Zádrhel s nemanželským dítětem a nepřesnosti v matrikách

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zádrhel s nemanželským dítětem a nepřesnosti v matrikách

Příspěvekod janinax » pát čer 07, 2013 9:51

Dobrý den,
řeším tu jeden zádrhel a nějak to nemůžu rozlousknout.
Mám tu jednu nemanželskou dceru Kateřinu Podstatovou z Třebechovic, u které při narození otec není vyplněn. Když se jí pak samotné ale narodila také nemanželská dcera Anna Podstatová (ke které se otec přiznal, ačkoli si matku nikdy nevzal), je tu u ní poznamenán otec Kateřiny! A to Josef Justa sedlák z Libřic. Když se pak Kateřina vdávala o čtyři roky později, za někoho jiného než byl otec její dcery, je tu uveden jako její otec Jiří Justa zedník z Libřic. A matka Kateřiny - Dorota je uvedena jako manželka. Její sňatek s Justou jsem ale nikde nenašla, za to jsem pravděpodobně našla úmrtí této Doroty Podstatové. Zmíněného Justu také nikde nemohu najít, ačkoli jsem již prohledala matriky farnosti Třebechovice i Černilova, kam Libřice spadají. Hlava mi z toho už jde kolem…  Jak byste postupovali Vy? Už mě nic nenapadá… Kde jinde mám hledat?
Díky, mějte se a přeji co nejméně takových zápletek. 

Narození Anny Podstatové – vlevo úplně dole
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :132183987

Sňatek Kateřiny – 2. zápis – vzala si Václava Saidla
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1044377653
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Re: Zádrhel s nemanželským dítětem a nepřesnosti v matrikách

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát čer 07, 2013 10:09

teda nejsem si na 100% jistá.... tak jen napíšu, co mne napadlo
u narození Anny je poznámka, že je dcera zemřelého J??? Justy, sedláka???..... a říkám si, že si nejsem jistá s tím, jestli je to skutečně Josef (ale nejsem expert na čtení) a pak si taky řikám, že sedlák a zedník se nevylučuje....a neumím přečíst slovo za Libřicz, je tam něco jako z MalTchowitz ??? zda to není přesnější místo narození Justy....
a v tom druhém odkazu je uvedeno, že dokládající listiny jsou ve farním archivu, VII č. 32, paeg (?) 2....
tak možná byste našla vysvětlení tam....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Slim » pát čer 07, 2013 10:13

24.3.1828 umírá domkář Jiří Justa z Libřice ve věku 63 let, jinak v tom oddacím záznamu je napsána poznámka "Nehlásil se k ní"

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1985538567
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Lucka. » pát čer 07, 2013 10:41

MalTchowitz by mohly být Malšovice, součást Hradce Králové
Lucka.

Příspěvekod janinax » pát čer 07, 2013 12:02

Těmi Libřicemi jsem si jistá. To, co čtete jako ty Mašovice, je ve skutečnosti - z matky Doroty (z Mat. Doroty) a mezi matkou a Dorotou je ještě závorka. :-)
Tohohle Justu Jiřího jsem zjistila, že jsem také našla, ale ani nevím proč, jsem ho zavrhla. Když nad tím teď znovu přemýšlím, klidně by to mohl být on... Kdo ví?!
Všem moc díky za ochotu pomoci!!!
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Zpět na Otázky a odpovědi