Nestala prijmi - jizni Cechy

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Nestala prijmi - jizni Cechy

Příspěvekod janinax » sob dub 13, 2013 13:31

Ahoj a dobry den!
Chci se Vas poptat na Vase zkusenosti s nestalymi prijmimi. Neco malo jsem o tom kdysi cetla, ale netusila jsem, ze me to take potka... Jedna vetev mych predku je z jiznich Cech... A je to tady! Mam mezi predky cloveka, ktery se jmenuje Posvar, ale je uvaden tu jako Posvar, jinde jako Hanousek a jeho zena rozena Pletichova je zase uvadena jako Hromadova... Zatim u nich vetsinou byly latinske poznamky, jake prijmi je "vulgo" a jake "recte". Ale co dal? Kdyz uz tam poznamky nebudou. Mam tu cloveka Tomase Posvare, ktery se zenil jako Posvar, deti mel jako Hanousek, zemrel jako Hanousek. Ale jako kdo se narodil? Narodil se jeste pod jinym prijmim??? A kde se vubec vzalo prijmi Posvar? Podle veku, kdy se zenil a kdy zemrel, se mel narodit v Lazanech kolem r. 1765-66, procetla jsem matriku od r. 1749-1783 a nasla jsem jedineho Tomase, ktery ma otce Josefa - a prijmi je Danesh. Je to mozne??? Mam z toho v hlave trochu gulas...
Prosim, poradte, podelte se se svymi zkusenostmi, budu Vam moc vdecna!!! Predem diky!
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Re: Nestala prijmi - jizni Cechy

Příspěvekod lerak » sob dub 13, 2013 15:29

Podívejte se do soupisu poddaných. To by Vám mohlo pomoci. Jsou tam často uváděná obě jména z nichž jedno je po chalupě. Potom v gruntovních knihách můžete najít kdy se to jméno měnilo.
lerak

Re: Nestala prijmi - jizni Cechy

Příspěvekod janinax » sob dub 13, 2013 18:16

Diky za radu! Chvili mi trvalo, nez jsem se v soupisech poddanych zorientovala, ale moc mi pomohly. Skvela pomucka!
janinax

Oblast pátrání: Semilsko, Krkonoše, Turnovsko, Třebechovice p. O., Jablonecko, Jičínsko

Zpět na Otázky a odpovědi