AD příslušník VB:
Pokud byl Váš předek příslušníkem Veřejné bezpečnosti a narodil se po roce 1910 je jeho personální spis uchován v ABS a deponován v Kanicích (Brno). Dle výše uvedeného vyhledávače dostanete číslo jeho personálního svazku, který si pak e.mailem na badatelnu (tuším
badatelna@abs.cz nebo tak nějak - viz jejich stránky) objednáte ke studiu. Materiál je možné objednat i do studovny v Praze, ul. Siwieczova (doufám, že jsem to napsal dobře, je to nad odborářským centrem). Badalna v ABS v Praze je velice slušně vybavena, personál příjemný... Ve svazcích bývají i fotografie! Pro informaci ostatním, dají se dohledat i příslušníci četnictva a státní policie, pokud byly převzati do stavu SNB. Důležité je, aby se narodili po roce 1910, neboť personální spisy starší byly v minulosti skartovány. Pokud byl předek příslušník prvorepublikového četnictva a není záznam v ABS, dá se dohldat personální karta v Národním archivu ve fondu Generální velitel četnictva. U důstojníků jsou zde uloženy jejich kvalifikační listiny, které krom záznámů osobních (narození, křest, vyznání, rodina atd.) obsahuje i informace o vzdělání, vojenské službě, četnické službě, zvláštních schopnostech, popis osoby atd. U příslušníků státní policie je to horší..
Ad Mašinfíra:
Já jsem svého předka našel v ročence Českomoravských drah. Např. drážní archiv v západních čechách byl předán do SOA v Plzni. Jsou zde i personální spisy, ale je to spíše na osobní konzultaci s příslušným pracovníkem či pracovištěm (spíše jde o úředníky a vyšší posty). Pokud to bylo za okolností jež popisujete, zkusil bych nějakou místní kroniku ev. literaturu o osvobození atd. Tam většinou zmínky o takových událostech jsou.. Ev. památník padlým II. světové války v nejbližším správním či organizačním cetru ČD (nádraží, ředitelství atd.)...
Každý život má svou velikost. (Gorkij)
Ty Tomáš