na zvyklostech zapisujícího, také mohlo jít o dítě zemřelé těsně po porodu. Dost často se tyto děti do matriky zemřelých nezapisovaly, především v 17. století. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Narození a úmrtí

Příspěvekod janinax » stř čer 19, 2013 21:06

Dobrý večer! Moje zkušenost je taková, že křížek v matrice narozených může znamenat smrt brzy po porodu, ale také nemusí. Už několikrát jsem zjistila, že se děti, které měli u narození křížek dožili evidentně dospělosti, někdy i měli vlastní děti... Teď řeším ale ten případ, kdy dotyčný měl tři dcery se jménem Anna (narozené r. 1757, 1758 a 1759), z čehož je zřejmé, že ty dvě dříve narozené zemřely, křížek u nich není a ani nejsou uvedeny v matrice zemřelých...
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Zpět na Otázky a odpovědi