Práce v Německu za 2. sv. války

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Práce v Německu za 2. sv. války

Příspěvekod SCIIA » ned dub 07, 2013 17:43

Můj děda byl totálně nasazený na práci v Německu za 2. sv. války. Pocházel z Mladé Boleslavi. Pokoušela jsem se zjistit, kde přesně byl, ale zatím neúspěšně. Zkoušela jsem Oblastní archiv v Praze, ale žádný záznam nenašli. Poraďte, kde hledat?
SCIIA

.

Příspěvekod Appian » ned dub 07, 2013 19:30

.
Naposledy upravil Appian dne pon pro 28, 2015 23:18, celkově upraveno 1
Appian

Re: Práce v Německu za 2. sv. války

Příspěvekod Milan Wölfl » ned dub 07, 2013 19:38

SCIIA píše:Můj děda byl totálně nasazený na práci v Německu za 2. sv. války. Pocházel z Mladé Boleslavi. Pokoušela jsem se zjistit, kde přesně byl, ale zatím neúspěšně. Zkoušela jsem Oblastní archiv v Praze, ale žádný záznam nenašli. Poraďte, kde hledat?

Zkusil bych SOkA a poslat dotaz na ITS v Bad Arolsenu v Německu. Pokud byl osvobozen, mohla existovat jeho složka Červeného kříže. Já to štěstí ale neměl :(
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod Martin Jílek » ned dub 07, 2013 19:51

Appian píše:Co by za to dnesni nezamestnani dali, aspon naka prace byla.

To nemyslíte vážně!Že ne? :|
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Milan Wölfl » ned dub 07, 2013 20:26

Martin Jílek píše:

To nemyslíte vážně!Že ne? :|

Práce jako práce, ale navíc denně lítat desetkrát do krytu (když to zrovna stihli) nebo mít za zádama hloubkaře bych opravdu nechtěl...
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod duros » pon dub 08, 2013 8:42

Zamysleli ste sa niekedy nad Vasimi nicnehovoriacimi a stupidnymi komentarmi, ktorymi (za kazdu cenu nieco komentovat) tu smradite cele forum?

P.S. Ak niekomu z fora vadila tato moja poznamka (okrem autora povodnej myslienky) kludne ma mozete zabanovat - ale uz som nevydrzal.
duros

Příspěvekod Zora » pon dub 08, 2013 9:10

pro Durose:
Místo "zabanovaní" zasluhujete spíš ocenit za jasné a výstižné odsouzení autora té primitivní věty...
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Martin Jílek » pon dub 08, 2013 14:42

Raději zpět k tématu.

SCIIA píše:Můj děda byl totálně nasazený na práci v Německu za 2. sv. války. Pocházel z Mladé Boleslavi. Pokoušela jsem se zjistit, kde přesně byl, ale zatím neúspěšně. Zkoušela jsem Oblastní archiv v Praze, ale žádný záznam nenašli. Poraďte, kde hledat?

Nežádal Váš děda po válce o odškodnění?Nevím jaká instituce to měla na starosti,ale zkuste zaslat dotaz třeba tady: http://www.fondbudoucnosti.cz/kontakty/adresa/

Zeptám se dědy na podrobnosti.Má doma nějaké dokumenty atd.(žádal o odškodnění).Třeba Vám to pomůže. :wink:
Martin Jílek

Příspěvekod SCIIA » úte dub 09, 2013 16:30

Děda o odškodnění nežádal, zemřel r. 1978. Babička (také nežije) chtěla za něho žádat (ani nevím, jestli to šlo), každopádně v archivu nic nenašli. Moje mamka (dědova dcera) jen ví, že byl, ještě než se oženil na práci v Německu. S dědou se viděla velmi málo, protože babička se s ním rozvedla. Když se ale viděli, řekl jí, že jeho druhá dcera (kterou měl s nějakou Francouzkou právě asi v Německu) píše častěji. To ale ani babička nevěděla. Nevím, jestli si děda vymýšlel nebo to je pravda (jméno údajné dcery je neznámé). Mě by jen zajímalo, kam muži z Mladé Boleslavi do Německa odcházeli...???
SCIIA

