Sňatek nelze dohledat-Vyřešeno

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Sňatek nelze dohledat-Vyřešeno

Příspěvekod Lenkae » pát čer 07, 2013 21:24

Jsem v koncích a přitom to je tak nedávná minulost.Vím, kde se brali moje prababička a její manžel(Chrudim), vím kdy(26.1.1919), přesto v knize oddaných nejsou.Už jsem z toho zoufalá, protože dokud to nenajdu, nedostanu se nikam.Nenapadá vás, kde ještě by se dalo hledat?
Jak hodně lze věřit v zápisu u narození prababičky, kde je po letech dopsáno-oddána s Josefem Horákem v Chrudimi 26.1.1919
Naposledy upravil Lenkae dne pát čer 14, 2013 12:37, celkově upraveno 1
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Re: Sňatek nelze dohledat

Příspěvekod ozana » pát čer 07, 2013 21:41

Civilní sňatek? Katolíci/evangelici/jiné náboženství?
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Lenkae » pát čer 07, 2013 22:01

Hledala jsem.Byli katolíci, aspoň teda prababička, o něm nevím prostě nic , koukala jsem snad už na všechno:-(Na familysearchorg mi to v církevních knihách nic nenašlo
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Příspěvekod Zora » pát čer 07, 2013 22:09

Dodatečné zápisy byly velice přesné, přepisovalo se oznámení z jiné farnosti.
Rozhodně v matrikách Chrudimi budou uvedeni.
Mohlo dojít_
- ke špatnému přepisu data
- mohlo se jednat o jinou obec v působnosti fary Chrudim

Jako nejpravděpodobnější vidím ale civilní matriku.
Po skončení 1. sv. války došlo k vlně vystoupení z církve katolické, sama mám mezi předky aspoň 4 takové případy.
Neznám zvyklosti na Chrudimsku, ale třeba u nás se mohl uzavřít civilní sňatek jen ve větších městech. oznámení o uzavřeném sňatku se potom dostávala do obce s matrikou narozených složitěji, přes správní ne církevní úřady. Opět zde mohlo dojít k záměně obce, kde se uzavřel sňatek.
Jde o to, najít správného původce civilní matriky.
Ještě přidávám, že u nás se také po vystoupení z katolické přestupovalo k církvi evangelické, která nebyla viněna z hrůz světové války, ale opět platí, že je třeba zvážit, co se dělo ve vaší oblasti.
Držím palce. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Lenkae » pát čer 07, 2013 23:19

Zoro prohledala jsem vše:-(Civilní matriky Chrudimy jsou na familysearchorg, je tam jedna kniha OZ do roku 1920, jediné možné, kde by mohli být a nejsou tam.Jedině že by existovala ještě nějaká jiná ale to těžko, byla by v indexu SOA Zámrsk.Už mě nenapadá, kde hledat :(
Lenkae

Příspěvekod Zora » pát čer 07, 2013 23:55

Zkus napsat jména obou snoubenců...
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod jardaepp » sob čer 08, 2013 6:24

Možná se ještě podívat po narození ženicha v Chrudimy.Jednou se mi stalo,že byla záměna v za z(z Chrudimy).Třeba tam bude taky zápis o sňatku.
J.H.
jardaepp

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob čer 08, 2013 7:19

Lenko, někde budou určitě :-)
A napsat do Chrudimy?
Je to divný, ale možná že jsou zapsaní až v další matrice, která obsahuje živá data- nějakým dodatečným zápisem nebo tak....
Za to nic nedáš :-)
Ale napiš ta jména....
Držím palce....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Lenkae » sob čer 08, 2013 11:52

