Dá se člověk najít podle zaměstnání?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Dá se člověk najít podle zaměstnání?

Příspěvekod Lenkae » pon čer 03, 2013 19:50

Můj dědeček byl příslušník VB po válce až do důchodu takže cca do roku 76, neexistují třeba nějaké seznamy, kde by se dal najít?Je to sice děda, takže žádný dávný předek, ale moc toho o něm nevím..
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Re: Dá se člověk najít podle zaměstnání?

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon čer 03, 2013 19:55

Leni,
co tohle: http://www.muzeumpolicie.cz/
Pro informace o výpůjčkách
a badatelské dotazy volejte:
+420 974 824 845
Snad když doložíš příbuzenský vztah, tak Ti to najdou... nebo Tě nasměrují....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Midinetka » pon čer 03, 2013 21:55

Zkuste také, jestli nebude v této databázi personálních spisů:

http://www.abscr.cz/cs/pruvodce-po-fondech-a-sbirkach-l
Midinetka

Příspěvekod Lenkae » čtv čer 06, 2013 9:22

Midinetka:tak jsem to prohledala a vyplivlo mi to tam jen jeho evidenční číslo, jakýkoliv jiný záznam vyhledavače nenašly.Díky, každá ,,kapka" dobrá :D
Karol-díky za tel.zavolám tam, hned jak získám odvahu :wink:
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Příspěvekod Midinetka » čtv čer 06, 2013 12:03

Jestli se nepletu, ABS nemá personální složky přístupné přes internet, pokud jste našla evidenční číslo, zkuste jim napsat e-mail (nebo zavolat), zda neexistuje osobní složka k nahlédnutí v badatelně.
Midinetka

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv čer 06, 2013 12:06

neboj :-) od toho v Muzeu jsou- aby seznamovali s historií a uchovávali ji :-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Midinetka » čtv čer 06, 2013 12:55

Souhlasím s Karolínou, určitě se nebojte. Když tam nic nebude, třeba Vás nasměrují, kde hledat. Já jsem taky dřív často hledala odvahu a párkrát se mně to nevyplatilo. Když jsem konečně našla odvahu napsat prastrýci, tak byl tři měsíce po smrti :cry: . To sice v archivu nehrozí, ale jinde můžete ztratit cenné kontakty a informace. Takže odvahu a hodně štěstí :)
Midinetka

Příspěvekod Lenkae » pát čer 07, 2013 10:24

Strašně nerada někam volám, protože nevím, jestli tam bude ochotný člověk nebo nějaký protiva, kterého budu obtěžovat.Ale zavolám :) Díky za cenné rady :wink:
Lenkae

Příspěvekod terminal » sob čer 08, 2013 18:52

Dobrý den přeji,
připojím se k tomuto tématu ať nezakládám zbytečně další, když jde o ta zaměstnání... Poradíte někdo jak dohledat informace o smrti mého prastrýce - zaměstnance dráhy (Louny), který zamřel tragicky na konci války? Údajně (co se v rodině traduje) nezastavil (jako mašinfíra) vlak, bo měl za zády Němce a celý vlak pak rozstříleli hloubkaři. Máte někdo zkušenosti s hledáním informací o "ajzlpoňácích"? Mají ČD nějaký archiv jako VUA ? (s VUA spolupráce úplně špičková) Děkuji za rady...

snad ajzlBoňácích, ne?!
terminal

Příspěvekod Kirvin » ned čer 09, 2013 14:24

AD příslušník VB:

Pokud byl Váš předek příslušníkem Veřejné bezpečnosti a narodil se po roce 1910 je jeho personální spis uchován v ABS a deponován v Kanicích (Brno). Dle výše uvedeného vyhledávače dostanete číslo jeho personálního svazku, který si pak e.mailem na badatelnu (tuším badatelna@abs.cz nebo tak nějak - viz jejich stránky) objednáte ke studiu. Materiál je možné objednat i do studovny v Praze, ul. Siwieczova (doufám, že jsem to napsal dobře, je to nad odborářským centrem). Badalna v ABS v Praze je velice slušně vybavena, personál příjemný... Ve svazcích bývají i fotografie! Pro informaci ostatním, dají se dohledat i příslušníci četnictva a státní policie, pokud byly převzati do stavu SNB. Důležité je, aby se narodili po roce 1910, neboť personální spisy starší byly v minulosti skartovány. Pokud byl předek příslušník prvorepublikového četnictva a není záznam v ABS, dá se dohldat personální karta v Národním archivu ve fondu Generální velitel četnictva. U důstojníků jsou zde uloženy jejich kvalifikační listiny, které krom záznámů osobních (narození, křest, vyznání, rodina atd.) obsahuje i informace o vzdělání, vojenské službě, četnické službě, zvláštních schopnostech, popis osoby atd. U příslušníků státní policie je to horší..