Příspěvekod Milan Wölfl » úte dub 09, 2013 17:47

SCIIA píše:Děda o odškodnění nežádal, zemřel r. 1978. Babička (také nežije) chtěla za něho žádat (ani nevím, jestli to šlo), každopádně v archivu nic nenašli. Moje mamka (dědova dcera) jen ví, že byl, ještě než se oženil na práci v Německu. S dědou se viděla velmi málo, protože babička se s ním rozvedla. Když se ale viděli, řekl jí, že jeho druhá dcera (kterou měl s nějakou Francouzkou právě asi v Německu) píše častěji. To ale ani babička nevěděla. Nevím, jestli si děda vymýšlel nebo to je pravda (jméno údajné dcery je neznámé). Mě by jen zajímalo, kam muži z Mladé Boleslavi do Německa odcházeli...???

Povolávání na nucené práce měly na starost úřady práce (Arbeitsamte), zkusil bych se ptát v oblastním/okresním archivu na fond úřadu z let Protektorátu...
Mimochodem, SOkA Mladá Boleslav má mezi fondy i "Svaz nuceně nasazených čs. občanů v Německu - okresní organizace, Mladá Boleslav (1994 - 2004)". Je ale nepřístupný :(
Zde je interaktivní mapa táborů s dokumentací, může se hodit: http://www.zwangsarbeit-archiv.de/samml ... index.html
Pro doplnění přikládám mapu pracovních úřadů v Protektorátu, stav k 1.1.1943 a výpis obvodu prac. úřadu Ml. Boleslav (vyhláška 1942)
Obrázek
Obrázek

Milan Wölfl

Příspěvekod duros » stř dub 10, 2013 9:01

Neviem, mozno blby napad, ale...ked Vas dedko zomrel, muselo prebehnut dedicske konanie. Ucastnikmi by mali byt vsetci potomkovia a teda aj nemanzelske deti, teda aj ona Francuzska. Nic?
duros

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř dub 10, 2013 11:36

Nedavno jsme se v tech dedickych vodach chvilicku pohybovala a myslim, ze to neni spatny napad- protoze notar nemusi zjistovat zijici pribuzne az vposledni dobe- pred revoluci musel...
Musela byste se obratit na "okresni" soud, aby se koukli do spisu. Take, jako pribuzna, muzete primo pozadat o nahlednuti do spisu o dedickem rizeni.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod SCIIA » stř dub 10, 2013 16:46

Děkuji moc!!! Dědické řízení samozřejmě proběhlo, ale ta francouzská dcera podle mě neměla ani příjmení po tátovi (mém dědovi) a mamka i pochybuje jestli vůbec existovala. Vím, že babička (která mi byla velmi blízká) o ní určitě nevěděla. Otázka také je, zda vůbec bylo možné, aby se totálně nasazení Češi mohli sblížit s Francouzkami, když byli totálně nasazeni na práci v Německu...??? Zajímavé, ale neexistuje jméno, neexistuje dochovaný dopis.
SCIIA

Příspěvekod Martin Jílek » stř dub 10, 2013 17:09

SCIIA píše:Otázka také je, zda vůbec bylo možné, aby se totálně nasazení Češi mohli sblížit s Francouzkami, když byli totálně nasazeni na práci v Německu...???

Možné to bylo!(viz.mapa totálně nasazených) viewtopic.php?f=12&t=5636
Martin Jílek

Příspěvekod Slim » stř dub 10, 2013 17:15

Možné to určitě bylo, jeden náš soused je plodem takového vztahu, akorát opačného. Jeho maminka byla češka a otec francouz. Jinak nucené práce zasáhly i do mého života. Babiččina velká láska byla nuceně nasazena a zamřela tam při náletu, tak si pak vzala mého dědu. Je to ironie, ale nebýt nucených prací, tak tady dneska nepíšu.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Zpět na Otázky a odpovědi