Starověrec Johann Jumar - Theodor Jumar [odděleno]

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Starověrec Johann Jumar - Theodor Jumar [odděleno]

Příspěvekod SCIIA » úte dub 02, 2013 20:59

To já mám zas takovýto problém, fakt nevím, zatím, co s tím. Můj prapředek přišel někdy koncem 18. století z Benátek do Čech - našla jsem u narození jeho dítěte, že se jmenoval Johann Jumar, vzal si za ženu Terezii Čejkovou, byl to STAROVĚREC (cca r. 1805), při dalším hledání jsem ale našla, že Terezie Čejková si vzala Theodora Jumara. Je možné, že nějak odstoupil od své víry a s tím si změnil své křestní jméno? Kdyby to byli bratři, tak mi je divné, že oba by si vzali 2 ženy se stejným jménem (podotákám, že sňatek se mi zatím nepodařil najít). Ani mi nevychází, že by si 1 Terezii vzali 2 bratři.
Naposledy upravil Milan Wölfl dne pát dub 05, 2013 22:01, celkově upraveno 1
Důvod: Odděleno - pův. téma http://genealogie.taby.cz/viewtopic.php?f=16&t=4734&start=0
SCIIA

Starověrec

Příspěvekod SCIIA » úte dub 02, 2013 21:06

Můj prapředek přišel ke konci 18. století do Čech z Benátek (našla jsem v matrice). V rodině se říkalo, že přišel někde z území Balkánu. Dříve opravdu existovala Benátská republika, jejíž území zasahovalo i na území Chorvatska. Je možné nějak zjistit, zda tam někde opravdu byli starověrci (Itálie, Slovinsko, Chorvatsko)? Vždy mi to, při zadání tohoto hesla, najede spíš na území Ruska.
SCIIA

.

Příspěvekod Appian » úte dub 02, 2013 21:28

.
Naposledy upravil Appian dne pon pro 28, 2015 23:33, celkově upraveno 1
Appian

Re: Křest - změna víry

Příspěvekod SCIIA » úte dub 02, 2013 21:49

Jméno Johann Jumar jsem našla u narození jeho dětí v matrice narozených - římskokatolická církev (Mladá Boleslav). Mohu se zde dočíst, že byl starověrec (slovo nekatolík neuvedeno), sloužící u hejtmana Nestora. Jméno Theodor Jumar je uvedeno asi poprvé, co jsem našla u sňatku jeho syna a potom narození vnoučat, kde se ještě mohu dozvědět, že byl koželuhem, řemenářem a kramářem v Praze. Takže se mi to sumíruje: Johann přišel do Čech asi nejdřív do Prahy, kde sloužil a pracoval, potom se oženil s Terezií dcera (drnomistra!) z Mladé Boleslavi. Ještě taková perlička- v naší rodině se tradovalo, že prapředek Jumar přišel z Balkánu, byl šlechtic. původu a rodina se ho zřekla, protože si vzal plebejku. Benátská republika opravdu zasahovala na Balkán, ale koželuh asi nebyl šlechtic....Díky za reakci.
SCIIA

Re: Starověrec

Příspěvekod SCIIA » úte dub 02, 2013 21:56

Zajímavé to je, ale špatně se hledají v cizině záznamy.Myslím, že v Čechách byly matriky dost dobře vedeny a člověk se může v bádání dostat dost daleko.
SCIIA

Příspěvekod Pichnat4 » úte dub 02, 2013 22:02

Appian píše:Ja bych chtel mit nejakyho predka z ciziny, nejlip ze zapadni nebo jizni Evropy, ale mam jen sami cechy od pocatku co se vedou matriky.

Já mám převážně Čechy a Němce. Ale byl jsem v kontaktu s paní, která převzala rozdělaný rodokmen snad po svém otci nebo dědovi a máme společného předka. V těch materiálech prý bylo uvedeno, že by daná osoba, narozena cca 1645, měla být potomkem Vikingů. To si myslím je ale nesmysl, jak by se to někdo mohl dozvědět. Je pravda, že Vikingové prováděli nájezdy do Evropy kolem roku 1000, ale pochybuju, že by se zmínka o souvislosti s Vikingy dochovala.
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Re: Křest v pozdějším věku - změna víry

Příspěvekod duros » stř dub 03, 2013 8:06

To, ze vykonaval nejake remeslo, neznamena, ze nemohol ma nobilitovany povod. Mnoho nizsich slachticov v Uhorsku vykonavalo zaroven nejake remeslo. Zvlastne je vsak skor to, ze bol staroverec (http://cs.wikipedia.org/wiki/Starov%C4%9Brci ). Ono aj to priezvisko Jumar skor naznacuje vychodny povod.
K zamene mien mohlo sice dojst pri zmene viery, ale...nemohol mat brata, ktory si dotycnu vzal za manzelku po bratovej smrti?
A na zaver - odporucam moderatorom tuto temu oddelit od povodnej.
duros

Příspěvekod duros » stř dub 03, 2013 8:07

SCIIA píše:Můj prapředek přišel ke konci 18. století do Čech z Benátek (našla jsem v matrice). V rodině se říkalo, že přišel někde z území Balkánu. Dříve opravdu existovala Benátská republika, jejíž území zasahovalo i na území Chorvatska. Je možné nějak zjistit, zda tam někde opravdu byli starověrci (Itálie, Slovinsko, Chorvatsko)? Vždy mi to, při zadání tohoto hesla, najede spíš na území Ruska.

Ako som uviedol v inom vlakne, kde ste o tomto pisali, jeho povod mohol byt naozaj v Rusku.
duros

Příspěvekod Brasl » stř dub 03, 2013 8:15

SCIIA píše:Je možné nějak zjistit, zda tam někde opravdu byli starověrci (Itálie, Slovinsko, Chorvatsko)? Vždy mi to, při zadání tohoto hesla, najede spíš na území Ruska.

Podíval jsem se po tom, a pro vás by asi sedělo starověrec = Řeckokatolická církev, nebo pravoslavná cirkev.
F.Š. Kott : Starověrec = staré víry, der Altgläubige. = S., řeckého vyznání, altgriechischen Glaubens.

„Ty se jmenuješ David Nasir, a jsi Chasid, tolik co starověrec!" pravil městský hejtman;
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShow ... id=2176096
Chasidismus (z hebrejského חסיד, chasid – zbožný) je židovské pietistické hnutí, které vzniklo na počátku 18. století v Haliči, dnes jihovýchodním Polsku a západní Ukrajině.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chasidismus
Starověrci, též staroobřadníci, rozkolníci, je náboženské a společenské hnutí, které se pod vedením protopopa Avvakuma oddělilo od Ruské pravoslavné církve na protest proti reformám patriarchy Nikona v letech 1666–1667 a dodnes praktikuje její dřívější liturgii.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Starov%C4%9Brci

Jako starověrci jsou označováni i starokališníci nebo jejich odpůrci. Přijde mě to jako dnešní slovo konzervativec.
Brasl

Zpět na Otázky a odpovědi