Myslím si, že v drtivé většině případů za tím nebylo žádné zanedbání péče, ale prostě dobová neznalost a podmínky...Jednoznačně bych to viděla na způsob výživy takto malých dětí, kojné jim asi těžko hledali.... - první umělá dětská strava byla začata vyráběna v r. 1860 (viz
http://www.nutriciamedical.cz/enteral/a ... rm_rules=1), myslím, že nemyslitelné by byla v těchto případech k dispozici, takže se to asi řešilo kravským, kozím či jiným mlékem...které má odlišné složení (např. do děti s intolerancí laktózy zcela nevhodné) a další otázkou je, zda bylo pasterované - teorii o "malých neviditelných zvířátkách" bakteriích byla dlouho odmítána i v lékařských kruzích...takže to co vypadalo jako "psotník" tj. křeče, mohla být i nějaká otrava, kterou imunitně odolní dospělí pijící stejné mléko nezaznamenali....plus žádný příjem protilátek z mateřského mléka...kojené děti se tomuto všemu vyhly...už několikrát jsem si všimla, že i v úmrtních knihách hodně často po smrti matky na následky porodu umírá do několika týdnů i dítě i v běžných rodinách, přestože se o něj určitě snažili starat... mimo důvod např. přenos některé infekce během porodu, která způsobila smrt obou, to také bude asi neznalost a nemožnost je vhodně krmit...pokud tedy s něčím srovnávat, srovnávala bych to hlavně s úmrtností dětí, které přežily smrt matky v několika měsících od porodu a tam si myslím, to bude mnohem bližší....plus samozřejmě psychický a fyzický stav svobodné matky asi také může hrát okrajovou, ale nikoliv významnou roli...