Nalezenci z Vídně

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Nalezenci z Vídně

Příspěvekod jirkakr » pát kvě 17, 2013 16:43

Dobrý den,prosím o radu či poučení.
Při hledání v matrikách úmrtí konkrétně v obcích Dražice,Meziříčí apod v táborském okresu v letech 1833-1886 nacházím spoustu jakých si nalezenců z vídeňské nemocnice, řádně očíslovaných a jakoby rozdělovaných mezi matky po vesnicích, kteří však ve velmi mladém věku umírají.Chtěl bych se tedy zeptat informovanějších ,co to bylo za systém tenkráte, protože to vypadá, jak kdyby je povinně dostávali na stravu a starost, nebo to bylo za nějakou úplatu či z dobročinnosti, ale ty rodiny nebyly všechny nejbohatší.Nebo tam bylo v okolí byla jakási pobočka vídeňského nalezince a nemocnice?
např. http://digi.ceskearchivy.cz/cs/3363/205
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/3363/204
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/3363/203
Naposledy upravil ozana dne pát kvě 17, 2013 20:08, celkově upraveno 2
Důvod: oprava odkazu
jirkakr

Oblast pátrání: Táborsko, Benešovsko, Plzeňsko

Re: Nalezenci z Vídně

Příspěvekod SabiPur » pát kvě 17, 2013 20:05

Dobrý den,
podívejte se do diskuse o několik témat níže - Nemanželské děti, odložené atd. :-)
SabiPur

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát kvě 17, 2013 20:10

teď jsem toto téma zahlédla tady:
viewtopic.php?f=16&t=8791&p=41701&hilit=ryb%C3%A1%C5%99sk%C3%A1#p41701
K.
Aha :-) už jste dostal stejnou radu...
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod jirkakr » sob kvě 18, 2013 9:58

SabiPur píše:Dobrý den,
podívejte se do diskuse o několik témat níže - Nemanželské děti, odložené atd. :-)

Ano, děkuji za radu, uvedené téma jsem četl a pořad v TV jsem viděl, mne jenom zarazilo, kolik jich zemřelo, protože těch zemřelých očíslovaných nalezenců je tam strašné množství.Já vím, že úmrtnost malých dětí byla v té době velká, ale tohle se mi zdá moc, vzhledem k tomu,že ty vesnice nebyly a nejsou velké a vypadá to, že každá rodina měla nějakého nalezence a každé nějaký umřel.Holt to byl nějaký džob, protože nalezence především z Vídně a le i z Prahy mají jak rodiny sedláků, tak i malých domkářů a chalupníků.Asi tedy výnosné pěstounství.
jirkakr

Oblast pátrání: Táborsko, Benešovsko, Plzeňsko

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob kvě 18, 2013 13:32

A neměli náhodou všechny stejnou příčinu úmrtí- třeba neštovice?
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod alenas » sob kvě 18, 2013 17:14

Karolina Vernerova píše:A neměli náhodou všechny stejnou příčinu úmrtí- třeba neštovice?

Zdravím - vypadá to, že "pěstounská péče" byla vítaným přilepšením do asi jinak chudého rodinného rozpočtu. V matrice zemřelých obce Hluboký na Tišnovsku se první nalezenec objevuje v roce 1858.
Mezi lety 1858 až 1865 v této obci zemřelo 111 osob - z toho nalezenců z brněnského útulku bylo celkem 70. Tyto děti umíraly většinou ve věku 2 až 6 měsíců. Nejednalo se o žádnou epidemii nebo infekční chorobu. U všech je jako příčina úmrtí uveden psotník nebo slabost, pouze jednou tuberkulóza. Za to samé období zemřelo 21 dětí ( ve věku 0-5 let) z "normálních rodin". Úmrtnost byla tak vysoká, že úřady pravděpodobně zasáhly a děti z brněnského nalezince se v 70-tých letech objevují v okolních vesnicích pouze sporadicky a pak už vůbec ne. Faktem je, že tyto děti byly předávány do pěstounské péče většinou krátce po narození, takže je jasné že úmrtnost byla asi vyšší než v rodině s fungující vlastní matkou.
Aš.
alenas

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob kvě 18, 2013 19:29

Snad to ne bylo až tak, že na ně zkasírovali peníze a moc se o ně nestarali :-(
Ale asi byla "nebožátka" oslabená už z nalezince, že? Nechci být za citlivku, ale nějak mi to leží v hlavě.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod alenas » sob kvě 18, 2013 22:17

Karolina Vernerova píše:Snad to ne bylo až tak, že na ně zkasírovali peníze a moc se o ně nestarali :-(
Ale asi byla "nebožátka" oslabená už z nalezince, že? Nechci být za citlivku, ale nějak mi to leží v hlavě.

Zdravím -
Až "tak docela" to nebylo - tady je něco o historii pěstounské péče, snad se neopakuji http://is.muni.cz/th/77071/pravf_m/diplomova_prace.pdf
Aš.
alenas

Příspěvekod SabiPur » sob kvě 18, 2013 22:57

Myslím si, že v drtivé většině případů za tím nebylo žádné zanedbání péče, ale prostě dobová neznalost a podmínky...Jednoznačně bych to viděla na způsob výživy takto malých dětí, kojné jim asi těžko hledali.... - první umělá dětská strava byla začata vyráběna v r. 1860 (viz http://www.nutriciamedical.cz/enteral/a ... rm_rules=1), myslím, že nemyslitelné by byla v těchto případech k dispozici, takže se to asi řešilo kravským, kozím či jiným mlékem...které má odlišné složení (např. do děti s intolerancí laktózy zcela nevhodné) a další otázkou je, zda bylo pasterované - teorii o "malých neviditelných zvířátkách" bakteriích byla dlouho odmítána i v lékařských kruzích...takže to co vypadalo jako "psotník" tj. křeče, mohla být i nějaká otrava, kterou imunitně odolní dospělí pijící stejné mléko nezaznamenali....plus žádný příjem protilátek z mateřského mléka...kojené děti se tomuto všemu vyhly...už několikrát jsem si všimla, že i v úmrtních knihách hodně často po smrti matky na následky porodu umírá do několika týdnů i dítě i v běžných rodinách, přestože se o něj určitě snažili starat... mimo důvod např. přenos některé infekce během porodu, která způsobila smrt obou, to také bude asi neznalost a nemožnost je vhodně krmit...pokud tedy s něčím srovnávat, srovnávala bych to hlavně s úmrtností dětí, které přežily smrt matky v několika měsících od porodu a tam si myslím, to bude mnohem bližší....plus samozřejmě psychický a fyzický stav svobodné matky asi také může hrát okrajovou, ale nikoliv významnou roli...
SabiPur

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned kvě 19, 2013 6:02

Jasně, díky za doplnění... jen mne zavedlo to, že to bylo vítaným finančním přilepšením... a že město Brno pak zasáhlo a ukončilo to...
TY Karolina
Karolina Vernerova

Zpět na Otázky a odpovědi