Ad Mašinfíra:

Já jsem svého předka našel v ročence Českomoravských drah. Např. drážní archiv v západních čechách byl předán do SOA v Plzni. Jsou zde i personální spisy, ale je to spíše na osobní konzultaci s příslušným pracovníkem či pracovištěm (spíše jde o úředníky a vyšší posty). Pokud to bylo za okolností jež popisujete, zkusil bych nějakou místní kroniku ev. literaturu o osvobození atd. Tam většinou zmínky o takových událostech jsou.. Ev. památník padlým II. světové války v nejbližším správním či organizačním cetru ČD (nádraží, ředitelství atd.)...
Každý život má svou velikost. (Gorkij)

Ty Tomáš
Kirvin

Oblast pátrání: panství Šťáhlavy, Plasy, Radnice, Vsetínsko, Pardubicko, Klatovsko, Ostravsko.

Příspěvekod Lenkae » ned čer 09, 2013 18:36

Kirvin píše:AD příslušník VB:

Pokud byl Váš předek příslušníkem Veřejné bezpečnosti a narodil se po roce 1910 je jeho personální spis uchován v ABS a deponován v Kanicích (Brno). ...............

Děkuji mooooc, děda byl ročník 1914 :D :D :D
Lenkae

Příspěvekod Kirvin » ned čer 09, 2013 19:34

Ještě, abych Vás trochu navnadil, co se dá tak najít v personálním spise příslušníka SNB po roce 1945.

Záleží na tom, v jaké míře byl spis skartován v době, kdy byl ještě "živý", tzn. kdy byl veden na kádrovém odboru útvaru, u kterého byl daný příslušník zařazen. V základu by zde měl být dotazník před přijetím, který mapuje osobní stav žadatele, tzn. osobní data, předchozí zaměstnání, po roce 45 účast v odboji nebo v zahraničním vojsku, věznění za okupace, politická orientace, majetkové poměry, mnohdy se dochoval i životopis psaný uchazečem. Dále by tam měla být karta mapující průběh služebního zařazení a výpis z hodnostního postupu, karta pochval a odměn a kázeňských trestů. Byl-li příslušník projednáván pro kázeňský přestupek nebo souzen soudem, bývají dochovány rozhodné písemnosti - obžaloba, rozsudek, často i výpovědi atd. Dále jsou to prověrky - probíhaly v několika kolech a je to dost nepřijemné - kterak se někdo šťoural v osobním a služebním životě bez vědomí příslušníka a rozhodoval o jeho setrvání u sboru. Dále ke konci kariéry to bývají návrhy na medaile, lékařské vysvědčení, přiznání důchodu či renty - opět často s vylíčením osobní situace - rodina, majetek atd.

Pokud budete mít spis doma nafocený (nebo naskenovaný) a něčemu by jste nerozuměla, klidně se na mne obraťte. Problematice bezpečnostních sborů se věnuji již několik let a nemám s tím problém. Co bych sám nevěděl, to dokážu relativně rychle zjistit. Hodně štestí v ABS.
Každý život má svou velikost. (Gorkij)

Ty Tomáš
Kirvin

Oblast pátrání: panství Šťáhlavy, Plasy, Radnice, Vsetínsko, Pardubicko, Klatovsko, Ostravsko.

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned čer 09, 2013 20:11

mam "zimomravky" když čtu, co bylo v osobních spisech...
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Lenkae » ned čer 09, 2013 21:25

Ježiš to je bomba, uplně koukám, co se dá všechno zjistit(i když mě děsí, co se všechno o dotyčném kdysi psalo a jak se šťouralo v jeho osobním životě)Ale teď mi to pomůže ledacos odhalit.To je odměna za to, že jsem doteď o něm nevěděla vůbec nic.Moc moc děkuji a když nebudu vědět, obrátím se na Vás:D :D
Lenkae

Zpět na Otázky a odpovědi