Zora:
Josef Horák, dělník v Řestokách(ale jestli tam jen pracoval, nebo od tama byl, to zatím hledám, proto jsem se soustředila na ten sňatek, protože tam bych třeba zjistila víc) a Anna Sobotková ze Sirákova čp.4 ale sloužila někde v okolí Chrudimi u jakéhosi sedláka a s tím taky otěhotněla.Když bylo dědovi cca 5 let, vzala si Horáka, ten dědu osvojil, dostal práci jako kočí opět někde v okolí Chrudimi a bydleli v Kočí u Chrudimi.
Potom se odstěhovali do Habartova nebo Habartic, taky nevím přesně.Tam jsem hledala možné úmrtí jeho i Anny, ale na actapublica je to jen tuším do roku 1930 a do té doby tam nejsou.A archív či matrika v Plzni je pro mě dost bokem
O Anně vím celou její linii až bůhví kam, o něm nevím vůbec nic, kde a kdy se narodil, kdy zemřel.Mám jen datum svatby s Annou, toho 26.1.1919.
Mého dědečka osvojil, takže on není pokrevní linie, přesto o něm chci vědět a hlavně-měli pak s Annou ještě další děti a to byli dědovi sourozenci
Ještě mě napadlo, jestli by se to nedalo někde hledat podle data osvojení, jestli se vedly nějaké spešl knihy??

Karolína:Zavolám nebo zajedu do Chrudimi, není to tak daleko a budu doufat.Je fakt, že ta kniha je jak když tam něco chybí.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1130977860
Lenkae

Příspěvekod karels » sob čer 08, 2013 21:12

Domnívám se, že odkaz vede na civilní matriku. (Také má málo stránek.) Existuje kniha sign. 7908, matrika O, 1911-1928, územní rozsah Chrudim, která má 361 fol.. Takže naděje podle mne je.
karels

Oblast pátrání: H.Brod, Klatovy, Kroměříž, Náchod, Ostr. Nová Ves, Prostějov, Přerov, Telč, Třebíč, Úpice, Miroslav, Ořechov

Příspěvekod Lenkae » sob čer 08, 2013 21:38

karels píše:Domnívám se, že odkaz vede na civilní matriku. (Také má málo stránek.) Existuje kniha sign. 7908, matrika O, 1911-1928, územní rozsah Chrudim, která má 361 fol.. Takže naděje podle mne je.

Máte pravdu, koukala jsem dnes v noci ještě jednou na inventární seznam SOA Zámrsk.To už by měla být v archívu, když to tam mají uvedeno, že?
Jestli to tam nenajdu, tak mě asi trefí :roll:
Lenkae

Příspěvekod Lenkae » ned čer 09, 2013 11:44

Tak jsem zjistila, že jsem přehlédla na kopii dědečkova oddacího listu z roku 1944, že v době jeho sňatku byl jeho ,,otec" zemřelý.Ten křížek u jména tam byl špatně vidět.
Takže teď vím, že Josef Horák zemřel ještě když bydleli v Kočí u Chrudimi před rokem 1944 , že dědovi nevlastní sourozenci se taky narodili v okolí Chrudimi a pomažu do Chrudimi na matriku, jupííííí :D
Lenkae

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned čer 09, 2013 15:44

Prima! Všechno se prostě časem vyřeší :-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Lenkae » ned čer 09, 2013 18:32

Karol a to nad tím dumám takovou dobu:-))
Dnes jsem náhodně vytáhla originál oddací list a tam to bylo vidět.Nerada je beru, protože jsou chatrné, potrhané, takže mám a používám jen kopie, bohužel tato byla nekvalitní.Teď už jen doufat, že něco bude na matrice a zajet do Zámrsku, protože Chrudimsko ještě není prakticky vůbec digitalizované
V každém případě tiše závidím všem, co tu našli někoho se stejnými předky a spoustu věcí si tak vyjasní, já to štěstí ještě neměla :(
Lenkae

Příspěvekod IvoD » pát čer 14, 2013 12:00

Lenkae píše:V každém případě tiše závidím všem, co tu našli někoho se stejnými předky a spoustu věcí si tak vyjasní, já to štěstí ještě neměla :(

No když sice někoho takového tady najdeš, ale zjistíš, že společného máte předka narozeného 1680, tak to si noc nepomůžeš :-)
IvoD

Další

Zpět na Otázky a odpovědi